Neverjetni posnetki pristajanja na Marsu

Pristajanje na Marsu smo s posnetkom zdaj prvič videli z roverjeve perspektive.
Fotografija: Pristajanje na Marsu FOTO: Nasa
Odpri galerijo
Pristajanje na Marsu FOTO: Nasa

Ameriška vesoljska agencija je s svojimi plovili devetkrat uspešno pristala na Marsu, a do zdaj izjemnega podviga od vstopa v atmosfero do pristanka, ki je dolg le nekaj minut, še ni posnela. Rover Perseverance (Vztrajnost) je najnovejši vozeči laboratorij na površju sosednjega planeta in je tudi tehnološko najbolj dovršen. Poleg številnih znanstvenih instrumentov se ponaša s kar 23 kamerami, od tega jih je bilo sedem namenjenih snemanju sedmih minut groze, kolikor traja obdobje, ko se ni smela zgoditi niti ena napaka.

Že dan po uspešnem pristanku dobro tono (in dve milijardi evrov) težkega roverja je Nasa predstavila fotografijo, ki jo je naredila kamera na žerjavu, ki je v sklepnih sekundah z najlonskimi vrvmi spuščal robota na površje.

Danes pa so pri Nasi predstavili posnetek vznemirljivega dogajanja. Kot so pojasnili, se posnetek začne 11 kilometrov nad površjem. Še nikoli videno dogajanje se začne 230 sekund po vstopu roverja v atmosfero s hitrostjo 20100 kilometrov na uro. Začne se pravzaprav s temo, ker je kamera še prekrita s pokrovom padala. Nato se 21,5 metra široko padalo sunkovito odpre. Posneli so, kako se je odcepil in padal toplotni ščit, nato pa, kako se je rover približeval površju. Na koncu so kamere ujele, kako so motorji žerjava razpihovali prah in kamenčke na tleh.



Michael Watkins, direktor Nasinega laboratorija za reaktivni pogon JPL je poudaril, da gre za res »neverjetne« posnetke. Matt Wallace je dodal, da so inženirji tokrat sploh prvič lahko videli, kako delujejo sistemi, ki so jih načrtovali za to in nekatere prejšnje odprave, saj številne reči na Zemlji ne morejo preizkusiti. 

Pogled na padalo. FOTO: Lizabeth Menzies / NASA / AFP
Pogled na padalo. FOTO: Lizabeth Menzies / NASA / AFP


Dave Gruel, zadolžen za kamere pri pristajanju roverja, je poudaril, da jih je vodila zahteva, da kamere niso smele biti ovira pri vseh ostalih instrumentih. »Želeli smo si neverjetne posnetke in res jih je sistem kamer ujel. Tri kamere so bile na zgornjem delu kapsule, ena je nehala delati, ko se je sprožilo padalo, kar je bilo pričakovano. Ena kamera je bila na žerjavu. Dve kameri sta bili na roverju, ena je snemala navzgor proti žerjavu, druga navzdol, ki je gledala proti površju, ko se je odcepil toplotni ščit. Na rover smo dodali mikrofon, a žal nismo zabeležili zvočnega posnetka med pristajanjem.« 

Odpadli topli ščit. FOTO: Lizabeth Menzies / NASA / AFP
Odpadli topli ščit. FOTO: Lizabeth Menzies / NASA / AFP


Mikrofon torej ni zbral uporabnih podatkov med samim pristajanjem, je pa tega uspešno preživel in posnel nekaj sekund vetra in nekaj mehaničnih zvokov roverja na površju. Kot je pojasnil Gruel, so mikrofon sistemu kamer dodali na pobudo slabovidne osebe, ki bi lahko tako Mars doživela na njej znani način. Dodal je, da je pri okvari najverjetneje šlo za komunikacijsko napako v pretvorniki zvočnega signala v digitalne podatke na glavnem računalniku roverja.


Objavili so tudi prvo panoramsko fotografijo kraja pristanka in nekatere druge fotografije, ki prikazujejo različno kamenje.

Lokacija, kjer je pristal rover Perseverance. FOTO: Nasa/JPL
Lokacija, kjer je pristal rover Perseverance. FOTO: Nasa/JPL



 

Rover bo iskal sledi življenja


V teh prvih dneh bodo ekipe najprej morale preveriti, ali vse deluje pravilno. Po kraterju Jezero bo rover po napovedih zapeljal konec tega meseca. Krater je bil nekoč, ko je bil Mars precej bolj podoben Zemlji, jezero, vanj so se stekale reke in nanesle usedline. V teh bi se lahko skrivale sledi nekdanjega mikrobnega življenja, če se je na planetu pred milijardami let pojavilo.

image_alt
Rover Perseverance je pristal na Marsu


Robotski geolog, ki ga bo poganjal radioizotopni termoelektrični generator na plutonij 238, bo prvo leto (dve zemeljski leti) vrtal in nabral vsaj 20 cevi vzorcev na različnih koncih Jezera, ki jih bodo v začetku prihodnjega desetletja predvidoma pripeljali na Zemljo. Na krovu je tudi kot avtomobilski akumulator velik instrument Moxie, ki bo iz atmosfere črpal ogljikov dioksid in ga spreminjal v kisik. V podvozju roverja pa je tudi helikopterček Ingenuity (Iznajdljivost), ki bi lahko v tankem ozračju poletel aprila.

image_alt
Je (bilo) na Marsu življenje? Odgovor bo iskal rover

Preberite še:

Komentarji: