Zaznali pline medzvezdnega obiskovalca

Tuji komet Borisov je zelo podoben kometom, ki izvirajo iz Osončja.
Fotografija: Za zdaj Borisov, gledano kemijske spojine, ni nič posebnega. FOTO: Gemini Observatory/NSF/AURA
Odpri galerijo
Za zdaj Borisov, gledano kemijske spojine, ni nič posebnega. FOTO: Gemini Observatory/NSF/AURA

Medtem ko je prvi medzvezdni obiskovalec – nenavadni 'Oumuamua – švignil iz Osončja, preden bi si ga znanstveniki lahko natančno ogledali, imajo z drugim več sreče.

Amaterski astronom je konec avgusta komet Borisov odkril sredi poti in zvezdoslovci so nemudoma vanj usmerili teleskope, da bi ga čim bolje raziskali. Tako so zaznali plin, ki se sprošča ob segrevanju površja vesoljskega popotnika.

Čeprav bi si želeli, da bi odkrili kakšno nenavadno snov, komet oddaja cianogen, strupen plin z jedkim vonjem (podobnim vonju vodikovega cianida). V študiji so zapisali, da kamen ni prav nič poseben in da je pravzaprav zelo podoben kometom, nastalim v našem osončju, na katerih so odkrili podobne kemijske spojine.



Borisova so med drugim sredi septembra opazovali s Herschlovim teleskopom na Kanarskih otokih, so zapisali v študiji, namenjeni objavi v publikaciji Astrophysical Journal Letters. Majhen kamen z veliko hitrostjo je težko opazovati, saj sicer občutljive teleskope moti svetloba lune in drugih nebesnih teles. Vseeno jim je uspelo nabrati dovolj podatkov, da so v spektru razbrali značilne valovne dolžine, ki pripadajo molekulam cianogena.

Obiskovalec se bo Soncu najbolj približal decembra. Ob segrevanju se bo sprostilo še več plinov in znanstveniki upajo, da jih bo kamen presenetil s čim bolj eksotičnim.

Komentarji: