Velikost ni pomembna: manjši nič hitreje pri samici

Nekatere samice pajkov tudi 500-krat večje od samcev. Zakaj je tako?
Fotografija: Samica pajka vrste Nephilingis cruentata, obkrožena s tremi samci. FOTO: Nacionalni inštitut za biologijo
Odpri galerijo
Samica pajka vrste Nephilingis cruentata, obkrožena s tremi samci. FOTO: Nacionalni inštitut za biologijo

Pri pajkih so najbolj ekstremne razlike v velikosti samic in samcev. Samice so včasih tudi do 500-krat večje kot samci. Zakaj so takšne razlike, znanstveniki še ne vedo. Se pa seveda sprašujejo tudi, ali velikost igra vlogo pri enem najpomembnejših ciljev v življenju odraslega pajka – to je, da pride čim prej do samice.
 
»Za dosego tega cilja se mora znati hitro vzpenjati in uporabljati svilo za premeščanje ovir. Hitrost izvajanja tovrstnih veščin je domnevno odvisna od velikosti pajka. Po gravitacijski hipotezi naj bi bili manjši pajki hitrejši ter zato v prednosti pred velikimi, saj naj bi hitreje dosegli samico in jo oplodili, kar naj bi vzdrževalo razlike v velikosti med spoloma.« To drži?
 
Raziskovalci Shakira Quiñones-Lebrón, doktorska študentka na Univerzi v Ljubljani, Matjaž Kuntner, direktor Nacionalnega inštituta za biologijo, Simona Kralj-Fišer, višja znanstvena sodelavka v Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti, ter Matjaž Gregorič so opisano hipotezo preverili na laboratorijski populaciji afriškega puščavnika in svoje ugotovitve pred kratkim objavili v spletni reviji PLoS ONE, so sporočili z Nacionalnega inštituta za biologijo.
 
Zanimalo jih je, ali so manjši samci pajkov vrste Nephilingis cruentata iz Južne Afrike, za katere so značilne velike razlike v velikosti med samci in samicami, dejansko hitrejši pri vertikalnem plezanju in premagovanju premostitev. Če bi bilo dejansko tako, bi lahko pojasnili, zakaj se razlike v velikosti ohranjajo v populaciji.
 
Samce različnih velikosti so pri poskusih izpostavili plezalnim in premostitvenim testom. Presenetljivo se je izkazalo, da so večji, in ne manjši samci tisti, ki so hitrejši plezalci, medtem kot pri premostitvenih testih ni bilo opaznih razlik.
 
»Zdi se, da je vzrok, ki ohranja manjše velikosti samcev pri pajkih, specifičen glede na biološko vrsto, zato tega pojava ne moremo pojasniti z eno samo hipotezo, naj je še tako elegantna,« je pojasnila Shakira Quiñones-Lebrón, prva avtorica študije. Rezultati kažejo, da plezalne sposobnosti ne pojasnijo majhnih velikosti samcev pri pajkih, zato bo treba raziskati še druge selekcijske pritiske.

Komentarji: