Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Na Marsu v kamninah odkrili organske molekule, v atmosferi pa skrivnostni metan

Rover Curiostiy je v kraterju Gale, kjer je bilo nekoč jezero, našel nove dokaze, ohranjene v kamninah na Marsu, ki nakazujejo, da je planet morda gostil življenje.
Samoportret roverja Curiosity na Marsu. FOTO: Nasa/JPL-Caltech/MSSS
Samoportret roverja Curiosity na Marsu. FOTO: Nasa/JPL-Caltech/MSSS
Saša Senica
7. 6. 2018 | 19:43
7. 6. 2018 | 21:39
5:21
Vedno, ko ameriška vesoljska agencija skliče posebno novinarsko konferenco o zanimivem odkritju, o katerem do zadnjega ostajajo skrivnostni, završi. 

Domišlja se razvname in praviloma vznikne tudi vprašanje, če gre za potrditev obstoja življenja na drugem planetu, a strokovnjaki to upanje hitro poteptajo, hkrati pa dodajo, da vendarle gre za odkritja, ki kažejo v smeri tako želene najdbe. 

In že uvodoma so z nasmehom na obrazu na Nasini novinarski konferenci, na kateri so govorili o dveh študijah, povezanih z roverjem Curiosity na Marsu, povedali, da Nezemljanov niso odkrili, a novice niso nič manj vznemirljive. 


Vira molekul niso odkrili


Curiostiy je namreč našel nove dokaze, ohranjene v kamninah na Marsu, ki nakazujejo, da je planet nekoč morda gostil življenje, hkrati pa so našli nove dokaze v atmosferi rdečega planeta, ki sovpada z iskanjem trenutnega življenja na planetu, na katerega si v nekaj letih želi stopiti tudi človeška noga. Zaznali so skrivnostni metan, ki so ga opazile tudi številne druge misije, vendar pa še niso ugotovili, od kod prihaja. To skrivnost med drugimi želi razkriti tudi ExoMars Evropske vesoljske agencije. 

»Čeprav ne gre za dokaze za samo življenje, so te najdbe dober znak za prihodnje misije, ki bodo raziskovale površje in podpovršje,« so sporočili z ameriške vesoljske agencije.

V tri milijarde let starih kamninah, ki so jih našli na dnu nekdanjega jezera, so našli organske molekule, v katerih je ogljik in vodik, morda tudi kisik, dušik ter drugi elementi, ki jih prepoznavajo kot gradnike življenja. Vendar pa so pri Nasi jasni, organske molekule lahko nastanejo tudi v nebioloških procesih in niso nujno indikatorji življenja.

​Astrobiologinja Jen Eigenbrode je poudarila, da Curiosity ni potrdil vira organskih molekul. Ne glede na to, ali so dokaz za življenje ali pa da so obstajale brez prisotnosti le-tega, molekule vsebujejo kemične ključe za razkritje pogojev in procesov na Marsu.

Krater Gale na Mars. FOTO: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Krater Gale na Mars. FOTO: NASA/JPL-Caltech/MSSS


Danes je Mars pusto in sovražno območje, a jasni dokazi kažejo, da je pred milijoni let podnebje dopuščalo tekočo vodo, ki je po znanstvenem prepričanju o trenutnem poznavanju razvoja življenja ključna za obstoj živih bitij. Voda se je zbirala v jezera in eno takšnih je bilo tudi v kraterju Gale, ki ga preiskuje Curiosity. 
 
»Površje Marsa je izpostavljeno močni radiaciji. Ta uničuje organski material. Najdba starodavnih molekul v kamninah pet centimetrov pod površjem (kolikor je rover sposoben vrtati v površje op.a.) na Marsu, ko je bil še gostoljuben, nam daje upanje, da se bomo še veliko naučili o organskih molekulah v prihajajočih misijah, ki bodo vrtale globlje,« je dodala Eigenbrodova. Konec leta bo na planetu pristajala sonda InSight, ki je namenjena prav temu. 

Curiosity je zavrtal v usedline na štirih območjih v kraterju. Sedimenti so se počasi oblikovali pred milijardami let na dnu jezera. Vzorce je rover analiziral z instrumentom SAM, ki je kot nekakšna pečica za segrevanje vzorcev nad 500 stopinj Celzija, da se iz prahu izluščijo organske molekule. Delci večjih molekul ne izhlapijo in tako jih je lahko instrument analiziral. Nekateri delci so vsebovali žveplo, ki je morda pripomogel k njihovi ohranitivi, je pojasnila Eigenbrodova. Nekatere molekule so vsebovale benzen, toluen in nekatere krajše ogljikove spojine. Že leta 2013 so sicer z istim instrumentom odkrili organske molekule v kamninah na najnižji točki kraterja.
 

Od kod skrivnostni metan?

 
Metan v Marsovi atmosferi je skrivnosten predvsem zato, ker še niso ugotovili, od kod izvira. Znanstveniki so v treh Marsovih letih, kar je skoraj šest zemeljskih let, zaznavali sezonsko spreminjanje količine metana v atmosferi. Novi rezultati kažejo, da se nivoji metana nad kraterjem Gale povišajo v toplih poletnih mesecih in padejo v zimskih. Prvič smo videli ponavljajočo se zgodbo o metanu, je dejal Chris Webster iz Nasinega Laboratorija Jet Propulsion.
 
Znanstveniki še niso ovrgli možnosti, da je izvor biološki, čeprav bi bil lahko tudi stranski produkt geoloških procesov.

»S temi novimi odkritji nam Mars pripoveduje, naj ostanemo na tej poti in nadaljujemo z iskanjem dokazov o življenju. Prepričan sem, da bodo trenutne in prihajajoče misije razkrile še veliko dih jemajočih stvari na rdečem planetu,« je pokomentiral Thomas Zurbuchen pri znanstvenem direktoratu pri Nasi.

Nasin rover Curiosity, ki je na Marsu pristal avgusta 2012, je že poskrbel za kopico vznemirljivih novic z rdečega planeta. Trenutno se počasi, a vztrajno vzpenja po kar pet kilometrov visoki gori Sharp na območju kraterja Gale. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine