Zaradi škandala okoli zlorabe otrok odstopilo 34 čilskih škofov

Škofje ponudili odstop in prosili odpuščanja za bolečino, ki je bila zadana žrtvam, papežu, vernikom in državi.
Fotografija: Papež Frančišek s čilskimi škofi med srečanjem v Vatikanu. FOTO: /Ap
Odpri galerijo
Papež Frančišek s čilskimi škofi med srečanjem v Vatikanu. FOTO: /Ap

Vatikan - Zaradi škandala okoli spolne zlorabe otrok znotraj čilske katoliške cerkve je danes v Rimu 34 čilskih škofov papežu Frančišku ponudilo svoj odstop. Papež je pred tem obljubil spremembe v čilski katoliški cerkvi, s katerimi naj bi znova vzpostavili pravičnost po pedofilskem škandalu, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Mi, vsi škofi, ki smo prisotni v Rimu, smo podali našo odpoved svetemu očetu, da se lahko prosto odloči o vsakem od nas,« piše v izjavi škofov. Dodatno so prosili odpuščanja za bolečino, ki je bila zadana žrtvam, papežu, vernikom in državi.

Papež je že aprila, ko se je srečal z žrtvami zlorab, sporočil, da bo v Vatikan poklical čilske škofe na pogovor o preiskavi domnevnega prikrivanja zlorab. Ti so v torek prispeli na obisk k papežu, s katerim so razpravljali o škandalu. Srečanje se je zaključilo v četrtek.

Frančišek v kratkem pismu čilskim škofom ni nakazal, kakšne posledice bi lahko doletele osumljene, da so molčali o spolnih zlorabah otrok. Zahvalil se jim je za pripravljenost na sodelovanje pri"spremembah in rešitvah", ki jih bo Cerkev izvedla.
V zasebnem dokumentu, ki ga je pridobila čilska televizija Canal 13, pa naj bi papež zapisal, da ni dovolj"obravnavati le konkretnih primerov in odstraniti vpletene osebe", ampak je treba storiti več.

V Čilu naj bi cerkev več let prikrivala spolne zlorabe nekdanjega duhovnika Fernanda Karadime. Med januarskim obiskom Čila je papež stopil v bran škofu Juanu Barrosu, ki se je soočal z obtožbami, da je prikrival zlorabe, ki jih je nad otroki v 80. in 90. letih preteklega stoletja v njegovi škofiji zagrešil kasneje obsojeni duhovnik Karadima.

Papež je kasneje priznal, da je zagrešil "resne napake pri oceni in dojemanju razmer" v Čilu glede spolnih zlorab, ki naj bi jih v državi zagrešili katoliški duhovniki. Žrtvam zlorab se je opravičil in v Čile poslal malteškega nadškofa Charlesa Scicluno, da zbere morebitne dokaze.

Komentarji: