Nova vrsta želve že med najbolj ogroženimi vrstami (FOTO)

Šele letos so znanstveniki pritrdili lokalnim prebivalcem, da je le nekaj centimetrov velika želva posebna vrsta. Ker živi na zelo omejenem območju, ima človek nanjo še večji vpliv. 
Fotografija: Vallarta želvice (Kinosternon Vogti). FOTO: Ulises Ruiz/AFP
Odpri galerijo
Vallarta želvice (Kinosternon Vogti). FOTO: Ulises Ruiz/AFP

Guadalajara - Že več kot 20 let so prebivalci kraja Puerto Vallarta na zahodu Mehike znanstvenike opozarjali na majhne, prikupne želve, živeče na tamkajšnjem območju, a šele letos so zoologi v njih prepoznali novo podvrsto, ki so jo imenovali Kinosternon vogti. Do zdaj so menili, da gre za mladičke že znane vrste na tem območju.



Raziskovalci, ki so svoje izsledke objavili v specializirani reviji Chelonian Conservation and Biology, so pojasnili, da je rod Kinosternon v Mehiki sestavljen iz 12 vrst. Novo vrsto iz tega rodu so prepoznali po razlikah pri 15 standardnih morfoloških značilnostih in barvnih vzorcih. Ugotovili so, da se mikroendemična želvica od drugih iz rodu razlikuje po sami velikosti – meri le 10 centimetrov - in po značilni rumeni pegi na nosu, ki jo imajo samci. Želva naseljuje manjše potoke in jezera na območju omenjenga mesta. 

Do zdaj so dokumentirali le štiri živeče: tri samce in samičko, našli so še pet poginulih primerkov, ki so jih odnesli na nadaljnja preučevanja na največjo mehiško univerzo. Parček so odnesli v reprodukcijski center, kjer upajo, da se bosta razmnoževala, dva samčka so odnesli nazaj v naravo.  

Dobra novica ima sicer grenak priokus, saj so želvice istočasno že uvrstili na seznam ogroženih. Koliko jih živi v naravi, ni znano. Je pa jasno, da je v naravni habitat globoko posegel človek s poseljevanjem. »Nujen je program za ohranjanje vrste, pa tudi nadaljne raziskave, da bi ugotovili velikost populacije,« je v reviji še sporočila raziskovalna ekipa. 

Komentarji: