Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Pogovori med Hamasom in Izraelom so v krizi, pogajanja so zastala

V luči sobotnega iranskega napada na Izrael je katarski premier poudaril, da Doha že od začetka opozarja na nevarnost širitve sovražnosti na širšo regijo.
Iran je v soboto zvečer proti izraelskemu ozemlju izstrelil več kot 300 dronov in raket, ki pa jih je Izrael s pomočjo zaveznikov večinoma sestrelil. FOTO: Gil Cohen-magen/AFP
Iran je v soboto zvečer proti izraelskemu ozemlju izstrelil več kot 300 dronov in raket, ki pa jih je Izrael s pomočjo zaveznikov večinoma sestrelil. FOTO: Gil Cohen-magen/AFP
STA
17. 4. 2024 | 08:48
17. 4. 2024 | 14:07
5:59

Pogajanja o prekinitvi ognja in izpustitvi talcev med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas so zastala, je danes izjavil katarski premier in zunanji minister, šejk Mohamed bin Abdulrahman al Tani. Tudi po navedbah gibanja so pogovori v krizi, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Prehajamo skozi občutljivo fazo z nekaj zastoja, ki ga poskušamo odpraviti, kolikor je mogoče,« je povedal al Tani, čigar država skupaj z ZDA in Egiptom posreduje v pogajanjih med Izraelom in Hamasom. Po njegovih besedah si prizadevajo narediti »korak naprej in končati trpljenje ljudi v Gazi ter vrniti talce«.

Mednarodno skupnost pozval, naj zaustavi vojno

V luči sobotnega iranskega napada na Izrael z raketami in droni je katarski premier poudaril, da Doha že od začetka vojne opozarja na nevarnost širitve sovražnosti na širšo regijo. »Mednarodno skupnost nenehno pozivamo, naj prevzame odgovornost in ustavi to vojno,« je dejal.

Medtem je tudi neimenovan visoki predstavnik Hamasa za katarsko televizijo Al Džazira povedal, da so pogovori med stranema v krizi. Podrobnosti ni podal.

Zadnji izraelski predlog za premirje je konec prejšnjega tedna po navedbah izraelske obveščevalne službe Mosad zavrnil Hamas. Gibanje je sicer pred tem sporočilo, da izraelska stran v svojem predlogu ni odgovorila na nobeno od njegovih zahtev.

Sprti strani se prek posrednikov že mesece pogovarjata o sklenitvi prekinitve ognja, ki bi vsaj začasno ustavila izraelsko ofenzivo v Gazi. V tej je bilo po zadnjih podatkih ministrstva za zdravje v enklavi ubitih 33.899 ljudi, ranjenih pa 76.664. Del morebitnega dogovora bosta predvidoma tudi izmenjava izraelskih talcev za palestinske ujetnike in krepitev dobav pomoči prebivalcem Gaze.

FOTO: Menahem Kahana/AFP
FOTO: Menahem Kahana/AFP

ZDA z napovedmi novih sankcij proti Teheranu

ZDA po iranskem napadu na Izrael napovedujejo nove sankcije proti Teheranu, ki se obetajo v prihodnjih dneh. Kot je v torek napovedal svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan, bodo ukrepi usmerjeni proti raketnemu programu, programu brezpilotnih letal, obrambnemu ministrstvu Irana ter revolucionarni gardi.

image_alt
Izraelske in iranske oblasti iščejo vojno

V izjavi je izrazil pričakovanje, da bodo zaveznice in partnerice ZDA sledile s svojimi sankcijami. Z ukrepi želijo med drugim stopnjevati pritisk, s katerim bi zmanjšali vojaške zmogljivosti in učinkovitost Irana, je dejal. Obenem po njegovih besedah nadaljujejo tudi utrjevanje zračne in protiraketne obrambe ter sistema zgodnjega opozarjanja po Bližnjem vzhodu.

Spomnil je, da so ZDA v zadnjih treh letih uvedle sankcije proti 600 posameznikom in organizacijam, ki so povezane s terorizmom, zlorabami človekovih pravic in podporo posredniškim terorističnim skupinam, kot so Hamas, hutijevci in Hezbolah. »Pritisk se bo nadaljeval. Pri ukrepih proti iranski vladi za zlobna in destabilizacijska dejanja ne bomo oklevali,« je zagotovil Sullivan.

Jake Sullivan FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
Jake Sullivan FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters

Pred njim je sankcije že napovedala tudi ameriška finančna ministrica Janet Yellen, ki je dejala, da dejanja Irana ogrožajo stabilnost regije, s sankcijami pa da želijo postaviti nove ovire za tovrstno dejavnost Teherana. Kot je zagotovila, bodo na mizi vse možnosti.

Nove sankcije proti Iranu načrtuje tudi Evropska unija. Kot je po videokonferenčnem zasedanju zunanjih ministrov povezave v torek zvečer sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell, nameravajo razširiti sankcije, ki jih je EU proti Teheranu uvedla zaradi dobav brezpilotnih letalnikov Rusiji, ki jih ta uporablja v napadih na Ukrajino.

Sankcije bi lahko po novem vključevale tudi rakete, saj trenutno veljajo zgolj za drone. Poleg tega bi lahko veljale za dobave iranskega orožja zaveznikom Teherana v regiji, na primer v Libanonu, Siriji, Jemnu in Iraku.

Iran je v soboto zvečer proti izraelskemu ozemlju izstrelil več kot 300 dronov in raket, ki pa jih je Izrael s pomočjo zaveznikov večinoma sestrelil. Po navedbah Teherana je šlo za odgovor na uničenje iranskega konzulata v Damasku 1. aprila, odgovornost za to pa so pripisali Izraelu. Izraelske oblasti odločitve o morebitnih povračilnih ukrepih na iranski napad še niso sprejele.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine