Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Vsi v državi so prepričani, da jih znanje varuje bolj kot orožje

Vem, da se je najlažje navdušiti nad deželo, v katero pridemo na obisk, a tudi tokrat ni bilo dovolj dolgo, da bi se začele odpirati njene temačne omare.
Sveti sedež je na inavguracijo tajvanskega predsednika poslal svojega odposlanca, apostolskega nuncija s Filipinov Charlesa Johna Browna. FOTO: Taiwan Presidential Office Via Reuters
Sveti sedež je na inavguracijo tajvanskega predsednika poslal svojega odposlanca, apostolskega nuncija s Filipinov Charlesa Johna Browna. FOTO: Taiwan Presidential Office Via Reuters
25. 5. 2024 | 09:00
13:07

V nadaljevanju preberite: 

»Naše znanje je majhen otok v ogromnem oceanu neznanja.« To je nekje zapisal Isaac Bashevis Singer, poljski Žid, ameriški pisatelj, Nobelov nagrajenec, in ta njegov stavek sem imela v mislih minule dni, ki sem jih preživela na otoku. To kolumno pišem v Tajvanu, mali otoški državi svobode v ogromnem oceanu arogance, agresije in ambicij, troglavega zmaja geopolitičnega močvirja, v katerem se tisočletja ne dogaja nič posebej novega. Vrtimo se med okupacijo, prevlado, kolonizacijo in hegemonijo, le tu in tam iz valov pokuka otok demokracije, in to prav takšen, kot je Tajvan.

»Moramo verjeti v svobodno voljo. Nimamo druge izbire.« V resnici je tudi tukaj tako, kot je to ob neki priložnosti dejal pokojni Bashevis Singer. Tajvanci nimajo druge izbire, kot da verjamejo v svobodo svoje nacionalne volje, v logiko razvoja identitete in – da – prav v znanje kot najmočnejšo samoobrambo pred troglavim zmajem, ki dviguje valove v oceanu neskončne ignorance.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine