Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zaprisegel bo novi hrvaški predsednik

Zoran Milanović bo današnjo slovesno prisego končal z besedami »naj mi bog pomaga«. Pomagala mu bo tudi  soproga, katere nasvete menda rad posluša.
Novi hrvaški prvi par: Sanja Musić Milanović in Zoran Milanović, ona plaha, on aroganten. FOTO: Boris Kovačev/Cropix
Novi hrvaški prvi par: Sanja Musić Milanović in Zoran Milanović, ona plaha, on aroganten. FOTO: Boris Kovačev/Cropix
18. 2. 2020 | 06:00
18. 2. 2020 | 06:55
4:13
Novi hrvaški predsednik Zoran Milanović bo danes slovesno prisegel in za pet let prevzel stolček v predsedniškem uradu na Pantovčaku. Premier Andrej Plenković pričakuje trdo sobivanje z novim vodjem države. Inavguracija se bo začela točno opoldne, z njo bo na mesto prve dame stopila Sanja Musić Milanović, ki je že dobila vzdevek Marija Antoaneta.

Na začetku slovesnosti v predsedniškem uradu bo pevka Josipa Lisac odpela državno himno, sledila bo slovesna prisega, ki jo bo Milanović ponovil za predsednikom ustavnega sodišča Miroslavom Šeparovićem, njeno besedilo pa se konča z besedami »naj mi bog pomaga«. Po podpisu prisege in Milanovićevem nagovoru je načrtovana primopredaja poslov s Kolindo Grabar Kitarović. Peti hrvaški predsednik bo po napovedih krmaril državo drugače od predhodnice, katere vodenje sta zaznamovala nacionalni populizem in demagogija.



Tako se je Zoran Milanović na začetku januarja zahvalil volivcem. FOTO: Reuters
Tako se je Zoran Milanović na začetku januarja zahvalil volivcem. FOTO: Reuters

 

Prepad na političnem prizorišču


Čeprav je moral Milanović izstopiti iz socialdemokratske stranke (SDP), je vprašanje, ali lahko pomaga SDP na čelu z Davorjem Bernardićem pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami. Milanović ne bo javno podprl svoje nekdanje stranke, ki naskakuje Banske dvore, lahko pa odpira vprašanja, ki so blizu politiki SDP. Na drugi strani se lahko desnica bolj mobilizira, da bi preprečila SDP prevzem izvršne oblasti. Če bo s potezami razočaral volivce, ki so ga podprli na predsedniških volitvah, lahko njihovo nezadovoljstvo negativno vpliva na volilni rezultat stranke.

Hrvaški politični zemljevid se po predsedniških volitvah ni spremenil, pravzaprav so se delitve na konservativno in liberalno, urbano in ruralno ter ustaško in udbaško Hrvaško le še poglobile. HDZ in SDP sta ostali zabetonirani, poraženi predsedniški kandidat skrajne desnice Miroslav Škoro še ni potrjen kot tretja politična sila. Kljub temu je nastala nova razpoka na političnem prizorišču, ki napoveduje burno volilno leto.

»Naj mi bog pomaga,« bodo njegove zadnje besede na zaprisegi. FOTO: Reuters
»Naj mi bog pomaga,« bodo njegove zadnje besede na zaprisegi. FOTO: Reuters

 

O dražjem, a boljšem črnem kruhu


Na tem prizorišču bo imela pomembno vlogo nova prva dama Sanja Musić Milanović, ki velja za ostro igralko v senci. Ko je bil Milanović premier, so ji pripisali vlogo vladarice hrvaškega zdravstvenega sistema. Najbolj se je angažirala pri uvajanju zdravstvene vzgoje v šole, z izjavo o kruhu pa se je proslavila tudi zunaj meja Hrvaške in dobila vzdevek Marija Antoaneta.

Po njenih besedah je črni kruh, ki ga priporoča, res dražji od belega, a ga je mogoče razrezati na tanjše kose. To je ceneje in bolj zdravo, pa še bolj dober je, ko je star. Dodala je, da se je treba otresti mita o tem, da je pravilna prehrana dražja, kajti v resnici je cenejša, ker je je treba pojesti manj. V Bruslju je bil letos njen projekt Poligon za telesno dejavnost šolskih otrok uvrščen med najboljše modele dobre prakse na področju zdravstva in športa.

Soproga Zorana Milanovića je že dobila naziv vladarice hrvaškega zdravstvenega sistema. FOTO: Boris Kovačev/Cropix
Soproga Zorana Milanovića je že dobila naziv vladarice hrvaškega zdravstvenega sistema. FOTO: Boris Kovačev/Cropix


Milanović je pojasnil, da sta si z ženo zelo podobna, oba sta trmasta in zvesta. Čeprav je ona plaha, on pa aroganten, se je na njuno besedo mogoče zanesti, ko se kaj odločita, pa to tudi izpeljeta. Sanja Musić Milanović je pred leti izjavila, da ji je všeč Zoranova aroganca in da posluša njene politične nasvete.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine