Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Znanoteh

Uspešna izstrelitev nove rakete vulcan centaur

Raketa je uspešno poletela, zapletlo pa se je pri tovoru - Peregrine je očitno izgubljen.
Nova raketa vulcan centaur je uspešno poletela s Floride. FOTO: Chandan Khanna/AFP
Nova raketa vulcan centaur je uspešno poletela s Floride. FOTO: Chandan Khanna/AFP
S. S.
8. 1. 2024 | 08:42
8. 1. 2024 | 19:35
2:50

Ponedeljek se je začel odlično za podjetji United Launch Alliance (Ula). S Cape Canaverala so uspešno izstrelili novo raketo vulcan centaur, ki je proti Luni ponesla pristajalnik Peregrine, katerega zgodba pa se je končala preden se je zares začela. 

Pristajalnik je sestavilo zasebno podjetje Astrobotic s finančno pomočjo Nase, ki je prispevala tudi več znanstvenih instrumentov za odpravo. Cilj Peregrina je bil, da 23. februarja pristane na površju Lune, a kot so na omrežju X sporočili iz podjetja, se je po uspešnem začetku in vzpostavitvi stika zgodila anomalija. Plovilo so obrnili, da so solarne panele usmerili proti soncu, vendar je bilo jasno, da je nekaj močno narobe s pogonskim sistemom. Sprva je kazalo, da bo ekipi uspelo ohraniti Peregrine, nato pa so sporočili, da je zaradi napake iz plovila izteklo gorivo. Skušali bodo pridobiti, kar se da veliko podatkov, podjetje namreč letos čaka še ena odprava, sicer s pristajalnikom drugačnega tipa. Kaj točno je šlo narobe, bo znano po analizi podatkov.

Peregrine tako ne bo prvo zasebno plovilo, ki bo pristalo na Luni. 

Vulcan bo nadomestil raketi atlas in delta heavy. FOTO: Joe Skipper/Reuters
Vulcan bo nadomestil raketi atlas in delta heavy. FOTO: Joe Skipper/Reuters

Raketo vulcan centaur, ki bo nadomestila raketi atlas V in delta IV heavy, je Ula razvijala od leta 2014, pri podjetju so upali, da jim jo bo uspelo sestaviti do leta 2019, vendar se je zapletalo in datum krstne izstrelitve so večkrat preložili. V osnovi gre za nadgradnjo tehnologij, ki ju uporabljata atlas in delta.

Kot pogonsko gorivo nosilna raketa uporablja kombinacijo tekočega metana in tekočega kisika, zgornja stopnja uporablja kombinacijo vodika in kisika, sicer pa je 62 metrov dolga raketa (za primerjavo, falcon 9 meri 70 metrov) v nizkozemeljsko tirnico sposobna dvigniti tovor z maso 27,2 tone, v geostacionarno pa šestinpoltonskega. Za primerjavo, falcon 9 lahko v NZO prepelje 23 ton, v GSO pa 8,3 tone. Vulcan v nasprotju s falconom ni raketa za večkratno uporabo.

Nova pridobitev za Ulo naj bi izpolnila potrebe ameriškega obrambnega sektorja, zakupila so jo tudi nekatera zasebna podjetja, med drugim naj bi z njo izstrelili več satelitov Amazonove mreže Kuiper Systems.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine