Odkrili nove tri eksoplanete

Nasin iskalec planetov Tess je odkril tri planete, dva sta še posebej zanimiva.
Fotografija: Satelit Tess je praznoval prvo leto delovanja, v tem času pa je odkril 24 planetov in več kot 900 planetarnih kandidatov. Ilustracija: Nasa
Odpri galerijo
Satelit Tess je praznoval prvo leto delovanja, v tem času pa je odkril 24 planetov in več kot 900 planetarnih kandidatov. Ilustracija: Nasa

Nasin iskalec planetov zunaj našega osončja je odkril tri nove svetove – en planet, verjetno skalnat, je nekoliko večji od Zemlje, dva s plinsko sestavo pa sta precej večja od našega, a hkrati precej manjša od Neptuna.

Prav ta dva, ki so ju poimenovali mini Neptuna, sta posebej zanimiva, saj takšnega planeta med našimi osmimi sosedi ni, so pa pogosti v drugih planetarnih sistemih. Astronomi so takšen tip planeta poimenovali tudi manjkajoči člen v našem osončju.

Satelit Tess je instrumente usmeril proti sistemu TOI 270, katerega matična zvezda je hladna pritlikavka tipa M s kataloško številko UCAC4 191-004642. Zvezda je tako po premeru kot masi okoli 40 odstotkov manjša od Sonca, površinske temperature pa so za tretjino nižje od Sončevih. Sistem leži 73 svetlobnih let stran od nas v južnem ozvezdju Slikar (Pictor).


Vroče kot v pečici


Relativna bližina dovoljuje neposredna opazovanja z zemeljskimi sateliti, seveda pa astronomi nestrpno čakajo na vesoljski teleskop James Webb, ki bo dovolj zmogljiv, da bo lahko priskrbel tudi podatke o sestavi atmosfere.

Planeti
Planeti


Svoji zvezdi najbližji planet od trojice, TOI 270 b, je za približno četrtino večji od našega, zvezdo obkroži v 3,4 dneva na razdalji, ki je okoli 13-krat manjša od povprečne razdalje Merkurja od Sonca. Znanstvena ekipa ocenjuje, da je na površju planeta vroče kot v pečici, in sicer okoli 250 stopinj Celzija (upoštevajoč le energijo zvezde in ne morebitnih učinkov tople grede ob obstoju atmosfere). TOI 270 c in d pa sta za 2,4- in 2,1-krat večja od Zemlje in zvezdo obkrožita v 5,7 in 11,4 dneva. Po sestavi sta menda podobna plinastemu Neptunu.


Tess še ni končal dela


Vsi trije planeti so najverjetneje plimsko zaklenjeni, kar pomeni, da zvezdi kažejo le en obraz, podobno kot nam naša Luna. Znanstveniki bodo na tem primeru poskušali razvozlati, kako se lahko na relativno kratki razdalji oblikujejo opisani mini Neptuni in planeti, veliki skoraj toliko kot Zemlja. Hkrati pričakujejo, da bomo morda z novimi opazovanji našli v sistemu še kakšen planet.

Satelit Tess je sicer pred kratkim praznoval prvo leto delovanja. V tem času je prečesaval južni del neba in odkril 24 eksoplanetov (to so planeti zunaj našega osončja) in še več kot 900 planetarnih kandidatov. A je z delom šele na polovici. Zdaj se je preusmeril na severni del neba. Satelit je osredotočen na nam bližnje zvezde, saj bodo ti planeti ustreznejši za nadaljnja opazovanja z novimi tehnologijami.

Preberite še:

Komentarji: