Zaradi evakuacije iz Afganistana odstopili nizozemski ministrici

Zaradi kaotične evakuacije iz Kabula sta odstopili zunanja in obrambna ministrica.
Fotografija: Sigrid Kaag je odstopila z mesta zunanje ministrice. FOTO: Sem Van Der Wal/AFP
Odpri galerijo
Sigrid Kaag je odstopila z mesta zunanje ministrice. FOTO: Sem Van Der Wal/AFP

Nizozemska zunanja ministrica Sigrid Kaag je v četrtek odstopila, potem ko so poslanci v parlamentu ostro kritizirali vlado zaradi kaotične evakuacije iz Kabula in ker ni predvidela hitrega talibanskega prevzema oblasti. Zatem je odstopila še obrambna ministrica Ank Bijleveld.

»Parlament meni, da je vlada ravnala neodgovorno. (...) Kot ministrica, ki nosi največjo odgovornost, lahko samo sprejmem posledice te odločitve,« je dejala Kaagova po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

»Po mojem pojmovanju demokracije in v skladu z našo tradicijo vladanja mora minister položaj zapustiti, če je njegova politika deležna obsodb,« je dejala in napovedala odstop.

Kakšne politične posledice bo imel njen odstop, za zdaj še ni jasno. Še naprej sicer ostaja na čelu liberalne stranke D66, ki se s premierjem Markom Ruttejem in njegovo Ljudsko stranko za svobodo in demokracijo (VVD) ter krščanskimi demokrati (CDA) pogaja o oblikovanju manjšinske vlade.

image_alt
Po Rutteju prihaja Rutte


Kasneje se je za odstop odločila tudi obrambna ministrica Ank Bijleveld, ki je bila prav tako tarča kritik. Ob odstopu je poudarila, da ne želi ovirati pomembnega dela svojih sodelavcev, ki še skušajo prepeljati ljudi iz Afganistana.

Nizozemska je v zadnjih dneh avgusta iz Kabula evakuirala več kot 1500 ljudi, tako Nizozemcev kot Afganistancev. Vendar pa so v Afganistanu ostali številni afganistanski sodelavci, med njimi 22 tolmačev, in to kljub temu da so poslanci vlado že nekaj mesecev pred tem pozivali k njihovi evakuaciji.

Kaagova je priznala, da nizozemska vlada ni predvidela bliskovitega talibanskega prevzema oblasti, a poudarila, da tega niso predvidele tudi druge zahodne države, poroča AFP.

Preberite še:

Komentarji: