Von der Leynova, Borell in Nehammer še ta teden v Kijev

Z ukrajinskim predsednikom se bosta Von der Leynova in Borell srečala pred sobotno donatorsko konferenco v Varšavi.
Fotografija: Ursula von der Leyen in Josep Borrell. FOTO: Stephanie Lecocq/AFP
Odpri galerijo
Ursula von der Leyen in Josep Borrell. FOTO: Stephanie Lecocq/AFP

»Predsednica Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik Josep Borrell bosta ta teden odpotovala v Kijev, kjer se bosta sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. To bosta storila pred sobotno donatorsko konferenco v Varšavi,« je na twitterju zapisal glavni govorec evropske komisije Eric Mamer. Potovanje v ukrajinsko prestolnico je po telefonskem pogovoru z Zelenskim napovedal tudi avstrijski kancler Karl Nehammer.

image_alt
Jens Stoltenberg: Rusija bo skušala zavzeti Donbas

Da bosta Von der Leynova in Borrell še ta teden obiskala Ukrajino, je že v ponedeljek pozno zvečer tvitnil slovenski premier Janša. »Slovenskim diplomatom se bodo v Kijevu pridružili litovski. Tja se vrača tudi misija EU. Že ta teden bosta v Kijev odpotovala tudi predsednica evropske komisije in visoki predstavnik EU za zunanjo politiko. Slovenija je tokrat pokazala pot,« je zapisal.

Na komisiji so v ponedeljek zvečer zatrdili, da ne morejo potrditi te informacije. »O načrtih potovanj obvešča komisija, in ne predsedniki vlad držav članic,« so pojasnili.

V Kijev pa bo, kot so danes sporočili na Dunaju, odpotoval tudi avstrijski kancler Nehammer, da bi Ukrajini zagotovil najboljšo možno humanitarno in politično podporo. Zaradi varnostnih razlogov v njegovem uradu niso razkrili dodatnih podrobnosti o potovanju.

Von der Leynova in Borrell ter Nehammer bodo tako sledili premierom Slovenije, Poljske in Češke, ki so v Kijev odpotovali sredi marca. Ta konec tedna pa je Ukrajino kot prva predstavnica EU od začetka ruske invazije obiskala tudi predsednica evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Preberite še:

Komentarji: