WHO svari države pred hitrim rahljanjem ukrepov

Svetovna zdravstvena organizacija želi z objavo smernic za postopno ukinjanje omejitev olajšati odločitve posameznih vlad.
Fotografija: Na Otoku je test za koronavirus možno opravičiti za volanom svojega avtomobila. Foto: REUTERS/Peter Nicholls
Odpri galerijo
Na Otoku je test za koronavirus možno opravičiti za volanom svojega avtomobila. Foto: REUTERS/Peter Nicholls

V prihodnjih mesecih bo veliko držav po vsem svetu soočeno z vprašanjem, na kakšen način omiliti oziroma postopno ukiniti ukrepe, ki so jih uvedle v boju proti koronavirusu. Da bi jim vsaj nekoliko olajšala tranzicijo nazaj v normalnost, bo Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) danes objavila smernice, za katere upa, da bodo državam pomagale pri sprejemanju ključnih odločitev.

»Vsaka država mora oceniti svoj položaj in ob tem zaščiti vse svoje državljane, še posebno najšibkejše,« je na redni novinarski konferenci dan pred objavo strateških smernic poudaril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, rekoč, da se morajo odločitve o rahljanju ukrepov sprejemati na podlagi tistega, kar vemo o virusu in o tem, kako se ta obnaša.

Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: REUTERS/Denis Balibouse
Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: REUTERS/Denis Balibouse


V nasprotnem primeru države tvegajo vnovičen porast okužb. »To pomeni, da se morajo ukrepi rahljati počasi in nadzorovano. Nikakor se ji ne sme ukiniti naenkrat,« je še povedal generalni direktor WHO.
 

Šest kriterijev


Katere kriterije torej morajo države po mnenju organizacije upoštevati, preden začnejo odpravljati trenutne omejitve?

Prvič, širjenje virusa mora biti spravljeno pod kontrolo. Drugič, zdravstveni sistem mora biti sposoben zaznati, testirati, preizkusiti, osamiti in zdraviti vsak primer okužbe ter vsak stik z okuženo osebo. Tretjič, v posebnih okoljih, kot so zdravstvene ustanove in domovi za ostarele, mora biti zmanjšana nevarnost širjenja okužb. Četrtič, na delovnih mestih, v šolah in drugih javnih krajih morajo veljati preventivni ukrepi. Petič, države morajo biti pripravljene na možnost uvoza novih primerov okužb iz tujine. In šestič, javnost mora biti izobražena, osveščena in opolnomočena za prilagajanje na »novo normalnost«.

Preberite še:

Komentarji: