Von der Leynova in Borrell že v Kijevu

Predsednica evropske komisije in visoki zunanjepolitični predstavnik bosta Zelenskemu ponudila podporo in zagotovilo glede prošnje Ukrajine za članstvo v EU.
Fotografija: Ursula von der Leyen ob odhodu v Kijev iz poljskega mesta Przemysl. FOTO: Janis Laizans/Reuters
Odpri galerijo
Ursula von der Leyen ob odhodu v Kijev iz poljskega mesta Przemysl. FOTO: Janis Laizans/Reuters

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell sta danes prispela v Kijev, da bi ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu ponudila podporo in zagotovilo glede prošnje Ukrajine za članstvo v EU, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

»Običajno traja več let, preden svet EU sprejme prošnjo za članstvo, Ukrajina pa je to dosegla v tednu ali dveh. Pozivam, da čim prej nadaljujemo,« je Von der Leynova dejala glede formalne podpore članstvu Ukrajine v EU. »Naš cilj je, da svetu vlogo Ukrajine predstavimo poleti,« je še dodala.

Ukrajini je na pomoč priskočila tudi Slovaška, ki je državi podarila sistem zračne obrambe S-300. Fotografija je simbolična. FOTO: Fadel Senna/AFP
Ukrajini je na pomoč priskočila tudi Slovaška, ki je državi podarila sistem zračne obrambe S-300. Fotografija je simbolična. FOTO: Fadel Senna/AFP

Veleposlaništvo EU in osamitev Rusije

EU bo danes znova odprla svoje predstavništvo v Kijevu, je že na vlaku na poti v ukrajinsko prestolnico napovedal Borrell. V Kijev je prispel tudi veleposlanik Matti Maasikas, ki je od septembra 2019 vodil delegacijo EU v Ukrajini. Estonski diplomat bo z majhno ekipo znova prevzel naloge v Kijevu.

Borell je napovedal tudi, da bo na potovanju predstavil ukrepe, ki jih je EU sprejela za osamitev Rusije zaradi njene invazije v Ukrajino, ki jo Moskva opisuje kot posebno operacijo za denacifikacijo svoje sosede, je poročala tiskovna agencija Reuters.

image_alt
Orožje, orožje in orožje

Protiraketna obramba

Ukrajini je na pomoč priskočila tudi Slovaška, ki je državi podarila sistem zračne obrambe S-300, je danes sporočil slovaški premier Eduard Heger, a pojasnil, da to ne pomeni, da se je Slovaška pridružila konfliktu z Rusijo.

Dodal je še, da bo slovaška obramba »v prihodnjih dneh okrepljena z dodatnim sistemom protiraketne obrambe naših zaveznic«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preberite še:

Komentarji: