Prvič po 50 letih kandidat za astronavta dal odpoved

Odpoved je podal zaradi osebnih razlogov.
Fotografija: Nasa je potrdila, da je Robb Kulin dal odpoved. Kaj so »osebni razlogi«, pa ne smejo pojasniti zaradi varovanja osebnih podatkov. FOTO: Robert Markowitz/AP
Odpri galerijo
Nasa je potrdila, da je Robb Kulin dal odpoved. Kaj so »osebni razlogi«, pa ne smejo pojasniti zaradi varovanja osebnih podatkov. FOTO: Robert Markowitz/AP

Nasa je pred dobrim letom predstavila 12 kandidatov za astronavte, ki so jih izbrali izmed okoli 18.300 prijavljenih. Eden izmed teh – 34-letni Robb Kulin – je sredi dveletnih priprav na vesoljska potovanja zaradi osebnih razlogov podal odpoved, ki bo začela veljati 31. avgusta. To je prvič po 50 letih, da je kandidat za enega najbolj zaželenih poklicev na svetu dal odpoved.

Kulin, doma z Aljaske, je pred izborom delal kot inženir v podjetju Elona Muska SpaceX, opisujejo pa ga kot družinskega človeka. »Upam, da bom nekega dne letel z eno izmed raket, ki ima komponente, ki sem jih pomagal ustvariti,« je junija lani dejal Kulin na predstavitvi izbranih kandidatov.   

Zadnjič je Nasin kandidat za astronavta med pripravami dal odpoved septembra 1968, ko je zdaj že pokojni kemik John Llewellyn ugotovil, da ni sposoben pilotirati reaktivnega letala. 

Nasin izbor leta 2017 je vključeval sedem moških in pet žensk. Gre za 22. generacijo pripravnikov po prvi selekciji leta 1959. 

Komentarji: