Virus znova v Wuhanu, a v drugi izdaji

Se virus »vrača domov« ali zgolj teče še en globalni krog?
Fotografija: Vseh 11 milijonov Wuhančanov bodo testirali na covid-19. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Vseh 11 milijonov Wuhančanov bodo testirali na covid-19. FOTO: AFP

Vseh 11 milijonov Wuhančanov bodo testirali na covid-19, ker se je v mestu pojavila različica koronavirusa delta. »Da bi zagotovili varnost vseh prebivalcev mesta, bomo nemudoma izvedli testiranje oziroma ugotavljanje prisotnosti nukleinske kisline in tako izdelali popolno sliko tudi asimptomatičnih pozitivnih primerov,« je včeraj dejal Li Tao, funkcionar mestne vlade.

V Wuhanu, od koder se je pred letom in pol epidemija razširila po vsem svetu, so zaznali sedem primerov območno prenesene okužbe med sezonskimi delavci. Tako je bil prebit ščit, ki je to mesto varoval celo leto dni, ne da bi se v njem pojavil en sam primer okužbe.

image_alt
Wuhan, mesto, o katerem govori ves svet


Malokdo je zaradi novega koronavirusa toliko pretrpel, kot so morali pretrpeti prebivalci Wuhana. Prvič v moderni zgodovini okužb je bilo celotno mesto v strogi karanteni, trajala je 76 dni. Od skupno 93.000 ljudi, kolikor se jih je do zdaj okužilo po vsej Kitajski, so skoraj 50.500 primerov našteli prav v glavnem mestu pokrajine Hubei, od 4500 žrtev covida-19, kolikor jih je do zdaj prijavila Kitajska, pa jih je kar 3869 preminilo v Wuhanu.



Izmučeni in prestrašeni zaradi vsega tega so prebivalci tega mesta zdaj z odobravanjem sprejeli ukrepe svoje vlade in takoj je steklo testiranje na covid-19. Istega dne so ljudje, ne da bi čakali na vladno odredbo, kar sami začeli upoštevati potrebne ukrepe, tako da je podzemna železnica nenadoma povsem opustela. Na ulicah prebivalci znova nosijo maske, pri vhodu v poslopja ljudem merijo temperaturo, posamezne družine pa so si na hitro naredile zaloge hrane. »Morda pretiravamo, a je bolje biti previden,« je novinarjem dejala neka ženska.
 

Po poplavah virus


Kitajska je v ponedeljek objavila, da so poplave zahtevale 302 žrtvi, kar je trikrat več, kot so predvidevali na začetku. Še najmanj 50 ljudi pogrešajo, več sto tisoč pa jih je tako ali drugače ogroženih. Poplave so največ škode povzročile v pokrajini Henan, ki meji na Hubei. Prav v teh hudih časih se je tudi v Henanu pojavila različica delta. V ponedeljek so ugotovili 13 simptomatičnih in 50 asimptomatičnih pozitivnih primerov. Območna oblast se je znašla pred težko nalogo, saj mora zagotoviti pomoč prizadetim v poplavah, hkrati pa izvesti množično testiranje, da bi pravočasno ustavili okužbo.



V zadnjih desetih dneh so v 16 kitajskih pokrajinah potrdili več kot 300 primerov okužbe z različico delta. Predstavniki oblasti, ki to povezujejo z domačo turistično sezono, znova uvajajo ukrepe omejevanja gibanja in množično testiranje. V Nanjingu, glavnem mestu pokrajine Jiangsu, o katerem domnevajo, da je bil tokrat epicenter novega vala, so poslali v izolacijo več sto tisoč ljudi. Hkrati so testirali velik del od skupno devetih milijonov prebivalcev tega mesta.

Vse to se dogaja prav v času, ko je v ameriškem kongresu skupina republikancev v odboru za zunanje zadeve objavila dodatek k prej izdanemu poročilu o izvoru covida-19. Novo odkritje se nanaša na zgodnejši pojav virusa. V poročilu trdijo, da so prve primere okužbe opazili že konec avgusta in v začetku septembra 2019. »Ko so opazili, kaj se dogaja, so funkcionarji komunistične partije in znanstveniki wuhanskega inštituta za virologijo poskušali panično ustaviti 'curljanje' virusa,« je dejal Michael McCaul, ki vodi skupino. »A takrat je bilo vse to prepozno, saj se je virus že razširil med prebivalci 11-milijonskega Wuhana.«

Preberite še:

Komentarji: