MarCO: prva kockasta satelita v globokem vesolju

Satelita sta bila neodvisni del odprave InSight, ki raziskuje Mars od novembra 2018.
Fotografija: Umetniška upodobitev satelitov Mars Cube one. FOTO: Nasa/JPL-Caltech
Odpri galerijo
Umetniška upodobitev satelitov Mars Cube one. FOTO: Nasa/JPL-Caltech

Majhni, le nekaj kilogramov težki sateliti osvajajo Zemljino orbito. Prva, ki sta jo zapustila in odpotovala v globoko vesolje, natančneje proti Marsu, sta bila dvojčka Mars Cube One ali skrajšano MarCO-A in MarCO-B.

Tako imenovana kockasta satelita (CubeSat) sta vozovnico za pot v vesolje dobila pri odpravi InSight, ki je novembra leta 2018 pristala na Marsu, v Nasi pa so z njima preizkusili, ali bi lahko delovala kot relejna satelita za komunikacijo med oddaljenim plovilom in Zemljo. ​



Osnova za satelit te vrste je kocka s 10-centimetrskimi stranicami. Večje različice so le sestavljene iz več osnovnih enot. Posamezen MarCO je bil iz šestih enot, tako da je bil velik kot kovček.

Mars Cube One FOTO: Nasa/JPL-Caltech
Mars Cube One FOTO: Nasa/JPL-Caltech


Po izstrelitvi maja 2018 sta se ločila od pristajalnika in proti Marsu odpotovala po svoji poti, na kateri sta sama popravljala smer. Opremljena sta bila z radijskima antenama in solarnima paneloma.



Ob pristajanju je Insight oddajal radijski signal in z Zemljo iskal stik prek satelita Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). A ta satelit ne more istočasno sprejemati informacije v eni valovni dolžini in oddajati v drugi, zato je časovna luknja velika in kar nekaj ur bi zemeljske ekipe čakale na potrditev o uspešnosti odprave. Satelitka pa sta lahko telemetrijo pristajanja oddajala v skoraj realnem času.

Upodobitev kominikacije med InSightom in satelitoma MarCO. FOTO: Nasa/JPL-Caltech
Upodobitev kominikacije med InSightom in satelitoma MarCO. FOTO: Nasa/JPL-Caltech


Preizkus je pokazal, da tudi nekajkilogramski, poceni sateliti lahko zbirajo kakovostne podatke v kritičnih trenutkih odprav v globokem vesolju. Inženirji so dobili dodaten zagon, da bi lahko z relativno poceni sateliti potovali precej dlje od Zemljine orbite. Odprava je namreč stala le 18,5 milijona dolarjev. Med drugim različne ekipe sestavljajo 13 podobnih satelitov, ki bodo poleteli na prvi Nasini odpravi proti Luni v programu Artemis.

MarCO-B je imel še en bonus, opremljen je bil namreč s poceni komercialno kamero z objektivom ribje oko in je Mars posnel kmalu po opravljeni misiji.

MarCO-B je z oddaljenosti 7600 kilometrov 26. novembra 2018 fotografiral Mars. FOTO: Nasa/JPL-Caltech
MarCO-B je z oddaljenosti 7600 kilometrov 26. novembra 2018 fotografiral Mars. FOTO: Nasa/JPL-Caltech


MarCO-B se je zadnjič oglasil 29. decembra leta 2018, MarCO-A pa 4. januarja lani. Nekajkrat so ju poskušali še doklicati, a se nista oglasila. Oba sta v orbiti okoli Sonca.

image_alt
Prvi rover na Marsu

Komentarji: