Z novimi standardi za osebne izkaznice v boj proti prevaram

Med drugim bodo morale imeti vse osebne izkaznice enoten format kreditne kartice, opremljene bodo s fotografijo in prstnima odtisoma lastnika. Na vseh bo zastava EU, sredi katere bo odtisnjena koda članice, ki je izdala osebno izkaznico. Nova pravila bodo začela veljati v dveh letih po sprejetju.
Fotografija: FOTO: Igor Zaplatil/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Igor Zaplatil/Delo

Evropska unija hoče zmanjšati možnost za prevare v zvezi z identiteto, zato so ministri držav članic za pravosodje danes v Luxembourgu sprejeli uredbo, ki zagotavlja večjo varnost osebnih izkaznic in dokumentov o bivališču za državljane EU in njihove družinske člane, ki niso državljani Unije. Uredba določa standarde, ki veljajo za vse članice.

Za države članice, kjer nacionalna zakonodaja ne predvideva osebnih izkaznic, uvedba teh dokumentov ni obvezna, so še sporočili iz sveta EU.

V skladu z novimi pravili bodo morale imeti vse osebne izkaznice v EU enoten format kreditne kartice, območje, ki ga je mogoče prebrati s čitalcem, ter bodo morale ustrezati minimalnim standardom Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO).

FOTO: arhiv
FOTO: arhiv
Opremljene bodo morale biti tudi s fotografijo ter dvema prstnima odtisoma lastnika, ki bosta na kartici shranjena v digitalni obliki na brezstičnem čipu. Na vseh bo morala biti zastava EU, sredi katere bo odtisnjena koda članice, ki je izdala osebno izkaznico.

Osebne izkaznice bodo veljavne najmanj pet in največ deset let, za starejše od 70 let je veljavnost tega dokumenta lahko tudi daljša. Osebne izkaznice mladoletnih bodo veljavne največ pet let.

Preberite še:

Komentarji: