Bučna juha za boljši vid

Ne zavrzite sočne notranjosti mesnatih buč, temveč si raje omislite zdravo in tako zelo slastno domačo bučno juho.
Fotografija: Buče vsebujejo veliko količino vitamina A, bogate so z betakarotenom in krepijo vid. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Buče vsebujejo veliko količino vitamina A, bogate so z betakarotenom in krepijo vid. FOTO: Tanja Drinovec

Če se v teh dneh tudi vi ukvarjate z rezljanjem buč, ki se trenutno dičijo po bogato založenih jesenskih stojnicah,  ob privzetem prazniku iz daljne Amerike, ne zavrzite sočne notranjosti mesnatih buč, temveč si raje omislite zdravo in tako zelo slastno domačo bučno juho.

image_alt
Bovški krafi so to


Seveda zadnje čase kuharske strani kipijo od receptov bučnih juh, pa vendarle je ne gre zapostaviti. Resnično je lahko čudovita jed.

In ne, da so buče samo dobre in uporabne v velikem številu različnih jedi, so tudi zelo zdrave. Vsebujejo veliko količino vitamina A, bogate so z betakarotenom in krepijo vid. Pomagajo tudi pri odvajanju vode iz telesa in pri uravnavanju prebave.
Tokratna juha zahteva malce več časa pri pripravi, saj bučo najprej popečemo v pečici,  trud pa bo zagotovo poplačan ob degustiranju te slastne jedi, ko se bodo vaši čuti nasmehnili.

Za bučno juho potrebujemo:

1 srednje veliko bučo
maslo
Timijan, rožmarin,
Sol, poper
olje
1 velika čebula
1 strok česna
Muškat, kurkuma
1 dl belega vina
1 dl sladke smetane
Bučno olje

Bučo razrežemo, olupimo, odstranimo peške in meso razrežemo na koščke. FOTO: Shutterstock
Bučo razrežemo, olupimo, odstranimo peške in meso razrežemo na koščke. FOTO: Shutterstock


Priprava bučne juhe:

Bučo razrežemo, olupimo, odstranimo peške in meso razrežemo na koščke. Damo jih na pomaščen pekač, potresemo z zelišči in nekaj koščki masla. Vse skupaj pečemo 35 do 40 minut na temperaturi 170 stopinj. Nato v loncu na olju dobro prepražimo čebulo in česen. Dodamo koščke buče in še malo dušimo. Dodamo vse začimbe, zalijemo z vinom in nekaj vode, še bolje fondom. Vse skupaj kuhamo pol ure, nato pa spasiramo in ponovno kuhamo. Dodamo še smetano in ob serviranju po želji še nekaj kapljic bučnega olja, ki nevtralizira odvečno sladkobo buče, če vas ta morda moti.

Dodamo še smetano in ob serviranju po želji še nekaj kapljic bučnega olja, ki nevtralizira odvečno sladkobo buče, če vas ta morda moti. FOTO: Tanja Drinovec
Dodamo še smetano in ob serviranju po želji še nekaj kapljic bučnega olja, ki nevtralizira odvečno sladkobo buče, če vas ta morda moti. FOTO: Tanja Drinovec

Komentarji: