ZDA zasegle v Venezuelo namenjeno iransko nafto

V teritorialnih vodah ZDA je bila zasežena nafta s štirih tankerjev v lasti zasebnikov, ki so surovino prevažali iz Irana v Venezuelo.
Fotografija: ZDA bodo zasegle tovor s plovil, ki so bila iz Irana na poti v Venezuelo. Fotografija je simbolična. FOTO: AFP
Odpri galerijo
ZDA bodo zasegle tovor s plovil, ki so bila iz Irana na poti v Venezuelo. Fotografija je simbolična. FOTO: AFP

Ameriške pristojne službe so – prvič – zasegle nafto s tankerjev, ki so bili iz Irana namenjeni v Venezuelo. Ameriški sodnik je nalog za zaseg nafte odobril na podlagi domneve, da je transport nafte organiziral poslovnež, povezan z Iransko revolucionarno gardo, ki jo ZDA označujejo za teroristično organizacijo.

Preberite še: Iranski tankerji na poti v Venezuelo živcirajo Washington

Pristojne službe so nafto s tankerjev, ki so v lasti grških lastnikov in so pluli pod liberijskimi zastavami, zasegle pred njihovim prihodom v teritorialne vode ZDA; tovor bodo tja po navedbah tiskovne agencije Reuters prepeljala druga plovila. Zasežena je bila nafta s štirih plovil – Lune, Pandija, Beringa in Belle –, pri čemer po navedbah ameriškega uradnika tovornih ladij v plovbo proti Houstonu niso prisilile ameriške oborožene sile. Po navedbah The Wall Street Journala so štiri ladje proti Venezueli plule skupaj s petimi iranskimi tankerji v spremstvu plovila iranskih varnostnih sil. Luna, Pandi, Bering in Bella so floto predvidoma zapustili pred meseci po tem, ko z njimi vzpostavile stik ameriške oblasti.

Washington je proti obema »sovražnima« državama, Iranu in Venezueli, uvedel gospodarske sankcije, s čimer si prizadeva za oslabitev naftnega sektorja, ki v obeh državah predstavlja ključni vir dohodka. ZDA so v preteklosti že zagrozile s sankcijami vsem lastnikom plovil, ki sodelujejo pri transportu venezuelske in iranske nafte, piše Reuters.

Komentarji: