Za posledicami novega koronavirusa umrl tudi direktor bolnišnice v Wuhanu

Japonska namerava kmalu začeti s preizkušanjem zdravljenja novega koronavirusa z zdravili, ki jih uporabljajo proti virusu HIV.
Fotografija: Turisti z maskami v japonski prestolnici. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Odpri galerijo
Turisti z maskami v japonski prestolnici. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters

Na celinski Kitajski so danes zaradi novega koronavirusa zabeležili 98 novih smrtnih žrtev, od tega 93 v provinci Hubei, epicentru epidemije. Virus je doslej zahteval že več kot 1800 smrtnih žrtev, v ponedeljek pa je zaradi virusa umrl tudi direktor bolnišnice v Wuhanu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za posledicami okužbe z novim koronavirusom je na celinski Kitajski umrlo 1886 ljudi, okuženih je najmanj 72.400, so sporočile kitajske zdravstvene oblasti.

Doslej se je na Kitajskem okužilo več kot 1700 zdravstvenih delavcev, do konca prejšnjega tedna pa jih je umrlo najmanj šest. FOTO: Sts/AFP
Doslej se je na Kitajskem okužilo več kot 1700 zdravstvenih delavcev, do konca prejšnjega tedna pa jih je umrlo najmanj šest. FOTO: Sts/AFP


Zunaj celinske Kitajske je koronavirus doslej zahteval pet žrtev: v Hongkongu, na Filipinih, na Japonskem, Tajvanu in v Franciji.
Največ okuženih zunaj Kitajske je na ladji za križarjenje Diamond Princess, ki je od začetka februarja v karanteni v Jokohami, na krovu pa je tudi šest slovenskih državljanov. Okužilo se je najmanj 454 ljudi, od tega so 99 primerov odkrili v ponedeljek.
 

Izkrcanje zdravih potnikov v sredo


Japonske oblasti so danes sporočile, da so testirali vse potnike in člane posadke. Japonska se sicer sooča s kritikami zaradi obvladovanja razmer na ladji. Zdravstveni minister Katsunobu Kato je danes znova vztrajal, da se bodo potniki, pri katerih bo test negativen, lahko izkrcali. Kot je dejal, potekajo priprave, da bi se izkrcanje začelo v sredo, trajalo pa bi dva do tri dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ponedeljek je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrl direktor bolnišnice Wuchang v mestu Wuhan Liu Zhiming, je poročala tiskovna agencija China News. Doslej se je na Kitajskem okužilo več kot 1700 zdravstvenih delavcev, do konca prejšnjega tedna pa jih je umrlo najmanj šest, poročanje kitajske radiotelevizije CCTV povzema nemška tiskovna agenicja dpa.V ponedeljek so v provinci Hubei zabeležili več kot 1800 na novo okuženih z virusom COVID-19. Zunaj province Hubei so sicer v torek zabeležili 79 novih okužb z virusom, kar je bistveno manj, kot v začetku meseca, kitajske oblasti pa to močno zmanjšanje števila novih bolnikov vidijo kot znak, da je širjenje virusa nadzorovano.Vendar pa je generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v ponedeljek opozoril pred odvečnim optimizmom. Po njegovih besedah je treba trend upadanja novih primerov »razlagati z veliko previdnostjo«.

»Trendi se lahko spremenijo, ko bodo prizadete nove populacije. Prezgodaj je reči, da se bo ta upad nadaljeval. Vsi scenariji ostajajo možni,« je opozoril.

Preberite še:

Več iz te teme:

Komentarji: