Vojaška hunta bo vladala vsaj še dve leti

Volitve bodo v Burmi izvedene čez dve leti, do takrat bodo vladale izredne razmere.
Fotografija: Vojaška hunta je krvavo zatrla proteste za demokracijo. FOTO: Str/AFP
Odpri galerijo
Vojaška hunta je krvavo zatrla proteste za demokracijo. FOTO: Str/AFP

Volitve v Burmi bodo izvedene do avgusta 2023, prav tako bodo do takrat odpravljene izredne razmere, je danes povedal vodja burmanske hunte Min Aung Hlaing. To pomeni, da bo država še skoraj dve leti v primežu vojske. Prvotna napoved, ki jo je vojska podala po državnem udaru pred natanko pol leta, je sicer predvidevala enoletno obdobje.

Država na jugovzhodu Azije se vse od 1. februarja, ko je vojska izvedla državni udar in zrušila civilno oblast, sooča z množičnimi protesti in nemiri. Hunta je nanje odgovorila z nasiljem in po podatkih lokalne nadzorne skupine je bilo doslej ubitih že več kot 900 ljudi. Zaradi udeležbe na shodih je bilo tudi odpuščenih več 10.000 javnih uslužbencev.

image_alt
V Burmi najbolj krvav dan od vojaškega prevzema oblasti


Opustošenje v državi je še povečalo širjenje novega koronavirusa, saj so v številnih bolnišnicah ostali brez tistega dela medicinskega osebja, ki se zavzema za demokratične reforme. Poleg tega je Svetovna banka Burmi napovedala skrčenje gospodarstva za do 18 odstotkov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja hunte Min Aung Hlaing je v televizijskem nagovoru danes zagotovil, da bo izredno stanje odpravljeno do avgusta 2023, torej najpozneje čez dve leti. Obvezal se je, da bodo takrat izvedli tudi večstrankarske volitve. Svet državne uprave, kot se je poimenovala vladajoča hunta, je v ločeni izjavi sporočil, da je bil Min Aung Hlaing imenovan za predsednika začasne vlade.
Vojska je medtem prevzem oblasti pred natanko šestimi meseci utemeljila z očitki o množičnih goljufijah na lanskih volitvah, na katerih je zmagala Nacionalna liga za demokracijo odstavljene voditeljice Aung San Su Či. Kot je objavila, so odkrili več kot 11 milijonov primerov goljufij, zato so volitve razveljavili.

image_alt
V Burmi razglašeno vojno stanje


Mednarodni pritisk in sankcije hunte za zdaj niso omajale. Regionalno združenje držav jugovzhodne Azije (Asean), ki združuje deset držav, se je z burmankim režimom skušalo pogajati, vendar pa kritiki ocenjujejo, da mu primanjkuje diplomatskega vpliva in enotnosti.

Aprila so tako voditelji Aseana pozvali k prekinitvi nasilja in k obisku posebnega regionalnega odposlanca v Burmi.
Vodja hunte je danes oznanil pripravljenost za sodelovanje z Aseanom in napovedal imenovanje posebnega odposlanca za Asean. To bo postal nekdanji namestnik tajskega zunanjega ministra Virasakdi Futrakul.

Manjše skupine demonstrantov so se sicer ob današnji obletnici zbrale na shodih po vsem Burmi in se ponovno zavzele za demokratične spremembe.

Preberite še:

Komentarji: