Esa izstrelila odpravo proti Jupitru

Juice bo do cilja potreboval kar osem let. Poleg planeta bo raziskoval tudi njegove lune.
Fotografija: To je bila predzadnja izstrelitev rakete te vrste. Z raketo ariane 5 so decembra 2021 izstrelili tudi vesoljski teleskop James Webb. Juice bo zdaj osem let potoval do svojega cilja. FOTO: Jody Amiet/AFP
Odpri galerijo
To je bila predzadnja izstrelitev rakete te vrste. Z raketo ariane 5 so decembra 2021 izstrelili tudi vesoljski teleskop James Webb. Juice bo zdaj osem let potoval do svojega cilja. FOTO: Jody Amiet/AFP

Potem ko je slabo vreme v Francoski Gvajani preprečilo včerajšnjo izstrelitev rakete ariane 5 s sondo Juice, je danes izstrelitev uspela. 

Sonda Juice je odpotovala proti Jupitru in njegovim lunam. Zanimale jo bodo predvsem lune Ganimed, Evropa in Kalisto, ki pod ledenim pokrovom domnevno skrivajo oceane, v njih pa bi se morda lahko razvilo tudi življenje. Štiri največje lune (poleg treh omen­jenih še Io) največjega planeta v Osončju je Galileo Galilei odkril ob koncu leta 1609 oziroma v začetku januarja 1610.

Pot do Jupitra je dolga, Juice bo do cilja potreboval kar osem let, leta 2031 se bo utiril v orbito Jupitra. V odpravi pričakujejo, da bodo dokazali ali ovrgli možnosti, da se je v oceanih razvilo življenje, kakšna je sploh kemična sestava teh oceanov, kako velike lune vplivajo na manjše in še in še. Po več orbitah okoli Jupitra se bo Juice sčasoma utiril v orbito Ganimeda.

Podrobneje je o odpravi pisal astronom dr. Jure Japelj:

image_alt
Proti Evropi, Ganimedu in Kalisto se odpravlja Juice

Preberite še:

Komentarji: