ZDA se umikajo iz Sveta ZN za človekove pravice, »to lahko pomeni njegov zaton«

Uradno je eden od vzrokov za umik ščitenje držav, ki kršijo človekove pravice. Analitiki ugibajo, ali vzrok morda ne tiči v kritikah zaradi dogajanja na meji z Mehiko.
Fotografija: Veleposlanica ZDA v ZN Nikki Haley pravi, da sta vzroka za odhod ZDA iz Sveta ZN za človekove pravice članstvo nekaterih držav, ki zlorabljajo človekove pravice, in ščitenje držav, ki kršijo človekove pravice. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters
Odpri galerijo
Veleposlanica ZDA v ZN Nikki Haley pravi, da sta vzroka za odhod ZDA iz Sveta ZN za človekove pravice članstvo nekaterih držav, ki zlorabljajo človekove pravice, in ščitenje držav, ki kršijo človekove pravice. FOTO: Eduardo Munoz/Reuters

Washington – ZDA so napovedale, da se umikajo iz Sveta Združenih narodov za človekove pravice. To je po špekulacijah tudi uradno sporočila veleposlanica ZDA v ZN Nikki Haley. Pojasnila je, da sta vzroka članstvo nekaterih držav, ki zlorabljajo človekove pravice, in ščitenje držav, ki kršijo človekove pravice. Haleyjeva je poudarila, da so bile prošnje in zahteve ZDA po reformi sveta neuslišane, kar je pripeljalo do odločitve za odhod. Zatrdila je, da umik iz sveta ne pomeni, da ZDA ne podpirajo spoštovanja človekovih pravic.



Haleyjeva je odločitev skupaj z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom sporočila na novinarski konferenci v Washingtonu. Pompeo je ob tem povedal, da je bilo preveč zavez neizpolnjenih. »Predsednik Trump si želi zakotaliti žogo naprej. Že od začetka opozarja na države, ki govorijo eno, delajo pa drugo, in točno to je glavni problem sveta,« je dejal.


Odločitev za odhod ni popolno presenečenje, saj se je poteza nakazovala že nekaj mesecev. So pa ZDA napovedale izstop ravno v času, ko so same pod plazom kritik zaradi dogajanja na meji z Mehiko. Trumpovo ravnanje in njegovo politiko ločevanja migrantskih otrok od staršev je ostro kritiziral visoki komisar za človekove pravice ZN Zeid al Husein, kritičen pa je bil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Prav zato analitiki ugibajo, da bi bil povod za potezo ZDA bolj kot ščitenje držav, ki kršijo človekove pravice, lahko kje drugje.

Oglasile so se že nekatere organizacije za zaščito človekovih pravic. »Umik Trumpove administracije je žalosten odsev njene enodimenzionalne agende na področju varovanja človekovih pravic. Branjenje izraelskih zlorab pred kritiki je nad vsem. Svet ZN za človekove pravice je odigral pomembno vlogo v državah, kot so Sirija, Severna Koreja, Burma in Južni Sudan, a Trumpu je pomembno samo, da brani Izrael,« je povedal izvršni direktor organizacije Human Rights Watch Kenneth Roth. V Amnesty International pa so zapisali, da je s to potezo Trump še enkrat pokazal »popolno nespoštovanje do temeljnih pravic in svoboščin, za katere naj bi se ZDA zavzemale«.



Svet ZN za človekove pravice je pred 12 leti nadomestil diskreditirano Komisijo ZN za človekove pravice. Sestavlja ga 47 držav članic. Kritike iz časov komisije, da so v njem članice države, ki kršijo človekove pravice, pa so se prenesle tudi na svet.


Odločitev ZDA sta skupaj sporočila državni sekretar Mike Pompeo in veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley. FOTO: Toya Sarno Jordan/Reuters
Odločitev ZDA sta skupaj sporočila državni sekretar Mike Pompeo in veleposlanica ZDA pri ZN Nikki Haley. FOTO: Toya Sarno Jordan/Reuters

Komentarji: