ZDA ponudile milijon dolarjev za informacije o sinu Osame bin Ladna

Američani so ga označili za novo varnostno grožnjo Zahodu in vzhajajoči obraz ekstremizma.
Fotografija: Deček na levi strani fotografije, ki v rokah drži razbitine ameriškega helikopterja, naj bi bil Hamza bin Laden. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Deček na levi strani fotografije, ki v rokah drži razbitine ameriškega helikopterja, naj bi bil Hamza bin Laden. FOTO: Reuters

Združene države so ponudile milijon dolarjev (skoraj 900 tisoč evrov) nagrade za informacije, ki bi razkrile, kje se nahaja Hamza bin Laden, sin nekdanjega voditelja teroristične skupine Al Kaida Osame bin Ladna. Američani so za »kronskim princem džihada«, kot ga nekateri imenujejo, izgubili sled že pred nekaj leti, le občasno so se pojavili namigi, da prebiva nekje v Pakistanu, Siriji, Afganistanu ali da je v hišnem priporu v Iranu.

Zdaj ga vidijo kot novo varnostno grožnjo Zahodu in kot vzhajajoči obraz ekstremizma. »Hamza bin Laden prevzema vodstvo blagovne znamke Al Kaida,« pravijo na ministrstvu za zunanje zadeve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

Savdska Arabija razveljavila Hamzovo držaljanstvo


Savdska Arabija je danes sporočila, da je novembra lani razveljavila državljanstvo Hamze bin Ladna, niso pa pojasnili, zakaj so o tem javnost obvestili šele danes.

Po besedah ameriških posebnih enot je Hamza bin Laden, ki je verjetno star okoli trideset let, že napovedal, da se bo maščeval zaradi usmrtitve očeta leta 2011 v Abbottabadu v Pakistanu. Leta 2015 je objavil posnetek, v katerem je pozval sirijske džihadiste, da se združijo v boju, ki naj bi bil prvi korak k osvoboditvi okupirane Palestine. Leto pozneje je pozval Savdijce, da strmoglavijo vodstvo v državi.
 
Eden od njegovih polbratov je lani za britanski časnik The Guardian povedal, da ne ve, kje je Hamza, da pa bi lahko bil v Afganistanu. Prav tako naj bi se poročil s hčerko Mohammeda Atte, terorista, ki je sodeloval pri načrtovanju in izvedbi napadov na dvojčka 11. septembra 2001 v New Yorku, v katerih je umrlo okoli 3000 ljudi.

Medtem AFP poroča, da nekateri verjamejo, da Hamzo zadnja leta zadržujejo iranske oblasti, ki s tem pritiskajo na Savdsko Arabijo in Al Kaido ter tako preprečujejo morebitni napad sunitskih oboroženih skupin na državo.

Preberite še:

Komentarji: