Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Vojni invalidi proti srbskim pevcem

Po njihovih navedbah so pevci zabavne glasbe podprli velikosrbsko agresijo na Hrvaško.
Vojni invalidi obtožujejo skupino Bajaga, da je med velikosrbsko agresijo na Hrvaško izvajala četniške pesmi. FOTO: Brian Rašić
Vojni invalidi obtožujejo skupino Bajaga, da je med velikosrbsko agresijo na Hrvaško izvajala četniške pesmi. FOTO: Brian Rašić
6. 9. 2019 | 18:00
3:09
Hrvaška policija v Šibeniku in Splitu je včeraj pridržala še deset oseb, ki jih sumijo fizičnega napada na Srbe v vasi Uzdolje pri Kninu. Da skrajni nacionalizem kljub temu ne miruje, priča zahteva hrvaških vojnih invalidov, naj pristojni prepovejo pevcem iz Srbije nastop na glasbenem festivalu "Rujanfest" v Zagrebu.

Hrvaško združenje vojnih invalidov Hvidra iz Zagreba je obsodilo organizatorje festivala "Rujanfest", ker so povabili srbske pevce Seko Aleksić, Miroslava Ilića, Željka Joksimovića in skupino Bajaga. Po njihovih navedbah so pevci podprli velikosrbsko agresijo na Hrvaško, medtem ko so se oni borili za njeno suverenost, s petjem četniških pesmi. 


Prijetje napadalcev na Srbe


Na njihov poziv se je v imenu organizatorjev odzval Darko Fuček, ki je izpostavil, da je leta 1991 tudi sam nosil uniformo, vendar je zdaj leto 2019. Kot je še poudaril, je zanj normalno, da dela kot gospodarski subjekt, redno plačuje davke in ne krši hrvaških zakonov, vsi povabljeni izvajalci pa so na trgu in nimajo nikjer prepovedi nastopanja. Sklenil je s pojasnilom, da Zagreb ni finančno podprl festivala.

Policija je pridržala deset oseb z območja Šibenika, Splita in Sinja, ki jih povezujejo z napadom na goste, ki so v lokalu spremljali tekmo beograjske Crvene zvezde proti švicarskim Young Boys. Minuli teden so zaradi suma napada v Uzdolju za mesec dni priprla štiri osebe. Zaradi napada obdolženim grozi od pol do pet let zapora. 

Napadalci so verjetno člani navijaške skupine Torcida, ki so privrženci nogometnega kluba Hajduk iz Splita. Njihov maskrirani navijač je tudi na zadnji tekmi Hajduka z zagrebškim Dinamom v Splitu nosil majico z napisom "Ubi Srba". Zaradi izgredov je disciplinski sodnik prve hrvaške nogometne lige kaznoval Hajduk z 10.000 evri kazni.


Primerjava Judov in Srbov


Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je po napadu na Srbe po daljšem molku izjavila za državno televizijo, da komentiranje dnevne politike ni njeno delo in da ne želi povečevati delitev v družbi. V nasprotju z njo je kandidatka Delavske fronte za predsednico države Katarina Peović primerjala Srbe z Judi v nacistični Nemčiji.

Čeprav ni hotela komentirati izjave saborskega poslanca Milorada Pupovca, ki je primerjal sodobno Hrvaško z NDH, je izpostavila, da Srbi na Hrvaškem igrajo vlogo Judov. Po njenem se uporabljajo za homogenizacijo večinskega proti manjšinskemu narodu. Kapitalistične elite prek svojih političnih predstavnikov delijo Srbe in Hrvate in proizvajajo spopad, ki je nepomemben. Kot je še ocenila, gre za kapitalistično zaroto, ki tako kot v nacistični Nemčiji proizvaja sovražnike. le da so Jude zamenjali Srbi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine