ZDA svarijo, da bi bil napad na Rafo katastrofa

Včeraj so menda streljali tudi izraelski tanki. ZDA so posvarile pred tem, da bi bila vojaška ofenziva brez načrtovanja katastrofa.
Fotografija: Palestinec drži v rokah deklico, stoječ na ruševinah, ki jih je povzročilo izraelsko bombardiranje. FOTO: Said Khatib/AFP
Odpri galerijo
Palestinec drži v rokah deklico, stoječ na ruševinah, ki jih je povzročilo izraelsko bombardiranje. FOTO: Said Khatib/AFP

Operacija Izraela v Rafi na skrajnem jugu Gaze bi brez ustreznega načrtovanja lahko pomenila katastrofo, so v četrtek opozorili v Washingtonu, potem ko je izraelska vojska napovedala ofenzivo v smeri tega mesta ob meji z Egiptom. Da bi ta le še poglobila humanitarno katastrofo v enklavi, je v četrtek opozoril tudi prvi mož ZN Antonio Guterres.

image_alt
Benjamin Netanjahu je brez vojne politično truplo

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v sredo vojski odredil, naj bo pripravljena na delovanje v Rafi, kamor se je pred njeno večmesečno ofenzivo v Gazi zateklo več kot milijon palestinskih beguncev. V ZDA so v luči tega opozorili na katastrofo, ki bi jo takšna ofenziva brez ustreznega načrtovanja lahko povzročila, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po besedah tiskovnega predstavnika State Departmenta Vedanta Patela Washington sicer doslej »še ni videl nobenega dokaza o resnem načrtovanju takšne operacije«. Vendar pa je v nobenem primeru ni pripravljen podpreti, saj je Rafa ključna vstopna točka za dobavo humanitarne pomoči v Gazo, je dodal.

Da bi stopnjevanje izraelskih operacij v smeri Rafe pomenilo poglobitev humanitarne katastrofe v enklavi, je v četrtek opozoril tudi generalni sekretar ZN Guterres. »Polovica prebivalcev Gaze je zdaj nagnetenih v Rafi in nima kam iti,« je opozoril v objavi na omrežju X.

Izrazil je zaskrbljenost nad napovedano ofenzivo, češ da bi takšno dejanje »eksponentno povečalo to, kar je že zdaj humanitarna nočna mora z nepopisnimi regionalnimi posledicami«.

Izraelski večmesečni napadi na Gazo so doslej po podatkih palestinskih oblasti zahtevali že najmanj 27.840 življenj. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP
Izraelski večmesečni napadi na Gazo so doslej po podatkih palestinskih oblasti zahtevali že najmanj 27.840 življenj. FOTO: Ahmad Gharabli/AFP

Pred vojno je v Rafi živelo približno 200.000 ljudi, od začetka izraelske ofenzive v Gazi pa je tam zatočišče našlo več kot milijon Palestincev, ki so pred spopadi pobegnili iz drugih delov enklave. K zadržanosti pri krepitvi svojih operacij na območju Rafe je Izrael pozvala tudi izvršna direktorica Sklada ZN za otroke (Unicef) Catherine Russell.

»Zaradi nasilja ali pomanjkanja osnovnih storitev bi lahko umrlo še več tisoč ljudi,« je opozorila in poudarila, da je v Rafi zatočišče med drugim našlo tudi več kot 600.000 otrok in njihovih družin. Pri tem je pozvala k takojšnji prekinitvi ognja.

Izraelski večmesečni napadi na Gazo so doslej po podatkih palestinskih oblasti zahtevali že najmanj 27.947 življenj, še vsaj 67.460 ljudi pa je ranjenih. Po podatkih zdravstvenega ministrstva v enklavi je bilo v zadnjih 24 urah ubitih 107 Palestincev, še 142 pa ranjenih.

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek vojaški odziv Izraela na napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra označil za pretiran. Pri tem je izpostavil trpljenje številnih nedolžnih civilistov. »To se mora končati,« je dodal.

Preberite še:

Komentarji: