Xperia xz3: Za vitek telefon potrebujete debelo denarnico

Xperia xz3 je elegantna, a razmeroma draga naprava, s katero se Sony poskuša vrniti med vodilne proizvajalce pametnih telefonov
Fotografija: Ko se kjerkoli ob strani dvakrat dotaknete zaslona, telefon predvidi, katere aplikacije hočete zagnati, in jih prikaže v dosegu vaše roke, ne da bi se morali pomikati po zaslonu. FOTO: Sony
Odpri galerijo
Ko se kjerkoli ob strani dvakrat dotaknete zaslona, telefon predvidi, katere aplikacije hočete zagnati, in jih prikaže v dosegu vaše roke, ne da bi se morali pomikati po zaslonu. FOTO: Sony

Sony je na trg poslal svoj najboljši pametni telefon doslej, temu primerna je tudi cena. Kdor je naveličan standardne oblike naprav drugih večjih proizvajalcev, se mu bo pogled zagotovo ustavil na xperii xz3.

Eleganten je najpogostejši pridevnik, ki ga tako predstavniki za odnose z javnostjo kot mediji omenjajo ob Sonyjevem telefonu xperia xz3. Zaradi razmerja stranic 158 krat 73 krat 9,9 milimetra učinkuje bolj vitko kot večina telefonov, ki so na trg prispeli v zadnjem obdobju. Sploh če ga uvrstimo v najvišji cenovni razred: resda je skoraj polovico cenejši od najdražjih Applovih naprav, vendar 760 evrov, kolikor zanj brez vezave odštejete pri Telekomu, vseeno ni malo – največ med vsemi Sonyjevimi pametnimi telefoni.

Ukrivljeno 3D-steklo na sprednji in zadnji strani telefona se stika z ohišjem in tako ustvarja gladko obliko brez robov. Kdor še ni delal s podobno napravo, bo morda imel v prvih urah uporabe nekaj težav: ukrivijo se tudi črke na zunanjih straneh tipkovnice, vendar čuden občutek med tipkanjem hitro izgine.

Podobno je z uporabniškim vmesnikom side sense, ki uporablja umetno inteligenco za hitrejši dostop do priljubljenih aplikacij. Ko se kjerkoli ob strani dvakrat dotaknete zaslona, telefon predvidi, katere aplikacije hočete zagnati, in jih prikaže v dosegu vaše roke, ne da bi se morali pomikati po zaslonu. Čeprav najprej le debelo pogledate, kaj za vraga se tu prikazuje, kasneje, ko se je navadite, ta funkcija postane zelo uporabna.


Plus za sprednji fotoaparat, minus za zum


Za visoko ločljivost slik in širok razpon barv poskrbi oled zaslon z diagonalo 15,24 centimetra, za nemoteno delovanje pa novi operacijski sistem android 9.0 (pie). Tudi fotoaparat je ceni primeren. Še posebej sprednji s 13 milijoni slikovnih pik, ki ima funkcije za polepšanje in zabris ozadja, kar bo najbolj ugajalo ljubiteljem selfijev. Glavni fotoaparat (19 milijonov slikovnih pik, zaslonka f/2,0) se zažene takoj, ko telefon postavite vodoravno. Opremljen z različnimi tehnologijami, ki uporabljajo pametno inteligenco (superior auto, predictive capture, predictive autofocus, smile shutter, smart launch), je zagotovilo za odlične fotografije, vse dokler ne uporabite zuma – takrat kakovost naglo upade.

Eleganten je najpogostejši pridevnik, ki ga tako predstavniki za odnose z javnostjo kot mediji omenjajo ob Sonyjevem telefonu xperia xz3. FOTO: Sony
Eleganten je najpogostejši pridevnik, ki ga tako predstavniki za odnose z javnostjo kot mediji omenjajo ob Sonyjevem telefonu xperia xz3. FOTO: Sony


Eden glavnih tekmecev xperie xz3 utegne biti iphone xr. Spletni portal Stuff ju je označil za skorajda enakovredni napravi, le da je Applov izdelek za petdeset do sto evrov dražji. Tudi sam sem dobil podoben občutek, potem ko sem iphone xr začel testirati le nekaj dni za xperio xz3. Če mi je bila pri Sonyjevem telefonu bolj všeč oblika, je bil pri Applovem velik plus zvok. A to še ne pomeni, da Sony na tem področju ne napreduje. Zvočniki s-force front surround s prostorskim zvokom so za petino glasnejši v primerjavi s prejšnjim modelom, tehnologija dsee hx pa stisnjene skladbe pretvori v kakovost, skorajda enako zvoku visoke ločljivosti.

Zelo podobna je tudi moč baterij. Na papirju je sicer v prednosti xperia (3300 proti 2942 miliamperov), praksa pa pokaže, da oba le stežka preživita en dan intenzivne uporabe.

Zanimivo bo videti, kako se bosta ta telefona spopadla z drugimi napravami v najvišjem cenovnem razredu, ki so dražje, a tudi zelo zmogljive. Tako zmogljive, da so pri Sonyju naredili odlično potezo s tem, da jih niso posnemali, ampak so z xperio xz3 ustvarili nekoliko drugačen telefon, kar nakazuje že oblika. Za zdaj je še prezgodaj soditi, ali bodo njihovo odločitev potrdili tudi kupci.

Preberite še:

Komentarji: