Za posledicami covida-19 umrl nekdanji francoski predsednik

V času, ko je bil predsednik, so v Franciji med drugim uzakonili sporazumno razvezo zakonske skupnosti in legalizirali splav.
Fotografija: Valéry Giscard d'Estaing je prispeval tudi h krepitvi francosko-nemškega tandema v Evropski uniji. FOTO: Jacques Demarthon/AFP
Odpri galerijo
Valéry Giscard d'Estaing je prispeval tudi h krepitvi francosko-nemškega tandema v Evropski uniji. FOTO: Jacques Demarthon/AFP

Za posledicami koronavirusne bolezni 19 je v sredo umrl nekdanji francoski predsednik Valéry Giscard d'Estainge. Star je bil 94 let, umrl pa je na svojem domu v osrednji Franciji. Prepričani Evropejec Giscard d'Estaing je Francijo vodil med letoma 1974 in 1980 ter velja za predsednika, ki je v državi uvedel številne reforme. Ko je bil predsednik, so v Franciji med drugim uzakonili sporazumno razvezo zakonske skupnosti in legalizirali splav.

Od leta 2002 je vodil konvencijo o prihodnosti Evropske unije, ki je dosegla konsenz o prihodnji temeljiti reformi povezave, zapisani v predlogu ustavne pogodbe EU. Ustavno pogodbo so v Franciji in na Nizozemskem zavrnili, so pa pomembne dele te pogodbe vključili v lizbonsko pogodbo. 

Predsednik republike Borut Pahor je ob smrti Valéryja Giscarda d'Estainga zapisal, da sta Francija in Evropa izgubili velikega Evropejca, ki se je zavzemal za tesnejše evropsko sodelovanje. Pahor je v slovenščini in francoščini po twitterju francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu izrazil iskreno sožalje ob smrti Giscarda d'Estainga. Kot je dodal, je v sožalnem pismu poudaril, da sta Francija in Evropa izgubili velikega Evropejca in državnika, ki se je vztrajno zavzemal za tesnejše evropsko povezovanje in je Evropo videl kot moderno družbo napredka.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je poudaril, da je bil Giscard d'Estaing napreden državnik. »Usmeritve, ki jih je dal Franciji, še vedno vodijo naše korake,« so danes sporočili iz Elizejske palače. Macron pa je v tvitu poudaril, da je Giscard d'Estaing vse življenje služil Francozom. »Valéry Giscard d'Estaing bo ostal predsednik, ki je moderniziral Francijo,« je tvitnil eden od njegovih naslednikov, socialist François Hollande, ki je bil na položaju med letoma 2012 in 2017. Dodal je, da je Giscard d'Estaing prispeval tudi h krepitvi francosko-nemškega tandema v Evropski uniji.

Konservativni nekdanji predsednik Nicolas Sarkozy, ki je Francijo vodil med letoma 2007 in 2012, pa je Giscarda d'Estainga označil za predsednika, ki je Franciji povrnil čast.

Francoski predsednik Giscard d'Estaing z Geraldom Fordom, Haroldom Wilsonom in Helmutom Schmidtom julija leta 1975. FOTO: AFP
Francoski predsednik Giscard d'Estaing z Geraldom Fordom, Haroldom Wilsonom in Helmutom Schmidtom julija leta 1975. FOTO: AFP


Izrazi sožalja ob smrti francoskega državnika prihajajo tudi iz EU. »Danes jokamo za velikim Evropejcem, ki nas bo še naprej navdihoval,« je sporočila predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. »V njegovem srcu sta bili usodi Francije in Evrope tesno povezani,« je danes še zapisala na družbenem omrežju twitter. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je poudaril, da je Giscard d'Estaing posodobil Francijo in bil motor Evrope. Dodal je, da je s tedanjim nemškim kanclerjem Helmutom Schmidtom uresničil sanje tesneje povezane Evrope ter položil temelje za monetarno unijo in evro.Predsednik evropskega parlamenta David Sassoli pa je poudaril, da je Giscard d'Estaing posvetil svoje življenje za to, da bi Evropa postala ključni akter v svetu. Tvitnil je še, da je kot predsednik konvencije o prihodnosti EU poskušal dati ustavo, ki jo še vedno zelo potrebujemo. Nemška kanclerka Angela Merkel je Giscarda d'Estainga označila za prijatelja Nemčije in velikega Evropejca. »Še vedno sem hvaležna za dobre pogovore, ki sem jih imela z njim,« je še zapisala v tvitu, ki ga je objavil njen tiskovni predstavnik Steffen Seibert.

Giscarda d'Estainga so zaradi covida-19 sprejeli v bolnišnico v Toursu, od koder so ga v začetku novembra odpustili po petih dneh. Pokopali ga bodo v družinskem krogu, so sporočili njegovi svojci.

Komentarji: