Zelenski: Krim je ukrajinski in nikoli se mu ne bomo odpovedali

Rusko obrambno ministrstvo je v torek sporočilo, da je v letalskem vojaškem oporišču na Krimu eksplodiralo strelivo, incident pa je zahteval smrtno žrtev.
Fotografija: »Črnomorska regija ne more biti varna, dokler je Krim okupiran,« je v nočnem nagovoru opozoril ukrajinski predsednik. FOTO: Str/AFP
Odpri galerijo
»Črnomorska regija ne more biti varna, dokler je Krim okupiran,« je v nočnem nagovoru opozoril ukrajinski predsednik. FOTO: Str/AFP

Vojne v Ukrajini ne bo konec, dokler ne bo osvobojen polotok Krim, ki si ga je priključila Moskva, je v torek zvečer opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. »Krim je ukrajinski in nikoli se mu ne bomo odpovedali,« je dejal.

image_alt
Narobe je, če h končanju bojev nagovarjamo žrtev in ne agresorja

»Črnomorska regija ne more biti varna, dokler je Krim okupiran,« je v nočnem nagovoru opozoril ukrajinski predsednik. Po njegovih besedah tudi v številnih državah na obali Sredozemskega morja ne bo stabilnega in trajnega miru, dokler bo Rusija lahko uporabljala polotok Krim kot svoje vojaško oporišče.

»Ruska vojna proti Ukrajini in celotni svobodni Evropi se je začela s Krimom in se mora končati s Krimom – z njegovo osvoboditvijo,« je le nekaj ur po tem, ko je v torek v ruski letalski bazi na Krimu odjeknila vrsta eksplozij, še dejal Zelenski.

Rusko obrambno ministrstvo je v torek sporočilo, da je v letalskem vojaškem oporišču na Krimu eksplodiralo strelivo, incident pa je zahteval smrtno žrtev. Ranjenih je bilo pet ljudi, med njimi tudi otrok. Rusija si je polotok Krim enostransko priključila leta 2014 na podlagi mednarodnopravno nepriznanega referenduma.

Ruski raketni napad v Zaporožju terjal 13 smrtnih žrtev

V ruskem nočnem raketnem napadu v ukrajinski regiji Dnepropetrovsk nedaleč od jedrske elektrarne Zaporožje je bilo ubitih 13 civilistov, je danes sporočil guverner regije Valentin Rezničenko. Prav tako je bilo menda poškodovanih 20 večnadstropnih stavb, vključno z dvema šolama, študentskim domom in kulturnim centrom. V napadu je bilo ranjenih tudi več kot deset ljudi. Sprva je guverner na telegramu poročal o 11 smrtnih žrtvah, a je v poznejši objavi dodal, da sta zaradi poškodb umrli še dve osebi. Prebivalce je znova pozval, naj upoštevajo sirene, ki opozarjajo na napade, in si poiščejo zatočišče.

Najhuje je bilo prizadeto mesto Marhanets, kjer naj bi umrlo 12 ljudi, še 11 pa jih je bilo ranjenih. Prav tako je bilo menda poškodovanih 20 večnadstropnih zgradb, vključno z dvema šolama, študentskim domom in kulturnim centrom. V drugi vasi blizu mesta Nikopol je v napadu v svojem domu umrla še ena oseba, dve pa sta bili ranjeni, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Obe prizadeti območji sta manj kot 20 kilometrov oddaljeni od jedrske elektrarne Zaporožje. Celotna regija Zaporožje je sicer zadnje dni v središču pozornosti javnosti, saj je območje tamkajšnje jedrske elektrarne tarča obstreljevanja.

Preberite še:

Komentarji: