V 197 dneh prepotovali 134 milijonov kilometrov v vesolju

Posadka je v pol leta v edinstvenem laboratoriju opravila številne poskuse, med drugimi so testirali novo metodo zdravljenja raka.
Fotografija: Serena Auñón-Chancellor FOTO: NASA/Bill Ingalls
Odpri galerijo
Serena Auñón-Chancellor FOTO: NASA/Bill Ingalls

Trije člani posadke 57 so pod svojimi nogami znova začutili trdna tla. Nasina astronavtka Serena Auñón-Chancellor, nemški astronavt Alexander Gerst in ruski kozmonavt Sergej Prokopjev so ob 6.02 po našem času uspešno pristali v Kazahstanu, potem ko so včeraj sedli v sojuz in se odcepili od Mednarodne vesoljske postaje (ISS).







V vesolje se je trojica odpravila 6. junija, dva dni kasneje so se parkirali na ISS. V 197 dneh so Zemljo obkrožili 3.152-krat in tako prepotovali 134 milijonov kilometrov. Na postaji so ostali ameriška astronavtka Anne McClain, Kanadčan David Saint-Jacques in Rus Oleg Kononenko. Konec februarja se jim bodo pridružili astronavtka Christina Koch in astronavt Nick Hague in kozmonavt Aleksej Ovčinin, ki sta oktobra srečno pristala po eksploziji sojuza sredi leta v vesolje.

Za Auñón-Chancellorjevo in Prokopjeva je bil to prvi obisk vesolja, za Gersta drugi, ki je tako v breztežnostnem prostoru skupno preživel 364 dni in s tem drži rekord najdaljšega bivanja v orbiti med astronavti Evropske vesoljske agencije.

Alexander Gerst FOTO: NASA/Bill Ingalls
Alexander Gerst FOTO: NASA/Bill Ingalls


Posadka je v pol leta v edinstvenem laboratoriju opravila številne poskuse, tako biološke kot fizikalne. Med njimi so testirali novo metodo zdravljenja raka, rast alg v vesolju, koncentracijo sevanja, ki jo v vesolju prejmejo astronavti ... Gerst je med drugim testiral tudi robota Cimona, ki bo morda nekoč asistent astronavtov (video je v angleščini):
 


Gerst je tudi sicer poskrbel za številne čudovite fotografije in posnetke. Ta se zagotovo lahko uvrsti med najlepše:


V objektiv je ujel tudi oktobrski nesrečni let sojuza:

Let ponesrečenega sojuza. FOTO: ESA/NASA-A.Gerst 
Let ponesrečenega sojuza. FOTO: ESA/NASA-A.Gerst 


Takole so pri Esi strnili Gerstovo bivanje v vesolju:



Tole pa je njegovo sporočilo vnukom (v nemščini z angleškimi podnapisi):



Ruski kozmonavt Prokopjev in njegov kolega Kononenko sta opravila tudi delo izven postaje. Skoraj osem ur sta 11. decembra pregledovala sojuz, s katerega sta vzela vzorce, da bodo preučili, kako se je na plovilu pojavila luknjica.

Ruski kozmonavt Oleg Kononenko. FOTO: ESA/NASA-A.Gerst 
Ruski kozmonavt Oleg Kononenko. FOTO: ESA/NASA-A.Gerst 


Mednarodno vesoljsko postajo so začeli graditi pred 20 leti, zadnjih 18 let pa ni bila nikoli nenaseljena. Na njej je bilo več kot 230 oseb iz 18 držav. V laboratoriju 400 kilometrov nad našimi glavami so v teh letih opravili več kot 2400 poskusov, ki so pomembni tako za nadaljnjo vesoljsko raziskovanje kot za dobrobit vseh nas na Zemlji.

Sojuz je pristal v Kazahstanu. FOTO: NASA/Bill Ingalls 
Sojuz je pristal v Kazahstanu. FOTO: NASA/Bill Ingalls 

Preberite še:

Komentarji: