Dragon s štirimi astronavti poletel v vesolje

Nasa izstrelitev opisuje kot zgodovinsko, saj gre za prvi operativni polet novega zasebnega vesoljskega taksija.
Fotografija: Od leve Shannon Walker, Victor Glover, Mike Hopkins in Soiči Noguči. FOTO: Red Huber/AFP
Odpri galerijo
Od leve Shannon Walker, Victor Glover, Mike Hopkins in Soiči Noguči. FOTO: Red Huber/AFP

Ob 1.27 je s Floride poletela raketa s kapsulo dragon, v kateri so štirje astronavti. Odpravo pri Nasi označujejo za zgodovinsko, saj gre za prvi operativni polet zasebnega vesoljskega plovila – Spacexovega dragona za človeško posadko, potem ko je maja s posadko dragon poletel testno in nato avgusta tudi uspešno pristal. ZDA so tako tudi uradno dobile svoj vesoljski taksi, s tem pa se je končal devetletni ruski monopol, saj je bil le zanesljivi sojuz sposoben ponesti posadko v vesolje.

Poveljnik posadke je Nasin astronavt Mike Hopkins, pilot njegov kolega Victor Glover. Na krovu sta še Nasina astronavtka Shannon Walker in japonski astronavt Sioči Noguči. Glover tokrat leti prvič, medtem ko je preostala trojica že letela v vesolje. Na Mednarodni vesoljski postaji bodo preživeli pol leta. Dragonu je posadka nadela ime Resilience (trdoživost), s čimer so ponazorili letošnje leto, ko je odpornost proti virusu in vsem drugim tegobam še kako pomembna.



Astronavti so tri ure pred izstrelitvijo oblekli svoje vesoljske obleke, nato so izstopili iz Kennedyjevega vesoljskega centra in se poslovili od družin, sedli v tesle in se odpeljali do izstrelišča 39A, s katerega so poleteli Apolli proti Luni. 

FOTO: Steve Nesius/Reuters
FOTO: Steve Nesius/Reuters


Pred izstrelitvijo morajo ekipe preveriti marsikaj, tako, denimo, temeljito pregledajo astronavte, da se na obleko ni prijelo kaj – na primer kakšna večja smet –, kar bi lahko med poletom nagajalo občutljivim sistemom v kapsuli.

Testni dragon je v orbito peljal dva astronavta, na prvem operativnem poletu pa so štirje astronavti. FOTO: Nasa/AFP
Testni dragon je v orbito peljal dva astronavta, na prvem operativnem poletu pa so štirje astronavti. FOTO: Nasa/AFP


Med zapiranjem lopute je tokrat nekoliko padel tlak v kapsuli, zato so jo znova odprli, odkrili so manjšo smet, ki bi lahko bila vzrok. Hujšega ni bilo, tako so se postopki nadaljevali. Slabo uro pred izstrelitvijo so preverili tudi delovanje sistemov za odlet v izrednih razmerah. Motorji superdraco se lahko prižgejo in kapsulo odnesejo na varno, če bi se nesreča zgodila še na izstrelitveni ploščadi ali pa sredi leta. Spacex je v ocean ob Floridi napotil tri ladje za pobiranje dragona – GO Quest, GO Searcher in GO Navigator, če bi šlo karkoli narobe. Gorivo v raketo natočijo šele tik pred izstrelitvijo. 



Po izstrelitvi bodo astronavti do postaje potovali 27 ur, v tem času bodo tudi imeli zasluženi počitek. Če bi vzleteli v soboto, bi bila pot dolga le osem ur. Najkrajšo pot z le eno orbito okoli Zemlje, da je plovilo ujelo postajo, je do zdaj ubral ruski sojuz, ki je oktobra prispel na cilj v vsega treh urah. Takšno pot ima tudi ruska tovorna kapsula progres. Praviloma so sojuzi leteli šest ur.

Kaj so poslušali na poti od centra do izstrelišča: 



Izstrelitev se je zamaknila za 24 ur, ker so bili včeraj preslabi vremenski pogoji. ​To je bila sicer 21. letošnja izstrelitev falcona 9. Po pričakovanjih je prva stopnja tudi pristala na plavajoči ploščadi v Atlantiku okoli devet minut po izstrelitvi.



Sprva je Nasa zahtevala, da Spacex za vsako izstrelitev posadke uporabi povsem novo raketo in novo kapsulo. Pred kratkim pa so odobrili, da lahko komercialno podjetje tudi pri teh odpravah poleti z uporabljenimi raketami. Tokratno povsem novo raketo želijo pri Spacexu ponovno uporabiti za naslednji polet s posadko – crew-2, ki je predviden za konec marca prihodnje leto.

image_alt
Pihala in puhala kot žival, a delovala brezhibno




Preberite še:

Komentarji: