Facebook nad zanikovalce holokavsta

Če bodo uporabniki facebooka iskali podatke o holokavstu, jih bodo preusmerili na uradne vire.
Fotografija: Vhod v koncentracijsko taborišče Auschwitz. FOTO: Kacper Pempel/Reuters 
Odpri galerijo
Vhod v koncentracijsko taborišče Auschwitz. FOTO: Kacper Pempel/Reuters 

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg je še pred leti tehtal med pravico do svobode govora in zahtevami po umiku objav, ki na družbenem omrežju govorijo, da se holokavst nikoli ni zgodil.

Zdaj je vendarle razrešil dilemo, saj je omrežje prepovedalo vse objave, ki zmotno predstavljajo grozljive dogodke, ki so se med drugo svetovno vojno zgodile nad Judi. Zuckerberg, ki je jud, je pred leti v pogovoru za Recode povedal, da se sicer z vsebino ne strinja in da je žaljiva, a da ne morejo objav umikati preprosto za to, ker se ljudje motijo o zgodovinskih dejstvih. Usul se je plaz kritik in zdaj je prvi mož družbenega omrežja dodobra razmislil.

image_alt
Pretresljiv taboriščni roman iz središča pekla


Na facebooku je zapisal, da so posodobili pravila glede sovražnega govora. »Že dolgo umikamo zapise o sovraštvu in masovnih pobojih. Zaradi naraščajočega antisemitizma smo dopolnili pravila, da prepovedujemo vso vsebino, ki zanika ali potvarja dejstva o holokavstu. Če bodo ljudje iskali podatke o holokavstu na facebooku, jih bomo preusmerili na uradne vire, da bodo dobili prave informacije,« je zapisal Zuckerberg. Dodal je, da so meje med pravicami tanke, a »glede na trenutno stanje v svetu, je to, kot verjamem, pravo ravnovesje«.

Judovske organizacije so korak že pozdravile.

Komentarji: