Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Zaradi lexa Agrokor odstopila hrvaška ministrica

Po izbruhu škandala z elektronsko pošto je Martina Dalić ponudila odstop, ki ga je Andrej Plenković sprejel.
Agrokorjev nebotičnik v Zagrebu. FOTO: Jure Eržen/Delo
Agrokorjev nebotičnik v Zagrebu. FOTO: Jure Eržen/Delo
T. V., Be. B., STA
14. 5. 2018 | 14:14
14. 5. 2018 | 18:23
4:13
Zagreb  -  Potem ko so hrvaški mediji zadnje dni poročali o njeni vlogi v netransparentni pripravi zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, bolj znanega kot lex Agrokor, je ministrica za gospodarstvo Martina Dalić danes odstopila. Dalićeva sicer očitke zavrača, a ne želi biti v breme vladi.

Hrvaški premier Andrej Plenković je njen odstop sprejel, v izjavi na sedežu vlade pa je dejal, da je njena poteza sledila njunim večkratnim pogovorom. Izpostavil je okoliščine, v katerih so pripravljali lex Agrokor, da bi rešili koncern in hrvaško gospodarstvo, ter ocenil, da je Dalićeva v vladi veliko prispevala ne samo glede reševanja krize v Agrokorju, temveč tudi pri nacionalni strategiji reform in uvajanju evra.

Plenković je spomnil, da sta vlada in sabor aprila lani sprejela lex Agrokor, ki so ga uveljavili na zahtevo nekdanjega dolgoletnega predsednika uprave koncerna Ivice Todorića.
 

Do konca tedna lex Agrokor del zakonodaje EU


Povedal je, da je pogodba o poravnavi v koncernu v sklepni fazi, ter dejal, da je zadovoljen, ker so z zakonom uresničili strateški cilj vlade, ki je bil rešitev koncerna in gospodarstva. Poudaril je, da bo lex Agrokor do konca tedna postal tudi del zakonodaje Evropske unije.

Obžaloval je, da med postopkom priprave zakona ni bilo »nekoliko več časa, postopnosti in transparentnosti«, da bi se izognili »mali senci, ki je pustila madež na izjemno uspešnem« postopku preprečevanja širitve krize iz Agrokorja na druge dele gospodarstva in finančni sistem.

Poudaril je, da je treba postopek poravnave v Agrokorju skleniti do 10. julija, kot tudi razjasniti tudi najmanjše podrobnosti pri izvajanju zakona.
Martina Dalić. FOTO: Goran Mehkek/Cropix
Martina Dalić. FOTO: Goran Mehkek/Cropix

Tudi vladni koalicijski partnerji so namreč izrazili nezadovoljstvo zaradi vsebine elektronske pošte, ki je nastala med njo in svetovalci v času priprave lex Agrokorja v začetku lanskega leta.

Dalićeva meni, da je šlo za neverjeten splet okoliščin, potem ko je od nekdanjih koalicijskih partnerjev v vladi HDZ in Mosta neodvisnih list dobila politično nalogo, da prepreči novo recesijo, ki je grozila hrvaškemu gospodarstvu zaradi krize v največji hrvaški družbi.

Pričakuje preiskavo o tem, kdo je objavil zasebno elektronsko pošto podpredsednice vlade, ker meni, da gre za kaznivo dejanje. Povedala je, da bo še čas, ko bodo vsi lahko pojasnil svojo vlogo v krizi koncerna.

Po izbruhu t. i. afere Hotmail je opozicija že prejšnji teden zahtevala odstop celotne hrvaške vlade in nove parlamentarne volitve. Opozicijska stranka Živi zid je danes potrdila, da so kazensko ovadili Plenkovića, Dalićevo ter ministra za finance Zdravka Marića in bivšega izrednega pooblaščenca za Agrokor Anteja Ramljaka zaradi domnevno nezakonitih postopkov glede reševanja krize v Agrokorju.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine