Ameriški astronavt in Nobelov nagrajenec postala častna člana Inženirske akademije Slovenije

Inženirska akademija šteje skupno 80 članov, od tega 42 rednih, 27 izrednih, devet dopisnih in štiri častne člane.
Fotografija: Prof. Ronald M. Šega in prof. Duncan Haldan z Borutom Pahorjem. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Prof. Ronald M. Šega in prof. Duncan Haldan z Borutom Pahorjem. FOTO: Uroš Hočevar

Vrhunska strokovnjaka in znanstvenika slovenskih korenin Duncan Haldane, Nobelov nagrajenec, in Ronald Šega, astronavt in profesor fizike, sta postala častna člana Inženirske akademije Slovenije (IAS).

Člani IAS so najuglednejši (slovenski) strokovnjaki s področja inženirstva in tehnologije, s priznanimi dosežki na področju tehnološkega in znanstvenega napredka. Izvolitev za člana Akademije je visoko nacionalno in družbeno priznanje. Inženirska akademija Slovenije (IAS) in Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU) sta namreč edini nacionalni akademiji v Sloveniji, ustanovljeni s posebnim zakonom.

Slavnostna govornika na podelitvi sta bila predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik IAS dr. Mark Pleško. Zbrane pa sta nagovorila tudi novoizvoljena častna člana, Nobelov nagrajenec za fiziko leta 2016, ki je letos zaprisegel tudi kot slovenski državljan, Duncan Haldane in ameriški astronavt, častnik in fizik slovenskega rodu Ronald Šega.

Skupinsko fotografiranje med slavnostno podelitvijo listin Inženirske akademije Slovenije. FOTO: Uroš Hočevar
Skupinsko fotografiranje med slavnostno podelitvijo listin Inženirske akademije Slovenije. FOTO: Uroš Hočevar


Inženirji so bili v vsej zgodovini pomemben del družbe. So več kot samo tehnični strokovnjaki, so tudi gonilo razvoja družbe – s svojim znanjem in inovativnostjo razvijajo in implementirajo rešitve, ki olajšajo naša življenja na številnih področjih, poudarjajo v IAS. Eden izmed ciljev IAS je tako tudi spodbujati inovativnost in razvoj inženirske stroke v Sloveniji ter vlogo in vpliv inženirjev v družbi, še posebej v povezavi z ekonomijo in razvojem.

»Povečati moramo interes javnosti za znanost in inženirske poklice, tako pri mladih, naj študirajo inženirske discipline, kot pri splošni javnosti, da se zaveda pomena znanosti in inženirstva za kvaliteto življenja in napredek družbe. Tudi politika in celo finančno-upravljavske družbe, kot so SDH in banke, potrebujejo znanstveno izobražene ljudi in inženirje, ki razumejo podjetja in projekte, ki jih upravljajo oziroma katerim nudijo kredite,« je poudaril predsednik Inženirske akademije Slovenije dr. Mark Pleško.

Komentarji: