Na avstrisjkih šolah v dveh dneh opravili 1,3 milijona testov

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Avstrijski šolarji so se množično testirali. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Odpri galerijo
Avstrijski šolarji so se množično testirali. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters



19.50 ZDA bodo poravnale obveznosti do WHO

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes sporočil, da bodo ZDA do konca februarja Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) nakazale več kot 200 ameriških milijonov dolarjev zapadlih obveznosti. Za prekinitev financiranja WHO se je odločil bivši predsednik ZDA Donald Trump, ker da se ni ustrezno odzvala na pandemijo covida-19. Ameriški državni sekretar je danes še zagotovil, da bodo ZDA sodelovale pri reševanju globalnih izzivov. ZDA so sicer največja donatorka WHO. Trump je prekinil financiranje WHO, ker naj bi bila organizacija lutka Kitajske ter ni storila dovolj za zaustavitev pandemije covida-19. Sedanji predsednik ZDA Joe Biden je nemudoma ob začetku mandata preklical Trumpovo odločitev.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes sporočil, da bodo ZDA do konca februarja Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) nakazale več kot 200 ameriških milijonov dolarjev zapadlih obveznosti. FOTO: AFP
Ameriški državni sekretar Antony Blinken je danes sporočil, da bodo ZDA do konca februarja Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) nakazale več kot 200 ameriških milijonov dolarjev zapadlih obveznosti. FOTO: AFP


19.35 New York toži Amazon

Pravosodna ministrica ameriške zvezne države New York Letitia James je vložila tožbo proti podjetju Amazon, ker naj bi se izogibalo zakonom o zaščiti delavcev v času pandemije novega koronavirusa. Od marca 2020 naj bi v dveh Amazonovih objektih v mestu New York zavračali uvedbo ukrepov proti širjenju pandemije. Šlo naj bi za pomanjkljivo dezinfekcijo delovnega mesta, spremljanje okuženih, pomanjkljivo socialno distanco in za nepravočasno obveščanje zaposlenih o okužbah sodelavcev.
»Medtem ko sta Amazon in njegov glavni izvršni direktor Jeff Bezos v času hude krize zaslužila milijarde dolarjev, so zaposlene silili v delo v razmerah pomanjkljive varnosti in se celo maščevali tistim, ki so opozarjali na pomanjkljivosti,« je sporočila ministrica. Jamesova poleg odpovedi dobičku, ustvarjenim s kršitvami, zahteva spremembe v ukrepih proti širjenju pandemije, odškodnine zaposlenim.

18.45 Na avstrisjkih šolah v dveh dneh 1,3 milijona testov na novi koronavirus

Na avstrijskih šolah so v ponedeljek in danes skupno opravili 1,3 milijona testov na okužbo z novim koronavirusom. Testi za domačo uporabo so okužbo potrdili pri 536 primerih, od tega pri 364 šolarjih in 172 učiteljih. Največ pozitivnih testov je bilo na Dunaju, sledi Spodnja Avstrija s 103 primeri, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Po koncu zimskih počitnic so ta teden testiranja potekala po avstrijskih šolah po vsej državi. Opravljen test je pogoj za prisotnost pri pouku na šolah. Vsi, ki so pozitivni pri testu, ki ga opravijo sami, morajo dodatno opraviti še PCR test na okužbo. Minuli tedni so PCR testi pozitivni rezultat potrdili pri treh četrtinah primerov. Za avstrijsko prakso pri odpiranju šol v času pandemije covida-19 naj bi se sicer že zanimale Češka, Slovaška, Francija ter nekatere nemške zvezne dežele.

18.00 Po Danski se širi britanska različica novega koronavirusa

Na Danskem so britansko različico novega koronavirusa nazadnje potrdili pri skoraj vsaki drugi pozitivni okužbi, kar potrjuje njeno hitro širjenje. Kot je danes objavil danski inštitut za javno zdravje (SSI), so v prvih treh dneh minulega tedna različico B.1.1.7 potrdili pri 47,5 odstotka sekvenciranih pozitivnih testih. Prvi primer britanske različice virusa sars-cov-2 so na Danskem potrdili novembra. Doslej so britansko različico sars-cov-2 potrdili pri 2510 ljudeh. 

18.20 Žarišče okužb v tovarni sladoleda

V mestu Osnabrück na severozahodu Nemčije je v karanteni okoli tisoč ljudi, potem ko je tamkajšnja tovarna sladoleda postala žarišče novega koronavirusa. Po besedah tiskovnega predstavnika mestnih oblasti so v karanteni zaposleni v tovarni in njihovi sorodniki, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V zvezi s tem žariščem je bilo na testiranjih na novi koronavirus doslej pozitivnih 210 ljudi. Med njimi so trije okuženi z bolj nalezljivo britansko različico virusa. Tisti, ki so bili na prvem testiranju v torek negativni, bodo morali po besedah tiskovnega predstavnika znova na testiranje.
Proizvodnjo v tovarni so ustavili do najmanj 26. februarja, še poroča dpa.

Nemška tovarna saldoleda je postala novo žarišče okužb. FOTO: Michael Dalder/Reuters
Nemška tovarna saldoleda je postala novo žarišče okužb. FOTO: Michael Dalder/Reuters


17.45 Višegrad želi čimprej dobiti Sputnik V

Premierji višegrajske četverice, Poljske, Madžarske, Slovaške in Češke, so danes pozvali k čim širšemu dostopu do cepiv proti covidu-19 ter čimprejšnji odobritvi drugih cepiv. Madžarski premier Viktor Orban je po srečanju v poljskem Krakovu dejal, da je pozval k ločitvi cepljenja od politike, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je še dejal Orban, ne obstajajo zahodna in vzhodna cepiva, pač pa zgolj učinkovita in neučinkovita. Pri tem ga je podprl slovaški premier Igor Matovič, ki je potrdil, da so na današnjem srečanju govorili tudi o ruskem cepivu proti covidu-19 Sputnik V. 

17.00 Zaradi obveznega rednega testiranja protestirajo taksisti

Sindikat taksistov in njihov krovni Sindikat delavcev prometa in zvez še naprej izražata nestrinjanje z zahtevanim testiranjem taksistov na okužbo z novim koronavirusom na vsake tri dni. Tudi danes so taksisti ponovili opozorilno vožnjo v središču Ljubljane, v četrtek pa se bodo sestali z resornim ministrom Jernejem Vrtovcem. Taksisti se ne strinjajo z določbo odloka o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov, ki zgolj za avtotaksi prevoznike v celotni mreži javnih prevozov določa obvezno testiranje na novi koronavirus, in sicer na 72 ur.

V Ljubljani so včeraj protestirali taksisti. FOTO: Samec Blaž/Delo
V Ljubljani so včeraj protestirali taksisti. FOTO: Samec Blaž/Delo


V torek je več kot sto taksistov v strogem središču Ljubljane s protestno vožnjo praktično ustavilo promet, enako aktivnost pa so izvedli tudi danes, ko so glasno vožnjo izvedli tudi mimo poslopja parlamenta. Obenem so ugasnile telefonske centrale.  Opozorilno vožnjo opravljajo vozniki, ki svojega dela ne morejo opravljati, saj si niso uspeli priskrbeti negativnega rezultata hitrega testiranja, so dodali v sindikatu. Po opozorilni aktivnosti prevoze znova opravljajo vozniki, ki so negativni test uspeli pridobiti. Stranke in javnost pri tem taksisti prosijo za podporo in razumevanje, ministrstvu za infrastrukturo, konkretno ministru Jerneju Vrtovcu, pa sporočajo, da taksisti probleme še kako vidijo in si ne zatiskajo oči, z opozarjanjem pa bodo probleme videli tudi v širši javnosti.

16.20 V Španiji zasegli štiri milijone ponarejenih mask

Španska policija je med racijo na shodu, ki je pomenil kršitev ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, zasegla približno štiri milijone ponarejenih medicinskih zaščitnih mask. Maske so našli v kartonskih škatlah v pritličju hotela na obrobju Madrida, kamor je policija šla zaradi nedovoljenega srečanja. Direktorja hotela so prijeli zaradi suma ponarejanja dokumentov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je sporočila policija, so bile škatle že pripravljene za transport in označene, da so v škatlah visoko zaščitne maske vrste KN95 in FFP2. Policija je tudi našla tiskalnik, ki je lahko na maske natiskal oznako CE, ki nakazuje skladnost z evropskimi standardi. Španijo je pandemija covida-19 zelo prizadela. Doslej so potrdili nekaj več kot tri milijone okužb z novim koronavirusom, umrlo je skoraj 66.000 covidnih bolnikov.

15.00 Prva cepiva so dosegla Gazo

Medtem ko je Izrael cepil že številne svoje prebivalce, pa cepljenja ne omogoča Arabcem, živečim na okupiranih ozemljih. Prvo pošiljko cepiva je Gazi podarila Rusija, a je njen prihod na okupirano območje Izraelska oblast v začetku tedna preprečila. Danes je donacija Rusije, 2000 odmerkov, uspešno prišla do Gaze. Z odmerki bodo lahko pred covidom-19 zaščitili tisoč ljudi. Prvi na vrsti bodo starejši in bolniki s kroničnimi boleznimi.

14.24 V Srbiji proti covidu-19 cepili 946.000 ljudi

V Srbiji so proti covidu-19 doslej cepili 946.000 ljudi, od tega z drugim odmerkom 306.332, je danes povedal državni sekretar na srbskem ministrstvu za zdravje Mirsad Đerlek. To po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug po številu cepljenih na milijon prebivalcev Srbijo uvršča na drugo mesto v Evropi po Veliki Britaniji in sedmo mesto na svetu. Đerlek je za srbsko televizijo RTS povedal, da danes načrtujejo cepljenje okoli 70.000 ljudi, od tega z drugim odmerkom 50.252. V državi trenutno cepijo zaposlene v šolstvu, policiji in vojski. V ponedeljek po njegovih besedah pričakujejo novih 40.000 odmerkov cepiva Pfizerja in Biontecha, v marcu pa 125.000 odmerkov cepiva AstraZenece. V državi sicer večino cepljenja izvajajo s cepivi, ki v EU niso odobrena, kot sta kitajsko cepivo podjetja Sinopharm in rusko cepivo Sputnik V. Predsednik Aleksandar Vučić je v pogovoru za nemški časnik Bild povedal, da želijo do konca meseca cepiti od 15 do 20 odstotkov prebivalcev. Srbija je doslej nekaj cepiva podarila tudi sosednjim državam. Med drugim ga je podarila Severni Makedoniji, kjer so zato danes lahko začeli cepljenje. V Črno goro pa naj bi danes prispelo 2000 odmerkov ruskega cepiva Sputnik V, ki jih je prav tako podaril Beograd. Tanjug še poroča, da so v Srbiji danes začeli cepljenje zdravstvenih delavcev iz srbske entitete BiH Republike Srbske, potem ko jim je srbska vlada podarila 5000 odmerkov cepiv.

image_alt
Milijon hitrih testov v Slovenijo predvidoma konec marca


14.01 Tudi Slovaška želi začeti pogovore o nakupu cepiva sputnik V

Za pogajanja o nakupu ruskega cepiva sputnik V se vse bolj zanima tudi Slovaška. V torek je naklonjenost cepivu in tovrstnim pogovorom izrazil premier Igor Matovič, naj začne pogajanja s proizvajalcem cepiva, je nato vladi priporočil tudi posebni svetovalni odbor. Dokončno bo vlada o tem odločila v četrtek. Matovič je v torek zatrdil, da vrsta zdravstvenih strokovnjakov meni, da bi se morala vlada v luči zamud pri dobavi cepiv v okviru EU začeti pogajati o nakupu sputnika V. Sam je temu naklonjen in meni, da gre za izjemno cepivo z veliko učinkovitostjo. Prepričan je, da bi se bili milijoni Slovakov v trenutni situaciji pripravljeni cepiti z njim, njegove besede povzema slovaška tiskovna agencija Tasr.

13.46 Odprtje sodnega leta v luči covida-19 - delo sodstva lani opazno okrnjeno zaradi epidemije

Epidemija novega koronavirusa je zaznamovala tudi delo sodišč. A čeprav se je uspešnost dela sodišč v primerjavi preteklimi leti poslabšala, je sodiščem s »povečano storilnostjo« v poletnih mesecih uspelo zmanjšati zaostanke, je v današnjem nagovoru ob odprtju sodnega leta poudaril predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. V pisnem nagovoru, ki so ga tako namesto prireditve danes objavili na vrhovnem sodišču, izpostavlja približno 13-odstotni padec števila rešenih zadev na sodiščih v lanskem letu. Povečalo se je tudi število nerešenih zadev, za 7,6 odstotka v primerjavi z letom 2019. A Florjančič kot pozitiven ocenjuje podatek, da je povprečni čas rešitve zadev ostal na podobni ravni kot v letu 2019. Tako v lanskem spomladanskem kot v jesensko-zimskem valu epidemije so sodišča hitro prešla na zelo omejeno poslovanje, sodni postopki so tekli le v nujnih zadevah, tudi vsi roki so bili zamrznjeni. Florjančič je danes ocenil, da je bila usmeritev sodstva, da se spremlja stanje okuženosti v državi, ukrepe vlade in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter temu ustrezno prilagaja ukrepe, primerna.

Damijan Florjančič FOTO: Blaž Samec/Delo
Damijan Florjančič FOTO: Blaž Samec/Delo


Izpostavil pa je tudi dobro plat potrebe po delu na daljavo zaradi epidemije – sodstvo se je v manj kot letu dni »moderniziralo« oziroma bistveno povečalo elektronsko poslovanje. Po Florjančičevi oceni se je prav na ta način sodstvo izognilo še hujšim posledicam zaradi nastalih razmer. Po oceni predsednika vrhovnega sodišča se bo moralo slovensko sodstvo letos osredotočiti na odpravljanje posledic epidemije, torej na povečano število nerešenih zadev. Dodatna pozornost pa bodo sodišča letos morala nameniti tudi področju upravnih sporov, kazenskim zadevam ter nadaljevanju elektronizacije poslovanja sodišč, je še navedel Florjančič.

13.39 Na Poljskem narašča število okužb, na Češkem svarila pred poslabšanjem razmer

Na Poljskem znova narašča število okužb z novim koronavirusom, ki je s skoraj 9000 novimi primeri v zadnjih 24 urah doseglo najvišjo raven po več kot mesecu dni. Vlada na sosednjem Češkem medtem svari pred ponovnim poslabšanjem razmer v nekaj tednih in prebivalce poziva, naj spoštujejo omejevalne ukrepe. Na Češkem so v zadnjih 24 urah potrdili nekaj manj kot 12.500 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ po začetku januarja.

13.25 V Izraelu prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejela več kot polovica starejših od 30 let (dopolnjeno)

V Izraelu je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejela več kot polovica vseh, ki so starejši od 30 let, je danes sporočil minister za zdravje Juli Edelštajn. Skupno so od sredine decembra cepili 4,1 milijona ljudi, od tega jih je 2,7 milijona prejelo drugi odmerek, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V Izraelu, kjer živi okoli 9,3 milijona ljudi, je okoli 30 odstotkov mlajših od 16 let. Te starostne skupine za zdaj še ne morejo cepiti. Vlada postopoma odpravlja stroge ukrepe za zajezitev novega koronavirusa, čeprav dnevno še vedno poročajo o visokem številu novih okužb. Veliko upanja polagajo prav v cepljenje, čeprav še niso zavrnili možnosti ponovnega zaprtja javnega življenja. Od nedelje se bodo postopoma odprli telovadnice, muzeji, nakupovalna središča, restavracije in bari. Vendar ne za vse. Vlada namreč uvaja sistem »priponk« – tisti, ki še niso cepljeni ali so prejeli en odmerek cepiva, bodo na svoj pametni telefon dobili »vijoličasto priponko«, tisti, ki so prejeli dva odmerka ali so preboleli covid-19, pa zeleno. Nakupovalna središče, knjižnice, muzeji, kavarne in nekateri verski objekti bodo odprti za vse, tudi za tiste z vijoličasto priponko. Telovadnice, športne in kulturne prireditve in restavracije pa bodo odprte le za imetnike zelene priponke. Medtem je danes na območje Gaze prispelo prvih tisoč odmerkov cepiva proti covidu-19, ki ga podarja Rusija, so sporočile tamkajšnje zdravstvene službe.

image_alt
Največ gradbenih dovoljenj izdanih med epidemijo


13.03 Norveška vlada opustila načrte za uvedbo policijske ure zaradi epidemije

Norveška vlada je danes opustila svoje načrte za zakon, ki bi ji dovolil uveljavitev policijske ure v okviru ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Zakon bi moral potrdili tudi parlament, poroča nemška tiskovna agencija DPA.
»To je orodje, ki ga nimamo in ga niti ne potrebujemo. Še vedno je tako in upamo, da bo tako ostalo. Zato ne bomo predložili tega zakona,« je danes povedala pravosodna ministrica Monic Maeland. Vlada je načrte o zakonu predstavila v začetku januarja, ko je objavila osnutek zakona. Prejeli so več kot 1400 komentarjev osnutka, od tega so jih 1200 posredovali državljani, je dodala ministrica. Vlada je razmišljala, da bi policijsko uro uvedli v zelo skrajnih primerih, ko bi se virus pospešeno širil. Je pa danes ministrica še pojasnila, da so Norvežani v lanskem letu tudi brez tega zakona ravnali v skladu z nasveti, priporočili in zakoni za zajezitev epidemije. Na Norveškem so doslej potrdili okoli 66.800 okužb z novim koronavirusom, v povezavi z okužbo pa je umrlo 593 ljudi.

12.29 Hrvaška načrtuje nakup ruskega cepiva sputnik V pred odobritvijo EU

Hrvaška obravnava možnosti za nakup ruskega cepiva sputnik V, še preden bi ga odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema), je danes potrdil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Pojasnil je, da bo hrvaška agencija za zdravila (Halmed) ocenila možnosti nakupa ruskega cepiva, da bi vsem prebivalcem Hrvaške zagotovila cepivo proti covidu-19, še preden bi njegovo uporabo odobrila Ema. Meni, da mora Halmed predvsem potrditi varnost in učinkovitost sputnika V. Kot eno od možnosti je omenil interventni uvoz ruskega cepiva ob začasni odobritvi uporabe na Hrvaškem neodvisno od krovne agencije EU. Beroš ni hotel odgovoriti na vprašanje, koliko odmerkov ruskega cepiva nameravajo kupiti. Hrvaški mediji ugibajo, da gre za najmanj milijon odmerkov, ki jih pričakujejo zelo kmalu, da bi lahko čim prej cepili čim več prebivalcev.

image_alt
Poklukar napovedal krepitev primarne ravni in spremembo financiranja


V Zagrebu ocenjujejo, da bi cepljenje 70 odstotkov prebivalcev do poletja močno prispevalo k zajezitvi nadaljevanja širjenja okužb z novim koronavirusom, obenem pa bi bilo tudi pogoj za epidemiološko varno osrednjo hrvaško turistično sezono, ki je ključna za njeno gospodarstvo. Na ruskem veleposlaništvu v Zagrebu so prav tako potrdili, da potekajo pogajanja o nakupu ruskega cepiva za Hrvaško. Na Hrvaškem so od konca decembra lani proti covidu-19 cepili približno 81.670 ljudi, od tega je dva odmerka cepiva prejelo dobrih 54.400 državljanov. Cepijo s cepivi podjetij Pfizer in Biontech, Moderna in AstraZeneca. Doslej so uporabili 136.080 odmerkov cepiv teh proizvajalcev, do konca marca jih pričakujejo še približno 600.000.

V državi so v zadnjih 24 urah potrdili 502 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 18 bolnikov s covidom-19. Število na novo okuženih v državi se medtem še naprej rahlo zmanjšuje, je na novinarski konferenci povedal vodja oddelka za nalezljive bolezni v hrvaškem zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) Bernard Kaić. V zadnjih 24 urah so ob 7348 testih potrdili 502 okužbi.

image_alt
Digitalni nomadi: pol turisti, pol delavci


12.15 Švedska se pripravlja na morebitno zaostritev omejitvenih ukrepov

Švedska, poznana po svojem blažjem pristopu do omejitev za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, se pripravlja na uporabo nove zakonodaje, ki ji omogoča omejevanje večjega dela javnega življenja. V strahu pred tretjim valom okužb se med drugim omenja možnost zapiranja telovadnic, restavracij in frizerskih salonov. Švedska ni nikoli uvedla tovrstnega zaprtja javnega življenja kot drugod po Evropi, temveč se je zanašala na milejše ukrepe in priporočila. Kljub temu pa je od novembra postopoma zaostrovala omejitve, vključno s prepovedjo prodaje alkohola po 20. uri in javnega zbiranja več kot osmih ljudi. Švedska vlada je nato januarja sprejela tudi poseben zakon, ki ji začasno podeljuje večja pooblastila pri sprejemanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa. 

Švedska je v pandemiji prizadeta huje od nordijskih sosed. Do torka so potrdili skupno skoraj 618.000 okužb in 12.487 s covidom-19 povezanih smrti. Število novih primerov od sredine decembra pada, a ta padec v zadnjem času pojenja in zdravstvene službe se bojijo, da je tretji val okužb tik za vogalom.

11.30 Slovaška zaradi koronavirusa zaostrila mejni nadzor

Slovaška je danes zaradi širjenja novih različic novega koronavirusa zaostrila nadzor na svojih mejah. Zapirajo se manjši mejni prehodi, vsi prišleki pa bodo morali po vstopu v državo v 14-dnevno samoizolacijo.

11.30 V Severni Makedoniji začeli cepiti proti covidu-19

V Severni Makedoniji se je danes začelo cepljenje proti covidu-19. Prvi dan bodo cepili 260 zdravstvenih delavcev. Makedonski minister za zdravje Venko Filipče je poudaril, da se z začetkom cepljenja pričenja zadnja faza v boju pandemiji. Cepljenje se je začelo v Skopju. Prvi dan bodo cepili 260 od 4000 zdravstvenih delavcev, ki so se prijavili za cepljenje, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

image_alt
Epidemiološke številke so dobre, a stagniramo


10.45 Francija preložila regionalne volitve

Francija je zaradi epidemije novega koronavirusa za tri mesece preložila regionalne volitve. Parlament je v torek dokončno potrdil vladni predlog, po katerem bodo volitve namesto marca potekale junija.

10.40 Unicef poziva h krepitvi zaupanja v cepiva in reševanju krize duševnega zdravja

Izvršna direktorica Sklada ZN za otroke (Unicef) Henrietta Fore je v letnem odprtem pismu opozorila, da je pandemija covida-19 razkrila številne izzive in priložnosti. Pozvala je k obnovi globalnega zaupanja v cepiva, reševanju izzivov na področju duševnega zdravja in dobrega počutja mladih ter premostitvi digitalnih razlik. Prepričana je, da bi moral svet izkoristiti ključne priložnosti za otroke, ki jih je razkrila pandemija, in z združenimi močmi ustvariti boljšo prihodnost za vsakega otroka, so sporočili iz Unicefa Slovenija.

10.10 V Izraelu cepljenih več kot polovica

V Izraelu je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo več kot polovica vseh, ki so starejši od 30 let, je danes sporočil minister za zdravje Juli Edelštajn. Skupno so od sredine decembra cepili 4,1 milijona ljudi, od tega jih je 2,7 milijona prejelo drugi odmerek, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V Izraelu, kjer živi okoli 9,3 milijona ljudi, je okoli 30 odstotkov mlajših od 16 let. Te starostne skupine za zdaj še ne morejo cepiti.

10.05 V torek 1097 novih okužb s koronavirusom

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v torek v Sloveniji opravili 5115 PCR-testov in 19.962 hitrih antigenskih testov ter potrdili 1097 novih okužb. Od sobote naprej se vsi pozitivni rezultati na hitrih testih potrjujejo s PCR-testi. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 21,4-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 11.639. 



V bolnišnicah so zdravili 648 covidnih bolnikov, med njimi jih je bilo 126 v intenzivni negi, 72 so jih odpustili v domačo oskrbo. Umrlo je 12 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo. Še naprej popušča pritisk na bolnišnice, kjer so v torek zdravili 43 covidnih bolnikov manj kot dan prej. En bolnik manj pa je bil v enotah intenzivne terapije. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 838, kar je 41 manj kot dan prej, tako da so še vedno izpolnjeni pogoji za oranžno fazo ukrepov, ki veljajo v državi.



9.41 Auckland po treh dneh odpravlja ukrepe za zajezitev novega koronavirusa

Nova Zelandija danes v največjem mestu Auckland odpravlja ukrep ustavitve javnega življenja, ki je veljal od ponedeljka zaradi pojava okužbe z novim koronavirusom. Premierka Jacinda Ardern je izrazila prepričanje, da jim je uspelo zamejiti širjenje virusa. Skoraj dva milijona prebivalcev Aucklanda je moralo biti tri dni doma. Zaprte so bile šole, trgovine in podjetja z izjemo nujnih storitev. Močno je bilo omejeno tudi gibanje iz oziroma v mesto. To je bila prva ustavitev javnega življenja po skoraj pol leta. Ukrepe so zaostrili, potem ko so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri treh članih iste družine iz tega največjega novozelandskega mesta. Mati dela v podjetju, ki zagotavlja pranje in catering za mednarodne polete, konec preteklega tedna pa so okužbo potrdili še pri hčeri in očetu. V mestu bo še naprej veljala prepoved zbiranja več kot sto ljudi, maske pa ostajajo obvezne na javnem prevozu. Nova Zelandija, ki ima okoli pet milijonov prebivalcev, velja za eno najuspešnejših držav pri soočanju z epidemijo covida-19. Doslej so potrdili manj kot 2000 primerov okužbe, umrlo pa je 26 covidnih bolnikov.

9.08 Japonska začela cepljenje proti covidu-19

Japonska je danes začela cepljenje proti covidu-19, pri čemer so prvi prišli na vrsto zdravstveni delavci. Država, kjer bodo čez približno pet mesecev poletne olimpijske igre, je za zdaj odobrila le cepivo podjetij Pfizer in Biontech. S prvimi odmerki so v državi danes začeli cepiti osebje v bolnišnici v Tokiu, kot prvi je cepivo prejel njen direktor. Dvanajst zaposlenih so cepili pred kamerami, v vrsti pa je skupno še 800 zaposlenih. Japonska v prvi vrsti načrtuje cepljenje 40.000 zdravstvenih delavcev po vsej državi, na 20.000 izmed njih pa bo tudi preučila učinke cepiva po dveh odmerkih. S prvim in drugim odmerkom jih bodo cepili v razmiku treh tednov, tisti v preučevani skupini pa bodo morali vsak dan spremljati morebitne stranske učinke ali reakcije. Država želi nato z marcem začeti cepljenje okoli 3,7 milijona zdravstvenih delavcev, cepljenje približno 36 milijonov starejših od 65 let pa naj bi se začelo aprila. Program cepljenja bodo nato razširili na tiste, ki imajo druge zdravstvene težave ali pa delajo s starejšimi, šele nato na preostalo prebivalstvo. Časovni načrt glede tega še ni jasen.

Na Japonskem so doslej potrdili okrog 418.000 okužb in nekaj več kot 7000 smrti zaradi covida-19. FOTO:Charly Triballeau/AFP
Na Japonskem so doslej potrdili okrog 418.000 okužb in nekaj več kot 7000 smrti zaradi covida-19. FOTO:Charly Triballeau/AFP


Premier Jošihide Suga je danes priznal, da je na Japonskem v primerjavi z drugimi državami trajalo kar nekaj časa, da so začeli cepljenje. A danes vendarle začenjajo in odgovornost vlade je, da zagotovi ustrezno okolje, da bo lahko cepljenih veliko Japoncev, je dejal. Država naj bi sicer poleti gostila olimpijske igre, pri čemer pa vlada ne ve, koliko ljudi ji bo uspelo do takrat cepiti. Japonska je sklenila dogovore o dobavi cepiva s tremi veliki farmacevtskimi podjetji, ki naj bi zagotovila dovolj cepiva za njenih 126 milijonov prebivalcev. A doslej so v državi odobrili le cepivo podjetij Pfizer in Biontech, AstraZeneca pa je vložila prošnjo za odobritev. Proces potrjevanja je na Japonskem počasnejši kot v nekaterih drugih državah, ker terja dodatno testiranje doma, pojasnjuje AFP. Je pa v državi bistveno bolj omejen izbruh novega koronavirusa v primerjavi z najhuje prizadetimi državami, denimo z Veliko Britanijo in ZDA.

7.43 WHO: Število novih primerov koronavirusa prejšnji teden upadlo za 16 odstotkov

Število novih primerov okužb z novim koronavirusom je prejšnji teden na svetovni ravni upadlo za 16 odstotkov in je znašalo 2,7 milijona, približno 500.000 manj kot v tednu pred tem, je pozno v torek sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Za deset odstotkov se je zmanjšalo tudi število smrti zaradi covida-19, našteli so jih 81.000. Pet od šestih svetovnih regij je glede na podatke do vključno nedelje zaznalo več kot desetodstotni upad novih primerov, zgolj vzhodno Sredozemlje pa porast, in sicer za sedem odstotkov. V Afriki in v zahodnem Pacifiku so v primerjavi s predhodnim tednom potrdili 20 odstotkov manj primerov, v Evropi 18 odstotkov, v obeh Amerikah 16 odstotkov, v jugovzhodni Aziji pa 13 odstotkov manj novih okužb. Kot je že v ponedeljek dejal prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, se je število novih primerov zmanjšalo že peti zaporedni teden – v tednu od 4. januarja, ko so jih potrdili več kot pet milijonov, tako skupno že za skoraj polovico.

image_alt
Ministrski kandidat bo predstavil svoje načrte


»To kaže, da preprosti ukrepi javnega zdravja delujejo, celo ob prisotnosti različic,« je dejal Ghebreyesus. Različica novega koronavirusa, ki se je najprej pojavila v Veliki Britaniji, se je glede na podatke zadnjega tedna pojavila že v 94 državah, to je v osmih več glede na predhodni teden. Lokalne prenose različice so potrdili v najmanj 47 državah. Različico, prvič potrjeno v Južni Afriki, so po novem potrdili v 46 državah, dveh več kot dotlej, lokalne prenose pa v najmanj 12 od teh. Tako imenovano brazilsko različico so zaznali v 21 državah, šestih več kot v predhodnem tednu. Lokalne prenose različice pa so potrdili v najmanj dveh od teh držav, je v torek še sporočil WHO.

7.14 Pandemija covida-19 se v ZDA še naprej umirja

V ZDA število novih okužb z novim koronavirusom in smrti zaradi covida-19 še naprej upada. V torek so potrdili 989 smrti zaradi covida in 54.000 novih okužb, kar je 2000 okužb manj kot v ponedeljek. Tedensko povprečje okužb v ZDA je prvič od lanskega novembra upadlo pod 90.000. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je do torka zvečer v ZDA z novim koronavirusom okužilo 27,6 milijona ljudi, umrlo pa je 488.000 covidnih bolnikov. Zaradi snežnega neurja, ki je zajelo velik del ZDA, po nekaterih državah zamujajo z dobavo cepiva, a pristojni napovedujejo, da se bo stanje popravilo. Vlada ZDA je povečala število odmerkov, ki jih na teden pošilja državam, na 13,5 milijona, podvojila je tudi število odmerkov, ki jih pošlje lekarnam, in sicer jim jih tedensko dobavi dva milijona. To je 57 odstotkov več odmerkov kot 20. januarja, ko je mandat nastopil predsednik Joe Biden.

FOTO: Joseph Prezioso/AFP
FOTO: Joseph Prezioso/AFP


7.07 Vlada danes o aktualnih epidemioloških razmerah

Vlada bo na današnji seji ponovno pretresala epidemiološke razmere v državi. Novih sprostitev ni pričakovati, saj pogoja sedemdnevnega povprečja števila novih okužb in števila hospitaliziranih covidnih bolnikov za prehod v rumeno fazo še nista izpolnjena. Glede na zadnje podatke se epidemija nekoliko umirja, popušča predvsem pritisk na bolnišnice. Sedemdnevno povprečje števila okužb je v torek znašalo 879, v bolnišnicah pa so skrbeli za 691 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo. Manj kot 700 bolnikov je bilo nazadnje hospitaliziranih 28. oktobra, ko je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 660 oseb. Pogoji za prehod v rumeno fazo bodo izpolnjeni, ko sedemdnevno povprečje novopotrjenih primerov pade pod 600, hospitaliziranih pa pod 500. Po vladnem načrtu sproščanja ukrepov je takrat med drugim predvidena vrnitev preostalih dijakov v šole in predavanj na fakultete, pa tudi odprava prepovedi gibanja v nočnem času v vsej državi.

image_alt
Zakaj ne zaupamo cepivom?


Po ocenah Instituta Jožef Stefan (IJS) bi ob trenutnih pogojih lahko v rumeno fazo prešli v začetku marca. Tedensko povprečje manj kot 600 okužb na dan bi lahko po napovedih IJS dosegli 1. marca, manj kot 500 hospitaliziranih v bolnišnicah pa tri dni za tem. Reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi okužbo prenese en okuženi z novim koronavirusom, je po ocenah instituta 0,83. Maja Bratuša, ki vodi vladne novinarske konference o stanju epidemije covida-19, je v torek opozorila, da so okužbe razpršene po vsej državi, kar da kaže na to, da razmere še vedno niso tako dobre, kot bi si želeli. Epidemiološka stroka in vlada bosta zato pozorno spremljali epidemiološke razmere po zadnjem večjem sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije, predvsem odprtju šol za vse osnovnošolce.

Na ministrstvu za izobraževanje so sicer po zmedi glede veljavnosti obveznih testov na novi koronavirus, ki jih predvideva odlok o omejitvah pri izvajanju športa, za STA pojasnili, da pripravljajo spremembe odloka. Kaj bodo prinesle, sicer še ni jasno. Za zdaj pa velja odlok, ki predvideva, da test ne sme biti starejši od 24 ur.

image_alt
Ponaredki na trgu cepiv


7.01 Bruselj z načrtom za boj proti različicam novega koronavirusa

Evropska komisija bo danes predstavila načrt nadaljnjih korakov v boju proti pandemiji covida-19, ki bo osredotočen na pripravo Evrope za soočenje z okrepljeno grožnjo različic novega koronavirusa, so napovedali v Bruslju. Pomembno se je pripraviti na spoprijemanje s sedanjimi in morebitnimi novimi različicami virusa, tudi na možnost, da bo treba že cepljene ljudi po določenem času znova cepiti za ohranitev ali okrepitev njihove imunosti, so v torek dejali v komisiji. Načrt naj bi vključeval pospešitev raziskav ter procesov za odobritev, naročanje in razdeljevanje cepiv proti različicam novega koronavirusa. Komisija naj bi načrtovala tudi prilagoditev obstoječih pogodb in sklenitev novih pogodb s farmacevtskimi podjetji, da bi zagotovili cepiva proti mutacijam virusa. Pogodbe naj bi vključevale varovala, ki naj bi preprečila napake iz preteklosti. Načrte bo predstavila predsednica komisije Ursula von der Leyen skupaj s komisarko za zdravje Stello Kiriakides in komisarjem za notranji trg Thierryjem Bretonom, so sporočili v Bruslju. Prihodnji teden bodo na virtualnem zasedanju o tem razpravljali voditelji članic EU.

Preberite še:

Komentarji: