Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Polet

2.45 m - Ali gre lahko še višje?

ni podpisa
ni podpisa
Pripravil Andraž Vide Čeligoj
19. 8. 2015 | 09:08
19. 8. 2015 | 09:08
2:31

Javier Sotomayor – legenda med skakalci v višino.

Njegov rekordni skok, ki ga je prikazal pred polnim stadionom v Salamanci daljnega leta 1993, znaša kar 2.45 m v višino.

Višina, ki jo dosegajo stropovi naših stanovanj. Njegova »kubanska tehnika« skakanja (dolgi zaletni koraki, perfektno odmerjen odrivni čas in brezhibni zamahi z rokami), ga je dobesedno ponesla v višave.

Vprašanje se glasi: Ali gre lahko še višje?

Skok v višino je zelo kompleksna atletska disciplina. Da bi lahko podrli rekord, se morajo vse komponente na idealen dan sestaviti. Dolžina zaletnega koraka, kot v kolenu,  zalet, delo rok in nog, kot nagiba telesa – za rekorden skok se mora vse pozitivno sešteti.

Vse te spremenljivke se lahko zmerijo – in strokovnjaki, ki se ukvarjajo z biomehaniko in fiziko so izračunali, da je tista, človeku še dosegljiva meja samo 1 cm višja kot dosedanji rekord.

Torej, 2.46m. Centimeter za v anale atletske zgodovine.

Centimeter, ki ti za vedno spremeni življenje. Centimeter, za katerega garata zdaj, v tem trenutku dva atleta, ki sta teoretično sposobna premagati magično mejo  2.45 m.

To sta ukrajinski atlet Bohdan Bondarenko (osebni rekord: 2.42 m) in katarski "višinaš" Mutaz Essa Barshim (osebni rekord: 2.43 m ). Po mnenju samega gospoda "višine" Sotomayorja, je ravno Katarec tisti, ki bi lahko, ob idealnem skoku presegel njegov, zdaj že 22 let star rekord.

"Za rekordni skok mora vse biti idealno", pravi Barshim, "ampak vem, da bom to mejo presegel".

Vso študijo je prebral tudi sam gospod Dick Fosbury. Gospod Fosbury je "iznajditelj" tehnike "Fosbury flop", ki je revolucionalizirala skok v višino. Tudi on je mnenja, da bo rekord gospoda Sotomayorja kmalu premagan. "

"Napovedal sem, da bodo atleti v prihodnosti bili zmožni premagati tisto magično mejo 2.50 m. Nisem pa verjel, da bom dočakal dan, da sam vidim ta rekordni skok", pravi zdaj že 68 let star Fosbury. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine