Zaradi deljenja posnetka napada v Christchurchu bo moral v zapor

44-letni Novozelandec je posnetek delil z okoli 30 ljudmi; po mnenju sodišča, ki je zanj odredilo 21 mesecev zapora, je bil to zločin iz sovraštva proti muslimanski skupnosti.
Fotografija: FOTO: Jorge Silva/Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Jorge Silva/Reuters

Novozelandsko sodišče je danes 44-letnega Novozelandca obsodilo na 21 mesecev zapora, ker je delil videoposnetek terorističnega napada na mošeji v Christchurchu. Ta je krivdo priznal, poročanje lokalnih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Novozelandca so aretirali štiri dni po napadu, v katerem je Avstralec v strelskih pohodih v dveh mošejah 15. marca ubil 51 muslimanskih vernikov, več deset pa jih je ranil. Po navedbah sodišča v Christchurchu je posnetek napada delil z okoli 30 ljudmi, poleg tega so pri njem našli tudi eno od različic posnetka, na katerem sta bila muha puške in število žrtev.

44-letni Novozelandec je posnetek delil v dneh, ko so svojci žrtev napada še žalovali. FOTO: Jorge Silva/Reuters
44-letni Novozelandec je posnetek delil v dneh, ko so svojci žrtev napada še žalovali. FOTO: Jorge Silva/Reuters


»To je bil dejansko zločin iz sovraštva proti muslimanski skupnosti,« je povedal sodnik Stephen O'Driscoll. »Še posebej okrutno« je bilo, da je posnetek delil v dneh po napadu, ko so svojci žrtev najbolj žalovali. Sodnik je ocenil še, da je 44-letnik poskušal poveličevati smrt muslimanov in da bi bilo kaj drugega kot zaporna kazen neprimerno.

Samooklicani zagovornik prevlade bele rase je bil sicer že leta 2016 obsojen, ker je pred mošejo Al Noor, ki je bila tarča napada Avstralca, pustil glavo prašiča.

Avstralec, ki je obtožen 51 umorov, 40 poskusov umorov in terorističnega dejanja, se je prejšnji teden na zaslišanju izrekel za nedolžnega. Začetek sojenja je sodišče razpisalo za maj prihodnje leto.

Preberite še:

Komentarji: