Britanski astronavt bo na londonskem maratonu sodeloval iz vesolja

Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Britanski astronavt Tim Peake je napovedal, da bo sodeloval na londonskem maratonu, in sicer iz Mednarodne vesoljske postaje. Tekel bo privezan na tekaško napravo 400 kilometrov nad Zemljo.

"Ko sem bil dodeljen na misijo na Mednarodni vesoljski postaji, sem takoj pomislil, da bi bilo odlično, če bi lahko tekel na maratonu," je dejal nekdanji helikopterski pilot Peake. "Londonski maraton je svetovni dogodek, ponesimo ga preko meja sveta," je dodal 43-letni astronavt, ki bo tekel za dobrodelno organizacijo Prince's Trust.

Peake, ki bo šele drugi Britanec v vesolju po Helen Sherman iz leta 1991, bo 15. decembra za šest mesecev odšel na vesoljsko postajo.

Redna telovadba je izjemno pomembna za astronavte v vesolju, ki se borijo z vplivi, ki jih ima življenje v breztežnostnem prostoru, na mišice.

Peake bo tekel 24. aprila 2016, na Zemlji pa se mu bo pridružilo še okoli 37.000 udeležencev maratona. Pred sabo bo imel zaslon, ki bo simuliral virtualno realnost in mu pomagal, da se bo počutil, kot da teče po londonskih ulicah, medtem ko se bo 400 kilometrov nad zemeljsko površino premikal s hitrostjo 27.000 kilometrov na uro.

Z breztežnostnim prostorom so bo spopadel s pomočjo sistema varnostnih pasov, s katerimi bo pripet na tekaško napravo.

Peake, ki je leta 1999 pretekel maraton v času treh ur 18 minut in 50 sekund, pravi, da tokrat ne bo poskušal postaviti osebnega rekorda, upa pa, da bo zaključil maraton prej kot v štirih urah.

Več iz te teme:

Komentarji: