ZDA proti Rusiji napovedale sankcije zaradi napada z živčnim plinom v Angliji

Sankcije zajemajo prepoved prodaje občutljivih snovi, ki se lahko uporabijo za kemično ali biološko orožje.
Fotografija: Ameriško zunanje ministrstvo je napovedalo, da bodo do konca meseca uvedene sankcije proti Rusiji zaradi napada z živčnim plinom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta in njegovo hčerko v Veliki Britaniji. FOTO: Hannah Mckay/Reuters
Odpri galerijo
Ameriško zunanje ministrstvo je napovedalo, da bodo do konca meseca uvedene sankcije proti Rusiji zaradi napada z živčnim plinom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta in njegovo hčerko v Veliki Britaniji. FOTO: Hannah Mckay/Reuters

Ameriško zunanje ministrstvo je napovedalo, da bodo do konca meseca uvedene sankcije proti Rusiji zaradi napada z živčnim plinom na nekdanjega ruskega dvojnega agenta in njegovo hčerko v Veliki Britaniji. ZDA so skupaj z EU zaradi napada marca letos doslej izgnale skupaj okoli 100 ruskih diplomatov.

Marca letos sta se v britanskem Salisburyju zastrupila nekdanji ruski obveščevalec Sergej Skripal in njegova 33-letna hči Julia. Britanska preiskava je ugotovila, da ju je nekdo zastrupil z živčnim bojnim strupom novičok, namazanim na kljuko vhodnih vrat njune hiše. Britanci so krivdo pripisali Rusiji, katere predsednik Vladimir Putini je Skripalu v preteklosti že grozil.

Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Heather Nauert je dejala, da so obveščevalne službe ZDA potrdile, da je Rusija uporabila kemično ali biološko orožje v nasprotju z mednarodnim pravom. Sankcije zajemajo sicer le prepoved prodaje občutljivih snovi, ki se lahko uporabijo za kemično ali biološko orožje, kar pomeni, da ne bo velikega učinka.

Še posebej zato, ker bodo možne izjeme, kar zadeva vesoljske polete in zračni potniški promet. State Department ugiba, da bi lahko sankcije Rusijo vseeno stale več sto milijonov dolarjev. Še ostrejše sankcije pa naj bi bile sprejete po 90 dnevih, če Rusija ne bo dala zanesljiva zagotovila, da kaj podobnega kot v Salisburyju več ne bo počela in če ne bo dovolila mednarodnih inšpekcij svojih kemičnih in bioloških zmogljivosti.

Zaradi ameriških sankcij si je najbolj oddahnila Velika Britanija, ki je zaradi odnosa predsednika ZDA Donalda Trumpa do Rusije in Putina mislila, da izgublja pomembnega zaveznika. »Močan mednarodni odgovor na uporabo kemičnega orožja na ulicah Salisburyja pošilja Rusiji nedvoumno sporočilo, da njeno provokativno in brezobzirno obnašanje ne bo brez posledic,« so sporočili iz britanskega ministrstva za zunanje zadeve.

Preberite še:

Komentarji: