Wally Funk bo končno letela v vesolje

Jeff Bezos je na krov rakete povabil 82-letno Wally Funk. Bo Bezosa prehitel Richard Branson?
Fotografija: Wally Funk bo končno poletela v vesolje. FOTO: Elizabeth Culliford/Reuters
Odpri galerijo
Wally Funk bo končno poletela v vesolje. FOTO: Elizabeth Culliford/Reuters

Na to, kar se bo zgodilo predvidoma 20. julija (na obletnico pristanka Apolla 11 na Luni), je 82-letna Wally Funk pripravljena že šestdeset let. V času prvih poletov se je urila za astronavtko, a takrat je bilo vesolje prostor le za moške.

»V breztežnostnem prostoru ste štiri minute, nato pridemo nazaj dol, nežno pristanemo na tleh puščave, odpremo loputo, stopite ven, kaj je prvo, kar rečete?« v promocijskem napovedniku vesoljskega poleta vpraša Jeff Bezos. »Dragi, to je bila najboljša stvar, ki se mi je zgodila,« navdušeno odgovori Wally Funk in nato najbogatejšemu Zemljanu skoči v objem. »Končno!« še vzklikne. Zdaj se ji bodo namreč uresničile sanje, v katere je verjela vseskozi: »Vseeno je, kaj si. Če želiš nekaj storiti, to lahko storiš.« Vesolje so ji v njeni mladosti odrekli, ker je bila ženska.



»Že od nekdaj letim, imam 19.600 ur letenja,« pove nasmejana Wally Funk. Izkušena pilotka je bila v 60. letih prejšnjega stoletja članica skrivnega programa, financiranega iz zasebnega kapitala, Mercury 13, kjer so tudi ženske preskušali za astronavtke. Nasa je takrat vodila program Mercury 7 ali Merkurjevih sedem, v katerem so ZDA dobile svojega prvega človeka v vesolju, to je Johna Glenna. Glenn nosi tudi titulo najstarejšega človeka v vesolju, saj je bil na svojem zadnjem poletu z raketoplanom leta 1998 star 77 let. Funkova mu bo ta rekord odvzela.

Wally Funk se je v začetku 60. let prejšnjega stoletja urila v programu Mercury 13, a Nasa takrat ženskam ni dovoljevala poletov. FOTO: Blue Origin/AFP
Wally Funk se je v začetku 60. let prejšnjega stoletja urila v programu Mercury 13, a Nasa takrat ženskam ni dovoljevala poletov. FOTO: Blue Origin/AFP

 

​Skrivni program


Jeff Bezos je vsekakor potegnil odlično promocijsko potezo, ko je na polet povabil Wally Funk, saj ima pilotka nalezljivo energijo. Funkova bo postala najstarejša oseba v vesolju. FOTO: Blue Origin/AFP
Jeff Bezos je vsekakor potegnil odlično promocijsko potezo, ko je na polet povabil Wally Funk, saj ima pilotka nalezljivo energijo. Funkova bo postala najstarejša oseba v vesolju. FOTO: Blue Origin/AFP
Zdravnik Randy Lovelace, ki je sodeloval z Nasinimi moškimi kandidati za astronavte, je menil, da bi testiranja enako dobro, če ne celo bolje opravile tudi ženske. Ženske so manjše in lažje, takrat vesoljske kapsule še zdaleč niso bile tako prostorne, kakršna je, denimo, Bezosova kapsula za turistične polete. Zdravnik, kot pišejo na portalu Space.com, je osebno izbral ženske pilotke, mlajše od 40 let. Nikoli jih niso urili skupaj in niso bile povezane z Naso. Do konca leta 1961 je izbral 13 žensk, med njimi 22-letno Funkovo, najmlajšo v skupini, ki so prestale mukotrpne poskuse, nekatere so bile rezultatsko uspešnejše od moških, a še preden bi lahko ženske izpeljale celoten program, so ga ukinili.

​Takrat ni šlo za problem financiranja, program je omogočala pionirka med pilotkami Jacqueline »Jackie« Cochran. Zdravstvene teste so lahko opravile na zasebni kliniki, zapletlo se je pri simulaciji letov in podobnem urjenju, saj Nasa ni dovolila uporabe vojaških objektov za testiranje žensk. Ko so leta 1962 v kongresu debatirali o ženskah v vesolju, je Glenn močno nasprotoval ideji, posledično so Američani prvo žensko, Sally Ride, v vesolje poslali šele leta 1983. Sovjeti na drugi strani so to storili 20 let prej, Valentina Tereškova je v vesolje poletela 16. junija 1963.

image_alt
Odrgnino so ji prekrili, da so naslednji dan posneli nasmejan pristanek


Potem ko je Nasa vendarle spremenila pravila, je Funkova uradno poskušala postati Nasina astronavtka. Čeprav je bila izkušena pilotka, so jo zavrnili, ker ni imela diplome iz inženirstva. Danes so seveda pravila drugačna, vesoljske agencije dovoljujejo širši nabor, še manj omejitev je pri zasebnih ponudnikih, če le ima posameznik dovolj denarja.

Da bo na krstnem poletu kapsule podjetja Blue Origin tudi 82-letnica, je vsekakor odlična promocijska poteza, ki gane. Navdušenje Funkove je nalezljivo. Letela bo skupaj z Bezosom, njegovim bratom Markom in skrivnostnežem, ki je za polet plačal 28 milijonov dolarjev.
 

Branson bo letel 11. julija


Prvi mož Amazona je zagotovo upal, da bo v vesolje poletel kot prvi izmed velike trojice bogatašev z lastnimi vesoljskimi podjetji. A kot kaže, bi ga Britanec Richard Branson utegnil prehiteti. Napovedal je, da se bo njegovo vesoljsko letalo do roba vesolja z njim na krovu dvignilo 11. julija. Tako bo uradno predstavil polete, na katere se je prijavilo že okoli 600 ljudi, med njimi veliko zvezdnikov, ki jim ni težko odšteti okoli 250.000 dolarjev za vesoljsko vozovnico.

Sir Richard Branson je napovedal, da bo v vesolje letel 11. julija. FOTO: Brendan McDermid/Reuters
Sir Richard Branson je napovedal, da bo v vesolje letel 11. julija. FOTO: Brendan McDermid/Reuters


»Trdno verjamem, da vesolje pripada vsem nam. Po 17 letih raziskav, inženirstva in inovacij je nova komercialna vesoljska industrija pripravljena vesolje odpreti človeštvu in spremeniti svet na bolje. Eno je sanjati, da bi vesolje postalo dostopnejše, drugo je, da neverjetna ekipa ljudi te sanje dejansko začne uresničevati,« je pojasnil ustanovitelj podjetja Virgin Galactic. Ameriška letalska administracija je podjetju prejšnji teden odobrila licenco za polete.

​Tretji bogataš Elon Musk, ki ima tudi daleč najuspešnejše zasebno vesoljsko podjetje Spacex, za zdaj še ni napovedal datuma, kdaj se bo sam odpravil v vesolje.

Preberite še:

Komentarji: