Prvi satelit za rentgensko astronomijo

V prevodu Uhuru, kakor je poimenovan nekdanji satelit, pomeni svoboda.
Fotografija: FOTO: Nasa
Odpri galerijo
FOTO: Nasa

Prvi observatorij, namenjen opazovanju vesolja v rentgenski svetlobi, je bil Uhuru (tudi Explorer 42 ali Small Astronomy Satellite A, SAS-A, mali astronomski satelit A, saj je bil prvi izmed trojice satelitov iz serije SAS).

Izstrelili so ga 12. decembra 1970 z italijanske plavajoče platforme San Marco ob kenijski obali, in sicer v ekvatorialno orbito na višino dobrih 500 kilometrov (apogej 570, perigej 530 km) s periodo 96 minut. Njegovo ime v svahiliju pomeni svoboda, s tem se je Nasa zahvalila Keniji za gostoljubje.



Satelit je bil cilindrične oblike s premerom 56 in dolžino 116 centimetrov, opremljen je bil s štirimi solarnimi paneli in kadmijevo baterijo.

image_alt
Nemški rentgenski satelit iz časa padca berlinskega zidu


Uhuru je takrat postregel s prvenstvenimi podatki, odkril je več zanimivih nebesnih teles, med drugim je opazoval enega najsvetlejših rentgenskih virov, Labod X-1, dvozvezdje, sestavljeno iz zvezde in črne luknje. Iz podatkov so razbrali, da je v jatah galaksij plin, ki oddaja rentgenske žarke, opazoval pa je tudi nevtronske zvezde. Zbral je podatke o 339 virih rentgenske svetlobe.

Preberite še:

Komentarji: