Poklukar: Nove različice so trenutno največja grožnja

V članku povzemamo relevantne informacije o epidemiji bolezni covid-19.
Fotografija: Minister za zdravje Janez Poklukar meni, da nove različice predstavljajo največjo grožjo. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Minister za zdravje Janez Poklukar meni, da nove različice predstavljajo največjo grožjo. FOTO: Blaž Samec/Delo

  

19.45 Poklukar: Nove različice so trenutno največja grožnja

Številne države so se danes na zasedanju ministrov EU za zdravje zavzele za enotno evropsko strategijo za okrepitev sekvenciranja, saj so različice novega koronavirusa ta trenutek glavna grožnja v EU, ne samo z vidika prostega gibanja in pretoka blaga, temveč tudi z vidika obremenjenosti zdravstvenih sistemov, je poudaril minister Janez Poklukar. Ministri so danes virtualno razpravljali o obvladovanju pandemije covida-19, zlasti o nefarmacevtskih ukrepih. V razpravi je bilo slišati precej izrazov zaskrbljenosti, ker v številnih državah raste število okužb, in le redki razmišljajo o sproščanju ukrepov, o tem je govorila samo Irska, je povedal minister v virtualnem pogovoru z novinarji.

Številne države pa so se po ministrovih besedah zavzele, da je treba na evropski ravni pripraviti enovito strategijo glede sekvenciranja, saj so različice virusa ta trenutek glavna grožnja v EU, ne samo z vidika prostega gibanja in pretoka blaga, temveč tudi z vidika obremenjenosti zdravstvenih sistemov. Poklukar je ob tem izpostavil dobro prakso Danske, ki ima večinoma britansko različico in zagotavlja 100-odstotno sekvenciranje ter obvladuje položaj. V Sloveniji sekvencirajo okoli deset odstotkov pozitivnih testov, v skladu z evropskim priporočilom, je dodal.

18.10 Raziskava o zaupanju v cepiva

V Sloveniji med cepivi proti covidu-19 najbolj zaupamo cepivu Pfizerja in BioNTecha, na drugem mestu pa je cepivo proizvajalca Johnson & Johnson. Cepivo Pfizerja in BioNTecha je na prvem mestu tudi na Hrvaškem, v BiH pa je na drugem mestu, kaže regionalna meritev Valicona. Cepivoma Moderne in AstraZenece anketiranci v Sloveniji in na Hrvaškem zaupajo približno enako, po drugi strani pa sta ti dve cepivi nižje uvrščeni v Srbiji in BiH. Vendar pa v družbi Valicon izpostavljajo, da je bila meritev izvedena pred zaustavitvijo cepljenja s tem cepivom v Avstriji in zatem v nekaterih drugih državah, tudi v Sloveniji, kar je po njihovih navedbah zagotovo vplivalo na dojemanje cepiva v zadnjih dnevih. Rusko cepivo Sputnik in kitajska cepiva se v Sloveniji uvrščajo na konec lestvice, saj Sputniku zaupa 16 odstotkov in kitajskim cepivom le pet odstotkov vprašanih. 

Koristi cepiva AstraZenece po mnenju Eme pretehtajo tveganja. FOTO: Leon Vidic/Delo
Koristi cepiva AstraZenece po mnenju Eme pretehtajo tveganja. FOTO: Leon Vidic/Delo


Približno tretjina vprašanih v Sloveniji in na Hrvaškem ne zaupa nobenemu cepivu, v BiH je takšnih četrtina, v Srbiji pa petina.
Raziskovalci so spraševali tudi o tem, ali se vprašani nameravajo cepiti. V Sloveniji je namero izrazilo 56 odstotkov vprašanih, kar je odstotno točko manj kot pri zadnji meritvi. Na Hrvaškem je delež tistih, ki so se že cepili ali se še nameravajo, tri odstotne točke nižji. Valicon je raziskavo izvedel od 4. do 7. marca, v Sloveniji pa je sodelovalo 506 vprašanih. Podobno število sodelujočih je bilo v ostalih treh državah, so navedli v družbi.

17.00 Levica poziva vlado k izvzemu dvolastnikov iz testiranja

Vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec je danes v poslanski pobudi vladi predlagal, naj spremeni odlok o vstopu v državo tako, da dvolastnike ali najemnike zemljišč v obmejnih območjih izvzame iz ukrepa predložitve negativnega rezultata na koronavirus. To bi omogočilo lažje čezmejno kmetovanje, je dodal. Na Goriškem, predvsem v občinah Brda in Nova Gorica, je veliko kmetov, ki so lastniki zemljišč na obeh straneh meje, tako v Sloveniji kot v Italiji, državna meja pa pogosto poteka kar preko njihovih zemljišč, tako da se v normalnih razmerah pri samem opravljanju kmetijskega dela prestopa državno mejo, pojasnjuje Vatovec.

Vladi zato predlaga spremembo odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni Covid-19 tako, da se dvolastnike ali najemnike zemljišča v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje izvzame iz ukrepa predložitve negativnega rezultata testa na virus sars-cov-2, saj to zelo ovira kmetovanje v čezmejnem prostoru.

16.55 Levica in LMŠ ne gresta na posvet k Pahorju

Sredinega srečanja vodij parlamentarnih strank in poslanskih skupin ter ministra za zdravje Janeza Poklukarja s strokovno skupino, na katerega vabi predsednik republike Borut Pahor, se tudi tokrat ne bosta udeležili LMŠ in Levica. Druge stranke napovedujejo udeležbo. Razpravljali bodo o strategiji boja z epidemijo in nujnih spremembah v zdravstvu. V LMŠ so ob Pahorjevi napovedi novega srečanja minuli teden pozvali, naj bo nujna poglobljena razprava politike in stroke v državnem zboru. Vložili so tudi zahtevo za sklic nujne seje odbora za zdravstvo. Koordinator Levice Luka Mesec pa je v današnji izjavi ocenil, da sredino srečanje ne bo prineslo nič drugega kot legitimacijo delovanja te vlade, ki po njegovem mnenju ruši demokratične institucije in demokratični red v državi. Podobno kot v LMŠ tudi v Levici menijo, da je prostor za razpravo, kot je strategija izhoda iz covidne krize, državni zbor.

15.45 V Avstriji zaradi cepljenja ni umrl nihče

Avstriji doslej niso zaznali smrtnega primera, ki bi ga povezali s cepljenjem proti covidu-19, je razvidno iz tedenskega poročila avstrijskega urada za varnost v zdravstvu (BASG). Potem ko je več držav prekinilo cepljenje z AstraZeneco, je danes avstrijski zdravstveni minister Rudolf Anschober zagotovil, da se ne bodo pridružili temu seznamu. V Avstriji je doslej umrlo 48 ljudi, ki so bili pred kratkim cepljeni proti covidu-19, od tega je 46 ljudi prejelo cepivo Pfizerja, po eden pa Moderne in AstraZenece. Pri osmih primerih še preučujejo točne razloge, pri večini drugih pa so bili bodisi cepljeni med inkubacijsko dobo po okužbi s sars-cov-2, ki je bila nato vzrok smrti, ali pa so imeli predhodna huda obolenja, ki so bila najverjetneje vzrok smrti, povzema poročilo urada avstrijska tiskovna agencija APA.

Glede stranskih učinkov v poročilu izpostavljajo, da je moralo 112 cepljenih oseb na zdravljenje v bolnišnico, od tega je 66 oseb prejelo cepivo Pfizerja, 41 cepivo AstraZenece in pet cepivo Moderne. Vsi so že ozdravljeni. Do priprave poročila je bilo elektronsko vnesenih več kot 981.000 cepljenj.

Cepljenje s cepivom AstraZenece. FOTO: Fred Tanneau/AFP
Cepljenje s cepivom AstraZenece. FOTO: Fred Tanneau/AFP


15.00 Ema: Koristi odtehtajo tveganja

Direktorica Eme Emer Cooke je na tiskovni konferenci pojasnila, da koristi od cepiva AstraZenece po njihovem mnenju še vedno pretehtajo tveganja. Videti je, da pojavnost krvnih strdkov pri cepljenih ni višja kot pri splošni populaciji, je pojasnila. Ker so skrbi glede strdkov resne, pa morajo biti temeljito preučene. Oceno znanstvenikov Eme bodo objavili v četrtek. Kot je povedala Cookova, njihove odločitve temeljijo na znanstveni podlagi. Izrazila pa je skrb, da bo zadnje dogajanje morda vplivalo na zaupanje v cepiva. »Naše delo je zagotoviti, da so izdelki, ki jih odobrimo, varni in jim evropski državljani lahko zaupajo,« je povedala. P. Ž. 

14.20 V Franciji odkrili novo različico novega koronavirusa

V Bretanji na severu Francije so odkrili novo različico novega koronavirusa, so danes sporočile francoske zdravstvene službe. Prve analize še niso pokazale, ali gre za bolj nalezljivo ali nevarno različico, so povedali. Dodali so, da so to bretonsko različico uvrstili v skupino »za spremljanje« tisočih različic, ki se pojavljajo po svetu in od katerih le majhen del povzroča resne zdravstvene težave. Novo različico so ugotovili po izbruhu okužb v bolnišnici v mestu Lannion. Tam so v skupini 79 okuženih 13. marca ugotovili novo različico pri osmih covidnih bolnikih s simptomi, ki so bili negativni na testu PCR. Francoske zdravstvene službe so pojasnile, da so mutacije, ki vodijo v nastanek novih različic, običajne pri virusih in da so vzpostavljeni sistemi za nadzor teh sprememb.

13.38 Pfizer in Biontech bosta pospešila dobavo cepiva EU

Evropska komisija se je s podjetjema Pfizer in Biontech dogovorila, da bosta Evropski uniji v drugem četrtletju dobavila deset milijonov odmerkov svojega cepiva proti covidu-19, ki je bilo predvideno za drugo polovico leta. EU bo tako v drugem četrtletju prejela več kot 200 milijonov odmerkov cepiva teh podjetij, so sporočili danes v Bruslju.

»Vem, kako ključno je drugo četrtletje za izvajanje cepilnih strategij v državah članicah. Teh deset milijonov predčasno dobavljenih odmerkov bo pomenilo, da bomo v drugem četrtletju prejeli več kot 200 milijonov odmerkov cepiva Pfizerja in Biontecha. To je zelo dobra novica. Državam članicam daje manevrski prostor in jim omogoča, da zapolnijo morebitne luknje v dobavi,« je danes dejala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. Današnji predlog komisije morajo potrditi še države članice v tako imenovanem skupnem usmerjevalnem odboru za cepiva, so še navedli v sporočilu za javnost.

image_alt
Bruselj kot pandemični grešni kozel


EU je s Pfizerjem in Biontechom sklenila dve pogodbi o nakupu cepiva proti covidu-19, prvo za 300 milijonov odmerkov že lani. Letos sta strani sklenili še pogodbo za 200 milijonov odmerkov z možnostjo dodatnih sto. Zgoraj omenjenih deset milijonov je del tega dodatka, katerega dobava je bila sprva predvidena za tretje in zadnje četrtletje letošnjega leta. Zdaj bodo deset milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 dobavili že med aprilom in junijem.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je sicer že v nedeljo sporočil, da proizvodnja Pfizerjevega cepiva teče hitreje od načrtov, tako da ga bodo lahko tudi Uniji dobavili več. Tako bo lahko EU izpolnila svoje cilje glede cepljenja proti covidu-19 za to četrtletje, čeprav je podjetje AstraZeneca napovedalo dodatno zmanjšanje dobav svojega cepiva, je dejal. AstraZeneca bo od začetka leta do konca marca EU predvidoma dobavila 30 milijonov odmerkov namesto 90, kolikor so se dogovorili v pogodbi. Poleg tega je več držav, tudi Slovenija, začasno prekinilo cepljenje z njenim cepivom, potem ko so poročali o pojavu krvnih strdkov pri cepljenih ljudeh.

11.51 Na Tajskem kljub skrbem začeli cepljenje s cepivom AstraZenece

Na Tajskem so danes začeli cepljenje proti covidu-19 s cepivom AstraZenece. Začetek cepljenja s tem cepivom je bil predviden v petek, a so ga iz previdnosti odpovedali zaradi skrbi o varnosti cepiva v Evropi. Prvi se je danes cepil 67-letni premier Prayut Chan-O-Cha, ki je dejal, da želi s tem dati zgled. Tajska je bila prva država zunaj Evrope, ki je začasno ustavila cepljenje z AstraZeneco, potem ko ga je ustavilo več članic Evropske unije zaradi poročil o nastanku krvnih strdkov po cepljenju pri nekaterih ljudeh. Tajske zdravstvene službe so se zdaj za začetek cepljenja s cepivom AstraZenece odločile, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v ponedeljek države pozvala k nadaljevanju cepljenja s tem cepivom, čeprav bo danes njen strokovni odbor razpravljal o njegovi varnosti.

image_alt
Od diktatorja do mentorja


To je drugo cepivo proti covidu-19, s katerim bodo cepili na Tajskem. Doslej so cepljenje izvajali s kitajskim cepivom sinovac. V državi naj bi sicer množično cepljenje začeli junija. V začetku meseca pa so uvozili okoli 100.000 odmerkov cepiv, tako da zdaj cepijo prednostne skupine, kot so zdravstveni delavci. Tajska, ki je uvedla stroge omejitve za vstop v državo, je bila doslej uspešna pri obvladovanju pandemije. V tej okoli 70-milijonski državi so doslej potrdili 27.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 87 bolnikov s covidom-19.

11.42 Nemčija s pomočjo pandemije covida-19 lani izpolnila podnebne cilje

Nemčija je lani izpolnila postavljeni podnebni cilj. Izpusti ekvivalenta ogljikovega dioksida so bili 40,8 odstotka manjši kot leta 1990 in 8,7 odstotka manjši kot leta 2019. K dosegu cilja je sicer odločilno prispevala pandemija covida-19, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Nemški izpusti toplogrednih plinov so lani dosegli 739 milijonov ton, kar je okoli 70 milijonov ton manj kot leta 2019. V Nemčiji je lani prvič veljal zakon za zaščito podnebja, sprejet leta 2019. Poročilo o izvrševanju zakona je danes predstavil nemški urad za okolje UBA. Nemčija je imela za cilj izpuste leta 2020 glede na leto 1990 zmanjšati za 40 odstotkov. Ta cilj je bil torej dosežen. Obenem so na letni ravni izpusti upadli najbolj od ponovne združitve Nemčije v enotno državo.
A k temu niso pripomogle le močno potrebne sistemske spremembe. Okoli tretjina padca je namreč posledica pandemije covida-19, ki je začasno ustavil javno življenje in del industrije, ocenjuje UBA.

11.14 V Srbiji zaostrujejo ukrepe zaradi naraščanja števila okužb, v Črni gori o tem razmišljajo

Zaradi naraščanja širjenja okužb z novim koronavirusom bodo od danes zvečer do ponedeljka v Srbiji odprte samo še trgovine z živili, lekarne in bencinske črpalke, je po seji kriznega štaba danes sporočila premierka Ana Brnabić. Srbska premierka je povedala, da gre za kompromis, saj je del kriznega štaba menil, da bi ukrepe morali uvesti za 14 dni. Pojasnila je, da nočne policijske ure ne bodo uvedli, niti popolne prepovedi gibanja. Poudarila je, da morajo dodatno upočasniti življenje, da bi dosegli stagnacijo novih okužb, predvsem s ciljem podpore zdravstvenim delavcem, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

image_alt
​Politični vrh bi s cepljenjem z AstraZeneco dal dober zgled


Že ta konec tedna so bile odprte samo trgovine z živili, lekarne in bencinske črpalke. Od prejšnjega tedna so na šolanje na daljavo znova prešli dijaki, ta teden pa še učenci višjih razredov osnovnih šol. Vendar je število dnevnih okužb še vedno višje od 4500, vse več covidnih bolnikov je v bolnišnicah. V Beogradu so polne vse covidne bolnišnice. V ponedeljek bodo po napovedih premierke nato ocenili razmere in videli, kako naprej. Prebivalce je pozvala k maksimalnemu spoštovanju ukrepov. Vlada bo poskušala okrepiti testiranje na okužbo, je dodala in znova pozvala prebivalce k cepljenju. Po podatkih srbske vlade so doslej cepili z več kot dvema milijonoma odmerkov cepiv proti covidu-19, z dvema odmerkoma pa je bilo cepljenih več kot 791.000 ljudi.

Tudi v Črni gori se soočajo z naraščanjem števila okužb, pa tudi smrti zaradi covida-19. Tako je v marcu že umrlo 126 covidnih bolnikov, kar je več kot v celotnem januarju, ko jih je umrlo 123. V nedeljo so poročali o največjem številu hospitaliziranih covidnih bolnikov v črnogorskem kliničnem centru, 141, od katerih jih je bilo življenjsko ogroženih 82, je poročal črnogorski portal CdM. Črnogorska epidemiologinja Marija Božović je danes povedala, da bo inštitut za javno zdravje predlagal popolno zaprtje države, saj so razmere skrb vzbujajoče in alarmantne. Enajst mest in občin v državi so prejšnji teden že zaprli, v sredo pa naj bi sprejeli nove ukrepe. Po besedah epidemiologinje bi zaprtje države prineslo rezultate. Poudarila je tudi pomen spoštovanja tako osnovnih epidemioloških ukrepov kot cepljenja.

image_alt
Prvič ženska na čelu zdravstvene blagajne


10.29 Do konca meseca dodatnih skoraj 19.000 odmerkov cepiv Pfizerja

V Slovenijo bo v marcu prišlo dodatnih 18.720 odmerkov cepiva proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in Biontech, so za STA pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Tako bo v tem mesecu v državo prišlo 118.170 odmerkov tega cepiva. Prva pošiljka cepiva Johnson & Johnson bo prišla aprila, ni pa še znano, koliko odmerkov. Sprva je bilo predvideno, da bo Pfizer v Slovenijo v marcu dobavil pet pošiljk cepiv proti covidu-19, vsak ponedeljek po 19.890 odmerkov. Tako pa bodo v prihodnjih dveh tednih dobavili po 19.250 odmerkov.

Glede na to, da je minister za zdravje Janez Poklukar v ponedeljek odredil, da se začasno ustavi cepljenje proti covidu-19 s cepivom AstraZeneca, so na NIJZ danes ustavili distribucijo cepiva. Tako imajo na zalogi 14.200 odmerkov tega cepiva.
S tem cepivom naj bi se danes začelo cepljenje šolnikov v Ljubljani. Predvideno je bilo, da jih bodo cepili 2100, v soboto pa še dodatnih 2100. Počakati bodo morali do odločitve Evropske agencije za zdravila (EMA), ki bo o AstraZeneci odločala v četrtek. Sicer pa je EMA prejšnji teden odobrila četrto cepivo proti covidu-19, gre za cepivo družbe Johnson & Johnson. Na NIJZ pravijo, da prvo pošiljko tega cepiva pričakujejo v aprilu, ni pa še jasno, kdaj in koliko. Za zaščito s tem cepivom je sicer dovolj en odmerek.

10.09 V ponedeljek potrdili 918 novih okužb s koronavirusom

Po podatkih sledilnika za covid-19 so v ponedeljek v Sloveniji opravili 4842 PCR-testov in 47.109 hitrih antigenskih testov ter potrdili 918 novih okužb. Delež pozitivnih na PCR-testih je bil 19-odstoten. Skupno število aktivnih primerov znaša 10.444. 



Umrli so trije bolniki, je po twitterju sporočila vlada. V bolnišnicah se je zdravilo 451 oseb, intenzivno nego pa je potrebovalo 83 bolnikov. Iz bolnišnic so odpustili 59 oseb. Sedemdnevno povprečje okuženih je v ponedeljek znašalo 716.



10.02 Bolsonaro sredi pandemije imenoval novega ministra za zdravje

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro je v ponedeljek imenoval novega ministra za zdravje, že četrtega v pandemiji covida-19, ki se znova krepi v tej južnoameriški državi. Kardiolog Marcelo Queiroga bo z današnjim dnem zamenjal Eduarda Pazuella. Kot napoveduje Bolsonaro, bo njegova glavna naloga »reformirati ministrstvo«. Nova menjava na vrhu brazilskega ministrstva za zdravje se dogaja v obdobju, ko se Brazilija sooča z novim valom okužb z novim koronavirusom in slabim odzivanjem vlade na zdravstveno krizo. Bolsonaro sicer zanika, da bi bila kriza velika, vendar napoveduje, da bo novi minister v boju z virusom nastopil agresivneje. Pred menjavo je Pazuello sporočil, da je Brazilija naročila sto milijonov odmerkov cepiva proizvajalca Pfizer/Biontech, ki naj bi ga prejeli do septembra. V drugi polovici leta naj bi dobili tudi okoli 38 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, ki ga proizvaja Johnson & Johnson.

image_alt
Nad zmedo pri prijavah za cepljenje tudi pooblaščenka


Stanje v Braziliji se zaostruje že vse od februarja. Bolnišnice v več kot polovici od 27 zveznih držav so že na robu kolapsa in guvernerji so prisiljeni v uvajanje novih in novih omejitev, ki naj bi upočasnile širjenje virusa. Ta je doslej v državi z okoli 212 milijoni prebivalcev zahteval skoraj 280.000 smrti, s čimer je Brazilija po tem kriteriju na drugem mestu najbolj prizadetih držav, takoj za ZDA. Trenutno imajo okoli 1800 smrti zaradi covida-19 na dan, kar je velik porast glede na začetek leta, ko je bilo to povprečje pri okoli 700 na dan. Rast pripisujejo predvsem novi različici novega koronavirusa, ki naj bi bila še enkrat bolj nalezljiva kot prejšnja.

9.54 Tudi Švedska in Latvija začasno prekinili cepljenje z AstraZeneco

Vse več držav se odloča, da bodo začasno prekinile cepljenje s cepivom proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Švedska, Latvija, Luksemburg in Ciper so postale zadnji evropski državi, ki sta naznanili, da začasno prenehata uporabljati omenjeno cepivo. Že včeraj so se seznamu držav, ki odpovedujejo cepljenje s tem cepivom, pridružile Nemčija, Francija, Italija, Nizozemska, Irska, Španija in Slovenija. Večinoma pojasnjujejo, da gre za previdnostni ukrep. Države nameravajo večinoma počakati na odločitev Evropske agencije za zdravila (Ema) o varnosti omenjenega cepiva za cepljenje proti covidu-19.

image_alt
Ogroženi čakajo, nekje pa cepijo zdrave 30-letnike


9.40 Jamajka kot prva karibska država prejela cepivo proti covidu-19 v okviru Covaxa

Jamajka je kot prva karibska država prejela cepivo proti covidu-19 v okviru mednarodne pobude za pravično razdelitev cepiv Covax. 14.000 odmerkov cepiva britansko-švedskega podjetja AstraZeneca je po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v ponedeljek prispelo v jamajško prestolnico Kingston. »Zelo smo veseli, da je Jamajka kot prva karibska država prejela cepivo v okviru Covaxa,« je v odzivu dejal jamajški minister za zdravje Christopher Tufton. Pri tem je dodal, da se je cepljenje doslej izkazalo za nesporno zgodbo o uspehu v boju proti nalezljivim boleznim. Na Jamajki z okoli 2,9 milijona prebivalci so doslej okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 31.305 ljudeh, umrlo je 492 covidnih bolnikov. Po napovedih WHO naj bi 15 karibskih držav do maja prejelo 2,1 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19. Pobudo Covax sta vzpostavila WHO ter zavezništvo za cepljenje Gavi in naj bi revnim državam sveta omogočila dostop do cepiva proti covidu-19. V okviru pobude naj bi letos dobavili skoraj dva milijona odmerkov.

9.11 Seja odbora DZ o različnih interpretacijah vladnih odlokov odpovedana

Poslanske skupine SD, LMŠ in SAB so umaknile zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ gospodarstvo, na kateri bi morali danes popoldne razpravljati o negativnih posledicah različnih interpretacij vladnih odlokov. Seja je zato odpovedana. Iz obvestila DZ o odpovedi sicer ni razvidno, zakaj so se odločili umakniti zahtevo za sklic seje. Predlagatelji so v zahtevi za sklic seje zapisali, da so nekatere dejavnosti popolnoma zaprte, druge pa poslujejo z bistveno manjšimi omejitvami ob enakih tveganjih, ne da bi to lahko utemeljili s strokovnimi stališči. »Zato se postavljajo tudi upravičeni dvomi o učinkovitosti omejevalnih ukrepov, ki prizadenejo le določene dejavnosti,« so poudarili. Vladi očitajo tudi, da se pravila spreminjajo, potem ko jih vladajoči kršijo.

image_alt
Simona Kustec napovedala svoj obstanek


Kot so dodali, je že od izbruha epidemije covida-19 jasno, da vse dejavnosti ne nosijo enakega bremena v prizadevanjih za zajezitev širjenja okužb. »Do okužb prihaja, kadar so ljudje v tesnem stiku. Popolnoma vseeno je, s kakšnim namenom je do tega stika prišlo ali kako viden je za javnost. To dejstvo je vlada pri snovanju omejevalnih ukrepov zanemarila,« so zapisali.
Tri opozicijske stranke so odboru v sprejetje predlagale več sklepov, med drugim bi vladi priporočili, naj ukrepe v gospodarskih dejavnostih utemelji na strokovnih ocenah in pripravi poseben nabor kompenzacijskih ukrepov za tiste dejavnosti, ki jim je bilo zaradi preprečevanja okužb prepovedano poslovanje.

8.52 Janša danes na Dunaj na pogovore glede razdelitve cepiv v EU

Premier Janez Janša se bo danes na Dunaju udeležil pogovorov o razdelitvi cepiv proti covidu-19 med članicami EU. Delovnega sestanka pri avstrijskem kanclerju Sebastianu Kurzu se bosta v živo udeležila še premiera Češke in Bolgarije, prek videopovezave pa še premiera Latvije in Hrvaške, so sporočili iz Janševega kabineta. Kot napovedujejo, bodo premieri omenjenih držav nadaljevali pogovore o enakopravni dostopnosti do cepiv proti covidu-19, na kar so opozorili tudi v soboto v pismu predsednici evropske komisije Ursuli von del Leyen in predsedniku evropskega sveta Charlesu Michelu. V tem pismu so se med drugim zavzeli tudi za čimprejšnji sklic pogovorov voditeljev članic EU na to temo.

Premier Janez Janša se bo danes na Dunaju udeležil pogovorov o razdelitvi cepiv proti covidu-19 med članicami EU. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Premier Janez Janša se bo danes na Dunaju udeležil pogovorov o razdelitvi cepiv proti covidu-19 med članicami EU. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


V pismu je peterica premierov opozorila, da dobava cepiv članicam EU od farmacevtskih podjetij ni v skladu z dogovorjenim ključem delitve na podlagi števila prebivalcev in da določene članice Unije preprosto ne bodo mogle izpolniti za drugo četrtletje postavljenih ciljev glede cepljenja proti covidu-19. Opozorili so, da bodo med državami do poletja nastale velike neenakosti, kar pa »ni le v nasprotju z našim dogovorom, ampak tudi z duhom evropske solidarnosti«. Evropska komisija v odzivu na kritike ne priznava napak pri nabavi cepiv proti novemu koronavirusu, le težave s proizvodnimi zmogljivostmi, ki pa se jih trudijo odpraviti. Poleg tega v Bruslju poudarjajo, da so se o razdelitvi odmerkov pogajale članice in da se članice same dogovarjajo s podjetji o konkretni dobavi.

7.55 San Francisco po več kot letu dni ponovno odprl znameniti Alcatraz

V San Franciscu v Kaliforniji so v ponedeljek prvič po več kot letu dni za turiste ponovno odprli znameniti otok z nekdanjim strogo varovanim zaporom Alcatraz, kjer je bil nekoč zaprt tudi slavni gangster iz Chicaga Al Capone. Alcatraz so zaprli zaradi izbruha pandemije covida-19, zdaj pa so ga odprli v skladu s protikoronskimi ukrepi. Kapacitete trajektov, ki do nekdanjega zapora vozijo obiskovalce, so omejene na 25 odstotkov, kar pomeni, da namesto običajnih 600 zdaj vozijo po 150 potnikov, ki morajo nositi zaščitne maske in upoštevati priporočeno medsebojno varnostno razdaljo. Omejen je tudi dostop obiskovalcev do zaporniških celic.

FOTO: Brittany Hosea-Small/Reuters
FOTO: Brittany Hosea-Small/Reuters


Alcatraz je čist, kot še nikoli v zgodovini, saj so vsepovsod postaje za dezinfekcijo. Prav tako so vsepovsod oznake za varnostno razdaljo. Hrane ne ponujajo ne na trajektu ne na otoku, kar je težava za številne Američane, ki brez dovolj hrane skorajda ne znajo potovati. Alcatraz je v svojih najboljših časih sprejel na dan po 5000 obiskovalcev. Trenutno je dovoljeno, da jih sprejme do največ tisoč, kar pa ne predstavlja večje težave, saj tujih turistov ni.

6.58 Ministri EU za zdravje o spoprijemanju s covidom

Ministri EU za zdravje bodo danes virtualno razpravljali o spoprijemanju s pandemijo novega koronavirusa. V ospredju pozornosti so trenutno zapleti s cepivom AstraZenece, težave s proizvodnimi zmogljivostmi, bojazen pred zaostrovanjem epidemioloških razmer zaradi novih različic virusa in vprašanje cepilnih potrdil.

6.39 WHO bo danes razpravljal o varnosti cepiva AstraZenece

Strokovnjaki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) s področja cepiv bodo danes razpravljali o varnosti cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Najnovejše podatke bodo začeli preučevati tudi na Evropski agenciji za zdravila (Ema). Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je v ponedeljek sporočil, da so tovrstne ocene rutinska praksa in da za zdaj še niso vzpostavili nobene povezave med krvnimi strdki in cepivom AstraZenece. Na to temo bo danes začel obstoječe podatke preučevati tudi varnostni odbor Eme (Prac), ki je v tesnem stiku s proizvajalcem in strokovnjaki. Za četrtek pa je sklical izredni sestanek, na katerem bodo razpravljali o morebitnih nadaljnjih korakih.

image_alt
Počivalšek išče pisca nove turistične strategije


Doslej je več držav, med njimi Nemčija, Francija, Španija in Italija, prekinilo cepljenje s cepivom AstraZeneca ali določeno serijo tega cepiva zaradi domnev, da povzroča krvne strdke in druge stranske učinke. Države nameravajo večinoma počakati na odločitev Eme o varnosti omenjenega cepiva za cepljenje proti covidu-19. V ponedeljek se je omenjenim državam pridružila tudi Slovenija, ko je minister za zdravje Janez Poklukar odredil začasno zaustavitev cepljenja s cepivom AstraZeneca. Kot je dejal, je svetovalna skupina sicer ugotovila, da ni utemeljenih strokovnih podlag za prekinitev cepljenja, kljub temu pa je iz previdnosti predlagala začasno zaustavitev do končne odločitve Eme. AstraZeneca je sicer navedla, da je bilo med okoli 17 milijoni cepljenih v EU in Veliki Britaniji zaznanih 15 primerov venske tromboze in 22 primerov pljučne embolije, kar da je manj od pričakovanj med splošno populacijo.

Preberite še:

Komentarji: