Ciklon Fani udaril z močnimi vetrovi in hudim dežjem

Neurja se bojijo tudi v Bangladešu, kjer je že umrla ena oseba.
Fotografija: FOTO: Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters

Vzhodna obala Indije je občutila vso moč ciklona Fani. Eno najhujših neurij v zadnjih letih je ob obalo Indije udarilo okoli 8. ure po lokalnem času. Območju je prineslo vetrove s hitrostjo okoli 200 kilometrov na uro in močan dež. Nižje dele obale je poplavilo.

Iz pokrajine Odiša, kjer leži tudi hindujsko sveto mesto Puri s 858 let starim templjem, so evakuirali več kot milijon ljudi. Po uradnih podatkih sta do zdaj umrli dve osebi v Indij in ena v Bangladešu. Moškega je v zatočišču zadela kap, druga oseba pa je umrla, ker je kljub prepovedi odšla na prosto in jo je zadelo padlo drevo.

​Ciklon je že ob stiku s kopnim izgubil hitrost, še naprej bo zdaj izgubljal na moči, potem ko se bo pomikal proti notranjosti Indije in Bangladešu. Še vedno lahko povzroči veliko škode, saj bo potoval skozi močno poseljena območja, ležeča nizko ob obali. 

Številni prebivalci so se začasno izselili iz ogroženega območja. FOTO: Dibyangshu Sarkar/AFP
Številni prebivalci so se začasno izselili iz ogroženega območja. FOTO: Dibyangshu Sarkar/AFP


Javni promet je bolj ali manj obstal, šole so ostale zaprte, zaprta so pristanišča. Oblasti so v bližino že napotile vojaške ladje in helikopterje, ki so v pripravljenosti za hitro medicinsko pomoč.

Ciklon Fani je četrto takšno neurje, ki bo prizadelo vzhodno obalo v zadnjih treh desetletjih. Leta 2017 je v divjanju ciklona Ockhi umrlo več kot 200 ljudi. Najsmrtonosnejši je bil sicer ciklon leta 1999, ko je umrlo okoli 10.000 ljudi.

Neurja se bojijo tudi v Bangladešu, ko naj bi ga oslabljeni ciklon dosegel v nedeljo. Ob visoki plimi in deževju bi lahko poplavilo obalne dele, tudi pristaniško mesto Cox's Bazar, kjer je začasno nastanjenih na tisoče beguncev Rohingov. Oblasti v Bangladešu so potrdile smrt najmanj ene ženske, ki jo je zadelo drevo. Po poročanju nemške tiskovne agencije pa so tam umrli še štirje ljudje, ko je riževo polje zadela strela.

Komentarji: