Bi radi zmagali na maratonu?

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Enostavnega recepta za zmago ni, zahtevnejši pa vsebuje ustrezni program treninga in prehrano – ter zadostne količine magnezija.

Volkswagen 22. Ljubljanski maraton je tako rekoč pred vrati in zadnje priprave na ta praznik teka so v najvišji prestavi. Preteči vseh 42 kilometrov tudi za izkušene športnike ni mačji kašelj. Ne le maraton, tudi njegova polovička je svojevrsten napor za telo. Zato moramo biti na takšen tekaški izziv dobro psihofizično pripravljeni in poskrbeti, da ima telo na voljo vsa potrebna hranila, ki jih dodajamo tudi med tekom. Ob tem ne smemo pozabiti na magnezij, ki velja za enega najpomembnejših mineralov, saj vsestransko prispeva k ohranjanju našega zdravja, predvsem pa pripomore pri normalnem delovanju mišic in živčnega sistema. Prav mišice pa so ob telesnih naporih, kot je tek, najbolj na preizkušnji.

ni podpisa
ni podpisa


Ne le športniki, vsi bi ga morali uživati

Magnezij  velja za odlično pomoč v primeru mišičnih krčev, zato po njem pogosto posegajo športniki po večjih naporih. A dejstvo je, da je magnezijeva vloga v našem telesu večja, kot bi si sprva mislili, saj vpliva na delovanje več kot 500 encimov, udeleženih v različnih reakcijah v organizmu, nujno je potreben za gradnjo proteinov, nukleinskih kislin ali mitohondrijev, deluje kot naravni antagonist, pomembno vlogo pa ima tudi pri različnih presnovnih procesih, pri gradnji mišičnih in živčnih celic ter gradnji kosti in zob. Pomanjkanje je razlog za nastanek različnih obolenj in lahko celo za nenadno smrt. Kljub temu pa izsledki najnovejših raziskav kažejo, da kar četrtina ljudi zaužije manj magnezija, kot bi ga potrebovala. Priporočena dnevna količina zaužitega magnezija je po priporočilih nemške zveze za prehrano za odraslega človeka (odvisno od starosti in spola) približno 300 do 350 mg na dan. Vedeti moramo, da človeško telo ni sposobno proizvajati magnezija, zato ga moramo vnašati s prehrano.


Kdaj ga je premalo

Utrujenost, napetost, razdražljivost, težave s koncentracijo so med znaki, katerih vzrok je najverjetneje prav premajhna količina magnezija v telesu. Tudi mišični krči v mečih ter napetost v vratnih, hrbtnih in ramenskih mišicah, ki se pojavijo naenkrat, pogosto ponoči med spanjem in med športnim udejstvovanjem, so težave, povezane tudi z mankom magnezija. Kaj se zgodi? Mišice naenkrat otrdijo in postanejo izjemno napete. Če ne ukrepamo, lahko mišični krč traja tudi več minut. Glavni vzrok je navadno pomanjkanje tekočin in mineralnih snovi. Če hkrati primanjkuje tudi magnezija, se vzdraženost mišic še okrepi in verjetnost pojavljanja krčev je izjemno velika.

Nekatere študije odkrivajo tudi povezavo med dolgotrajnim pomanjkanjem magnezija in razvojem hipertenzije in različnih kardiovaskularnih obolenj, kot so aritmija, srčno popuščanje, motnje srčnega utripa ipd. Magnezij namreč preprečuje krče koronarnih arterij in skrbi za normalen srčni utrip. Pomaga zavirati tudi nastajanje krvnih strdkov. Nekateri strokovnjaki zato trdijo, da je prav pomanjkanje magnezija osnovni vzrok številnih nenadnih in nepojasnjenih smrti.

ni podpisa
ni podpisa


Hrana bogata z magnezijem

V rastlinskih in živalskih živilih je magnezij sicer zelo razširjen, vendar je njegova vsebnost različna. Visok delež ga vsebujejo stročnice, zelenolistna zelenjava, proizvodi iz žitnih zrn. Kljub raznovrstni prehrani se lahko zgodi, da pride do primanjkljaja. Namreč čezmeren stres preprečuje učinkovito absorpcijo magnezija v telo. Tudi uživanje alkohola in jemanje nekaterih zdravil lahko vodi v primanjkovanje magnezija. Težave zaradi pomanjkanja magnezija so značilne tudi za nekatere kronične bolnike in starejše, saj se z leti upočasni absorpcija koristnih snovi iz hrane.

Najraje v lekarni

Zato je uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo magnezij, priporočljivo. Magnezij se običajno dobi v dveh oblikah – kot magnezijev oksid ali kot magnezijev citrat. Ker se organsko vezan magnezij v obliki citrata zelo dobro absorbira v celice, kjer potekajo biokemični procesi, ima številne blagodejne učinke, predvsem na mišice in tkiva. Magnezijev oksid, anorganska oblika magnezija, ki se zelo slabo absorbira, pa se običajno uporablja za čiščenje debelega črevesa. Priporočamo tudi, da prehranska dopolnila z magnezijem kupujete v lekarni, in ne v trgovinah in drogerijah.

ni podpisa
ni podpisa

 

Prva pomoč pri krčih v mečih

Ali tudi vi trpite za krči v mečih, ki se običajno pojavijo ponoči in vas nenadoma vržejo iz mirnega spanca? Za tem se pogosto skriva pomanjkanje magnezija. Ko se to izravna, se težave hitro izboljšajo. Preberite pet nasvetov, ki so vam lahko v pomoč za hitro olajšanje pri akutnih primerih.

1. Gibanje razbremenjuje

Krči v mečih se večinoma pojavijo ponoči. Da bi se hitro znebili bolečine, je najbolje vstati in hoditi po sobi. Ali pa v ležečem položaju nogo popolnoma iztegniti in z rokami prste na nogi rahlo povleči proti sebi. Z gibanjem se razbremeni utrujene mišice.

2. Napolnite zalogovnik magnezija

Vzrok za boleče napade krčev je pogosto nezadostna oskrba telesa z magnezijem. To povečuje razdražljivost živcev in mišic. Boleča napetost v spodnjem delu noge se pojavi, ko se raven magnezija v krvi zniža. Za nadomestitev pomanjkanja magnezija se priporoča vsaj 4-tedensko jemanje prehranskega dopolnila z magnezijem v visokih odmerkih. Kakovostna prehranska dopolnila je najbolje kupovati v lekarnah ali specializiranih prodajalnah, pri čemer je dobro biti pozoren tudi na obliko magnezijeve soli. Raziskave dokazujejo, da se zelo dobro absorbira magnezijev citrat, ki je organska magnezijeva sol in jo telo dobro sprejme.

3. Toplota sprošča

Krči v mečih so zapleteni: mišica brez opozorila nenadoma otrdi. Napad običajno traja nekaj časa, preden se mišica spet sprosti in bolečina mine. Toplota lahko ta proces pospeši: oprhajte meča s toplo vodo, pod noge si podložite termofor z vročo vodo ali ogreto blazino s polnilom, ki zadržuje toploto. Toplota namreč sprošča in pospešuje prekrvitev.

4. Masaža dobro dene

Nočni krči v mečih so zelo neprijetni: oseba se predrami iz mirnega spanca in se zgrabi za meča, ki so boleče otrdela. Masaža pogosto izboljša simptome. Mišice zato vedno obdelujte z rahlim pritiskom. To bo spodbudilo prekrvitev in sprostilo tkivo.

5. Izvajajte pritisk

Ob krču v mečih si po navadi želimo samo eno: da bi bolečina čim prej minila. Pri napadu si lahko pomagate tako: s palcem čvrsto pritisnite na točko, iz katere izhaja otrdelost. Tiščite deset sekund, nato popustite. Ponavljajte postopek tako dolgo, dokler se mišica ne sprosti.

Za prevzem brezplačnega vzorčka z magnezijevim citratom kliknite na povezavo TUKAJ!

  •  

Foto: Vivalis in Scott

 

Več iz te teme:

Komentarji: