Viktorja Orbána ne bodo vrgli iz EPP

Izključitve Fidesza iz družine EPP ne bo. Na zasedanju delegatov je prevladala logika kompromisa, podprlo jo je tudi vseh osem slovenskih delegatov.
 
Fotografija: »Ne bom spreminjal svoje politike in prijemov,« je napovedal madžarski premier. »Želimo spoštovati krščanske vrednote in nočemo migracij,« je pojasnjeval. FOTO: Eric Vidal/Reuters
Odpri galerijo
»Ne bom spreminjal svoje politike in prijemov,« je napovedal madžarski premier. »Želimo spoštovati krščanske vrednote in nočemo migracij,« je pojasnjeval. FOTO: Eric Vidal/Reuters

Bruselj – Izključitve madžarskega Fidesza iz družine Evropske ljudske stranke (EPP) ne bo. Na zasedanju njenih delegatov je na koncu prevladala logika kompromisa med zagovorniki izključitve in branilci Viktorja Orbána. Članstvo Fidesza bo »do nadaljnjega« zamrznjeno.

Po skupnem predlogu Fidesza in predsedstva EPP se ne bodo smeli udeleževati strankarskih zasedanj – Orbán že v petek ne bo smel na redno zasedanje prvakov ljudske stranke pred vrhom EU –, ne bodo imeli glasovalnih pravic in ne bodo smeli predlagati kandidatov za funkcije.

Zamrznitev bo veljala, dokler skupina treh modrecev ne bo pripravila ocene izpolnjevanja pogojev. Proučila naj bi Fideszovo spoštovanje temeljnih zahtev (konec kampanje proti Bruslju, delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti, opravičilo za povzročeno škodo) in vrednot EPP na čelu z vladavino prava.

V skupini modrecev bodo nekdanji avstrijski kancler Wolfgang Schüssel, nekdanji predsednik evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering iz Nemčije in nekdanji belgijski premier Herman Van Rompuy. Model zanje je nadzor v Avstriji leta 2000, ko je takratni vodja ljudske stranke (ÖVP) Wolfgang Schüssel sestavil vlado s svobodnjaki Jörga Haiderja. »Če hočemo vzpostaviti zaupanje, bo zahtevan čas. Štejejo dejstva in dejanja,« je povedal vodilni EPP na evropskih volitvah Manfred Weber.


 

Za kompromis je glasovalo 190 delegatov, proti le trije


Bavarski vodilni kandidat (nem. spitzenkandidat) je prepričan, da je s sinočnjo odločitvijo zadeva v rokah modrecev pod vodstvom Van Rompuya in da se sam brez bremena Fidesza lahko loti svoje kampanje pred evropskimi volitvami. Weber je sicer opozoril, da je kompromis le zamrznitev in da izključitev še ne bo »z mize«, če EPP ne bo deloval skladno z vrednotami. Za kompromisno skupno izjavo Fidesza in predsedstva EPP je glasovalo 190 delegatov, proti so bili le trije. Vseh osem delegatov EPP iz treh slovenskih strank (NSi, SDS, SLS) je po naših preverjanjih podprlo kompromisno rešitev.

Po besedah evropskega poslanca SLS Franca Bogovič je pojasnil, da so v »EPP hoteli poenotenje«. Vodja strankarske družine Joseph Daul da si je prizadeval za takšno rešitev, da bi EPP na evropske volitve šla enotno. »Weber je nastopil s kandidaturo pod geslom, da smo skupaj močnejši in da je graditelj mostov. Uspelo mu je zgraditi most znotraj največje družine. Pokazal je, da je mož beseda. Če mu ne bi uspelo, bi imel velike težave pri nadaljnji kandidaturi [za predsednika evropske komisije],« je ocenil predsednik SDS Janez Janša.



Po kuloarjih so se slišale razlage braniteljev Fidesza, da se je tehtnica na koncu bolj nagnila na madžarsko stran. Orbán je bil po razpletu kar samozavesten. Povedal je, da bi sprejetje predloga 13 kritičnih strank o izključitvi Fidesza pomenilo, da bi EPP postala bolj levo usmerjena. »Ne bom spreminjal svoje politike,« je zatrdil pred časnikarji. To naj bi še posebno veljalo na področju migracij. EPP je postavljal pogoje, češ da je Fidesz lahko le član skupine, ki je proti priseljevanju in zagovarja krščansko kulturo.

Komentarji: