»Millennium Falcon« ustrahoval pradavna morja

Pradavni plenilec je imel posebno tehniko lova na morskem dnu.
Fotografija: Cambroraster falcatus je živel pred 506 milijoni let. FOTO: Lars Fields/Royal Ontario Museum/Reuters
Odpri galerijo
Cambroraster falcatus je živel pred 506 milijoni let. FOTO: Lars Fields/Royal Ontario Museum/Reuters

Lani poleti so paleontologi v kanadskem Skalnem gorovju odkrili na stotine neznanih fosilov. Pradavni plenilec je s svojo obliko znanstvenike spomnil na eno najbolj znanih vesoljskih ladij – Millennium Falcon iz Vojne zvezd.

Tako je bitje, živeče v morju, dobilo drugi del svojega znanstvenega imena Cambroraster falcatus. Gre za daljnega sorodnika današnjih insektov, meril je okoli 30 centimetrov, sta v študiji, objavljeni v Proceedings of the Royal Society B, opisala Joe Moysiuk in Jean-Bernard Caron iz kraljevega muzeja Ontario v Torontu.

Pregledala sta več kot sto fosilov Cambroraster, ki so jih našli na območju Burgess Shale, kjer je zakladnica fosilov iz kambrijskega obdobja, to je obdobje pred 541 do 485 milijoni let, ko se je zgodila eksplozija raznolikosti življenja.

Izjemno dobro ohranjen fosil Cambroraster falcatus. FOTO: Jean-Bernard Caron/Royal Ontario Museum/Reuters
Izjemno dobro ohranjen fosil Cambroraster falcatus. FOTO: Jean-Bernard Caron/Royal Ontario Museum/Reuters


Številni plenilci so filtrirali usedline na morskem dnu, da so se dokopali do hrane, »Millennium Falcon« pa je imel drugačno taktiko, saj menijo, da je s koničastim krempeljcem ob ustih izbezal svoj plen. »Res je videti bizarno, zato smo se malo poigrali z imenom,« je povedal Moysiuk.

Našli so večinoma le ostanke trdih delov živali, a imeli so srečo, saj so odkrili tudi izjemno dobro ohranjen primerek, pri katerem so lahko razbrali obliko oči in plavuti. Caron je pojasnil, da so žival uvrstili med tako imenovane radiodontante, podskupino izumrlih členonožcev. Skupina predstavlja vpogled v evolucijo telesa današnjih členonožcev. Najbolj znan pripadnik radiodontov je Anomalocaris ali »nenormalni škamp«.

Komentarji: