Zmaga CDU na deželnih volitvah v Hessnu, a z veliko slabšim rezultatom kot leta 2013

Premier Bouffier dobiva še eno priložnost. Kakšne bodo posledice za kanclerko Merklovo?
Fotografija: Krščanskodemokratski premier osrednje nemške dežele Volker Bouffier. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Krščanskodemokratski premier osrednje nemške dežele Volker Bouffier. FOTO: AFP

BBerlin – »Gre za Hessen!« je še med spuščanjem svojega lističa v volilno skrinjico izjavljal krščanskodemokratski premier osrednje nemške dežele Volker Bouffier, a bodo odločitve 4,4 milijona tamkajšnjih volivcev odmevale v vsej Nemčiji. Po drugi strani pa so tesnega zaveznika kanclerke Angele Merkel prizadevali tudi prepiri v njeni veliki koaliciji.

Prvi volilni izračuni 66-letnemu krščanskemu demokratu kažejo 27 odstotkov, kar je daleč od 38,8 na zadnjih deželnih volitvah, a je CDU je še vedno največja stranka v nekaj več kot šest milijonski deželi. Veliko glasov pa je izgubila na račun svojih zelenih koalicijskih partnerjev, ki so pod vodstvom priljubljenega gospodarskega ministra Tareka Al-Wazirja z 19,8 odstotka skoraj podvojili rezultat iz leta 2013 ter ga izenačili s SPD, ki se je tedaj kitila s 30,7 odstotka.

Za CDU Volkerja Bouffierja in Angele Merkel je najbrž najbolj pomembno, da bo dosedanja črno-zeleno koalicija v Wiesbadnu lahko vladala naprej, pa čeprav z večino enega samega parlamentarnega glasu. Vse drugo pa bo v prihodnjih dneh in tednih predmet vročih razprav tako pri krščanskih demokratih kot pri njihovi socialdemokratski koalicijski partnerici na zvezni ravni. Uporniki iz vrst SPD že napovedujejo, da nemška vlada ne bo preživela še enega leta.

Velik udarec za doslej največji sredinski stranki države je še en vzpon nacionalistične Alternative za Nemčijo, ki je z 13,1 odstotka v Hessnu zdaj uvrščena v vse nemške deželne parlamente. Liberalna FDP je prejela 7,5 odstotka glasov, Levica, ki je na zadnjih volitvah komajda prestopila wiesbadenski parlamentarni prag, pa 6,3 odstotka.

Več iz te teme:

Komentarji: