Začetek sojenja morilcem Skandinavk, ki so ju obglavljeni našli v šotoru

Trem glavnim osumljencem, ki naj bi bili pripadniki Islamske države (IS), grozi smrtna kazen.
Fotografija: Dekleti so našli v šotoru sredi Atlasa. FOTO: Facebook/Afp
Odpri galerijo
Dekleti so našli v šotoru sredi Atlasa. FOTO: Facebook/Afp

V Maroku se je začelo sojenje štiriindvajseterici, ki naj bi bila odgovorna za usmrtitev dveh skandinavskih deklet. Njuni obglavljeni trupli so decembra lani našli v šotoru sredi gorovja Atlas. Trem glavnim osumljencem, ki naj bi bili pripadniki Islamske države (IS), grozi smrtna kazen. Ostalim bodo sodili na sodišču na severozahodu Maroka, in sicer zaradi suma vpletenosti v terorizem. 

Smrtna kazen je bila v Maroku sicer ukinjena leta 1993, a jo občasno še vedno izvajajo. Na svetovnem spletu se je pojavila celo peticija, da bi najhujše zločince usmrtili. Sorodniki obeh žrtev in njuni odvetniki se sojenja ne bodo udeležili.

Osumljenci za umor Rachid Afatti, Ouziad Younes in Ejjoud Abdessamad. FOTO: Afp
Osumljenci za umor Rachid Afatti, Ouziad Younes in Ejjoud Abdessamad. FOTO: Afp


Trupli štiriindvajsetletne Danke Louise Vesterager Jespersen in osemindvajsetletne Norvežanke Maren Ueland so odkrili 17. decembra lani blizu turistično priljubljene točke v gorovju Atlas. Kmalu zatem se je na družbenih omrežjih kot blisk razširil video posnetek, ki prikazuje obglavljenje obeh deklet. Norveška policija je sporočila, da je video skoraj zagotovo resničen. Na Danskem so zaradi deljenja sporne vsebine aretirali 14 ljudi.  

Maroški preiskovalci so povedali, da so glavni osumljenci za umor obljubili pripadnost IS, a stikov z džihadističnimi skupinami v Siriji in Iraku najverjetneje niso imeli. Petindvajsetletni Abdessamad Ejjoud je obtožen vodenja teroristične skupine. Sodelovanja pri krutem umoru prav tako osumljena sedemindvajsetletni Younes Ouaziyad in triintridesetletni Rachid Afatti

Pred sodiščem se je pojavil tudi Kevin Zoller Guervos, ki ima španski in švicarski potni list. Lani so ga oblasti priprle zaradi rekrutiranja Maročanov. Prejšnji mesec pa so oblasti priprle in na desetletno zaporno kazen obsodile še enega švicarskega državljana, ki ga sumijo sodelovanja s teroristi. 

Osumljencem grozi smrtna kazen. FOTO: Afp
Osumljencem grozi smrtna kazen. FOTO: Afp


Kdo sta bili žrtvi?


Louisa Vesterager Jespersen in Maren Ueland sta študirali na univerzi na Norveškem. Bili sta sostanovalki, izobraževali sta se za vodički. V Maroko sta prispeli 9. decembra ter tam nameravali preživeti mesec dni.

Medtem sta se povzpeli na goro Toubkal, najvišji vrh Severne Afrike. Njuni starši so ju pred potovanjem v Maroko opozarjali na nevarnosti, a sta bili punci sicer previdni in se izogibali nevarnejšim predelom. 

Komentarji: